11 / 05 / 2024

Buğday fiyatlarını açıklayan TMO'dan büyük zarar! Çiftçinin ödemesi yapılacak mı?

Buğday fiyatlarını açıklayan TMO'dan büyük zarar! Çiftçinin ödemesi yapılacak mı?

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin kasası alarm veriyor. Bu sene buğday alım fiyatlarını 7,50 lira arpa alım fiyatını artı bir lira destekle 6,50 lira açıklayan TMO'nun borcu ortaya çıktı. Ofisin borcunun temelini bankalardan alınan 'alımın finansmanı' için kullanılan krediler ve borcun faizi oluşturdu.



Toprak Mahsulleri Ofisi'nin devlet ve özel bankalara olan borcunun büyüklüğü ortaya çıktı. Bu sene buğday alım fiyatlarını açıklamakta geciken ve çiftçinin tepkisini çeken ofisin borcunun 5,5 liraya ulaştığı öğrenildi.

Toprak Mahsulleri Ofisi söz konusu borcu çiftçiden alınacak ürünlerin ödemelerini yapmak için kullandı. Toprak Mahsülleri Ofisi'nin banka borçları 2020 yılından 2021 yılı sonuna kadar katlanarak büyüdü.

Ofisin 2020 yılında 39 milyon 198 bin lira olan zararı 2021 yılında yüzde 319 artarak 164 milyon 572 bin liraya çıktı. Türk lirasının değer kaybından dolayı mali tabloya eklenen kambiyo zararı da  4 milyon 432 bin TL olarak açıklandı. Zararın 4 milyon 423 bin lirası dolar kurunun artışından kaynaklı zarar, 8 bin 151 lirası ise euro kur farkı zararı olarak kayda geçti.

Ofisin toplam 5,5 liraya ulaşan borçlarının ödemesi de kısa vadeli borçlar olarak dikkat çekiyor.

Birgün gazetesinden Mustafa Bıldırcın'ın haberine göre 2020 yılında 3,6 milyar lira olan TMO'nun kredi borcu 2021 yılında 5,5 milyar liraya ulaştı.

Buğday fiyatlarını açıklayan TMO dan büyük zarar! Çiftçinin ödemesi yapılacak mı?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön