Bu yıl kira sözleşmesi imzalayacaklar aman dikkat: Sakın bunu yapmayın!
Bu yıl kira sözleşmesi imzalayacaklara tahliye taahhüdü uyarısı geldi. Uzmanlar, 'Boş çek' benzeri tahliye taahhüdü imzalanmaması gerektiğini söyledi. İşte milyonları ilgilendiren o detaylar...
Bu yıl kira sözleşmesi imzalayacaklar için önemli bir son dakika uyarısı yapıldı. Kira sözleşmesini imzalamadan önce kira bedelinin net mi, brüt mü olduğunun açık şekilde belirtilmesi gerekiyor.
Uzman isimler, kiralık ev tutarken Aracılık Sözleşmesi, anahtarı alırken de bir teslim tutanağı düzenlenmesi gerektiğinin de altını çiziyor.
Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre; kiracı ve konut sahipleri arasında arabulucuya taşınan uyuşmazlıklara "tahliye taahhütleri" de ilave edildi.
Bu senenin Temmuz ayına kadar devam edecek olan yüzde 25 sınırı sebebiyle istediği oranda artış uygulayamayan mülk sahipleri, dairesini veya iş yerini kira verirken tahliye taahhüdünü zorunlu kılmaya başladı.
Uzmanlar, vatandaşları "boş çek" benzeri tahliye taahhüdü imzalamamaları, baskı ile karşılaşmaları halinde noterden yapacakları ihtarla durumu anlatarak taahhütnameyi boşa çıkarabilecekleri uyarısını yaptı.
NOTERDE HAZIRLANMASA DA GEÇERLİ OLUYOR
Kira uyuşmazlıklarında arabulucu uygulamasının başladığı 1 Eylül'den bu yana binlerce dosyada anlaşmaya varılırken, orta yolu bulamayan konut sahipleri ile kiracılar mahkeme yoluna gidiyor.
Arabulucuya taşınan dosyalar arasında çok sayıda tahliye taahhütleri ile ilgili şikayetler de bulunuyor. Konut sahipleri hukuki olarak haklı nedenle kiracıyı çıkarabilmek için imzalattığı tahliye taahhütleri mağduriyetlere sebep oluyor.
Konut bulmakta zorluk çeken vatandaşlar tahliye taahhüdü imzalamak zorunda kalırken; söz konusu taahhüt ile kiracı mülkü istenilen tarihte boşaltacağı sözünü vermiş oluyor.
İzmir'de arabulucuya giden bir kiracı baskı altında imza attığı tahliye taahhüdünün noterde hazırlanmadığına dikkat çekerek iptalini istedi.
Taahhüdün noterde hazırlanması gibi bir zorunluluk yok, adi yazılı olarak yapılanlar da resmi belge kabul ediliyor. Fakat, tahliye taahhüdü kira sözleşmesiyle aynı tarihte imzalandığı için geçersiz görüldü.
Yargıtay da sözleşme içeriğinde bulunan ve sözleşme ile aynı gün imzalatılan tahliye taahhüdünü geçerli kabul etmiyor. Tahliye taahhüdünün baskı altında yapılmadığının göstergesi şeklinde, kira sözleşmesi imzalandıktan birkaç ay sonra imzalanması gerekli.
Tahliye sözleşmesi imzalarken para cezası gibi şartların bulunup bulunmadığının da kontrol edilmesi gerekiyor.
BOŞ TAAHHÜTNAMEYE İMZA ATMAYIN
Kira sözleşmesinin içine "yıl sonunda kiracı evi boşaltacak" ibaresinin eklenmesi yasal bir bağlayıcılığa sahip değil.
Yargının genel yaklaşımı tahliye taahhütnamesinin tarih olarak kiralama tarihinden 1 veya 1.5 ay sonra imzalanmasına ilişkin.
Örneğin 1 Ocak'ta imzalanan kira kontratında bulunan tahliye taahhütnamesi geçerli kabul edilmez. Fakat tahliye taahhütnamesi Şubat ayı sonunda imzalandıysa geçerli sayılır.
Uzmanlar boş tahliye taahhüdü imzalanmaması ile ilgili de uyarı yaptı.
Otomobil fiyatları bu sene her çeyrekte yüzde 25 artacak!
Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan emlak fırsatçılarına hodri meydan: Hadi bakalım ilan verip yapsınlar!
Kirayı elden ödeyenler için büyük tehlike! Bunu yapan tüm kiraları sil baştan öder!