04 / 05 / 2024

Bunu yapmayan kiracılar aman dikkat! Ev sahibiniz sizi bir anda evden çıkarabilir!

Bunu yapmayan kiracılar aman dikkat! Ev sahibiniz sizi bir anda evden çıkarabilir!

Gündemden düşmeyen ev sahibi ve kiracı kavgalarına her gün bir yenisi daha eklenirken pek çok kişi de tahliye taahhüdü ile ilgili detayları merak ediyor. İşte ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiren tahliye taahhüdü ile ilgili detaylar...



Gündemden düşmeyen ev sahibi ve kiracı kavgalarına her gün bir yenisi daha eklenirken pek çok kişi de son günlerde sık sık gündeme gelen tahliye taahhüdü konusunu merak ediyor. Tahliye taahhüdü, genel olarak kira artışı ya da evin satılması gibi haller sebebiyle kiracının yerini boşaltmasını talep eden ev sahipleri tarafından kullanılıyor.

TAHLİYE TAAHHÜDÜ NE ZAMAN GEÇERSİZ SAYILIR?

Ülkemizde tahliye taahhüdü, Yargıtay'ın kararlarına ve mevzuata uygun şekilde belirli şartlara bağlıdır. Ev sahiplerini ve kiracıları yakından ilgilendiren kiralama sözleşmesinde tahliye taahhüdüne ilişkin hükümlerin açıkça belirtilmiş olması gerekiyor. Aksi durumda tahliye talebi geçersiz sayılabilir. Kiralanmış olan bu mülkün tahliyesi için belirli yasal süreler de öngörülmüştür. Bu sürelerin dikkate alınması da oldukça önem taşıyor.

Tahliye talebinin yazılı bir şekilde kiracıya iletilmiş olması gereklidir. Bu genel olarak ihtarname şeklinde yapılır ve de belirli bir süre tanır. Tahliye talebinin hukuki bir dayanakla desteklenmesi de gerekir. Konu ile ilgili olarak bir örnek vermek gerekirse, kira sözleşmesinin sona ermesi ya da belirli nedenlerle fesih hakkının olması gibi durumlar geçerli sebeplerdir. Kiracının tahliye taahhüdüne itiraz etmesi halinde, mahkeme kararıyla sonuçlanabilir. Bu süreçte Yargıtay'ın benzer durumlarda verdiği kararlar da oldukça önem taşır.

Bunu yapmayan kiracılar aman dikkat! Ev sahibiniz sizi bir anda evden çıkarabilir!

Tahliye taahhüdünün geçerli olması için gereken şartlar şöyle:

Tahliye taahhüdü yazılı bir şekilde olmalıdır.

Kiralana mülkün teslim edilmesinin ardından ve kira sözleşmesinde belirtilen tarihten sonraki bir tarihe ilişkin şekilde verilmelidir.

Tahliye taahhüdü, bizzat kiracı ya da yetkili temsilcisi tarafından yapılmalıdır.

Tahliye için belirli bir tarih ya da sürenin belirtilmesi gerekir.

Tahliye taahhüdü, kiracının serbest iradesiyle verilmelidir, yani zorla ya da baskı altında olmamalıdır.

Mülk sahiplerinin kira sözleşmesi esnasında kiracıya tahliye taahhüdü imzalatmaya zorlaması hukuka aykırı ve geçersizdir.

Fakat eğer tahliye taahhüdü geçerlilik koşullarını sağlıyorsa, konut sahibi herhangi bir gerekçe belirtmeden kiracıyı mülkten çıkarabilir.

Eğer kiracı kira sözleşmesi esnasında boş şekilde verilmiş olan ve daha sonra doldurulmuş olan tahliye taahhüdünü kabul etmiş ve bunu kanıtlayamıyorsa, mahkeme genel olarak kiracıyı ıslak imzası nedeniyle sorumlu tutabilir ve tahliye kararı da verebilir.

Kıbrıs'ta yabancıya konut satışında kurallar değişiyor!

Ziraat Bankası'ndan son dakika Nisan 2024 fırsatı! 17 bin 271 TL taksitle 2 milyon TL konut kredisi veriyor!

Kira tartışması yine kanlı bitti! Kiracı, iş yeri sahibine kurşun yağdırdı!


Geri Dön