18 / 05 / 2024

Burdur'a 162 milyonluk 33 tesis!

Burdur'a 162 milyonluk 33 tesis!

"Burdur'a heybemiz dolu geldik" diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 162 Milyon TL yatırımlı 33 tesisin teröne incesi yaptığı açıklamalarda Burdur Gölü ve içme suyuyla ilgili gelişmeleri anlattı



Burdur Gölü Acil Eylem Planı'nın sonuç raporunun tamamlandığını, seçimlerin ardından eline ulaşacağını söyleyen Bakan Eroğlu, Akdeniz Bölgesi için AKDENİZGEP Projesi'nin başlayacağını 2015-2019 yılı eylem planı olarak 3 bin 700 projenin gerçekleştirileceğini dile getirdi. İçme suyuyla ilgili de Burdur Halkı'na müjde veren Bakan Eroğlu, "Belediye Başkanımızın haklı olarak bir talebi var. Modern bir içme suyu arıtma tesisini Burdur'a kazandıracağız" dedi.


Vali Hasan Kürklü'yü makamında ziyaret ettikten sonra, Valilik Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, önemli açıklamalar yaptı.


"Biz sözümüzün eriyiz, her zaman söz verirsek yaparız." Diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Burdur'da 19 müjdeden 12'sini Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz yapıyor, 5'ini Orman Genel Müdürlüğümüz, 1'I Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün, diğeri de Meteroloji Genel Müdürlüğümüzün müjdesi. 19 yatırımın toplam maliyeti 100 Milyon TL tutuyor. DSİ'ye ait 12 müjdenin maliyeti 95 Milyon değerinde. 6 Gölet ve Sulaması müjdesi veriyoruz, 6 dere ıslahı müjdesi veriyoruz. Burada eski şebekelerin yenilenmesi çok önemli. Burdur Milletvekillerimiz Sayın Başbakanımıza da bu konuyu ileterek, Burdur'da sulama sistemlerinin eski olduğunu, modern sulamaya geçilmesinin daha iyi olacağını söylemişlerdi. Sayın Başbakanımız bunu seçim beyannamesine koydu. Bu çerçevede bazı göletlerimizin sulamalarını yenileyeceğiz.

Orman Genel Müdürlüğümüzün de 5 müjdesi var. Erezyonla mücadele konusunda çalışmalarımız da var. Burdur'da bu yıl 1 buçuk milyon fidan dikilecek. Burdur'a Ceviz ve Badem Projesi kapmasında 5 bin badem ve ceviz fidanı vereceğiz. Ayrıca ilk defa Burdur'da Delice Zeytini aşılayıp, vatandaşa vereceğiz. Bunlar da kurayla vatandaşlarımıza dağıtılacak. Doğa Koruma ve Milli Parklarında Serenler Tepesiyle ilgili müjdesi var. Güneş enerjisinden yayarlanarak aydınlatma yapılması ve yol ile çevre düzenlenmesinin tamamlanması konusunda. Meteroloji Genel Müdürlüğümüzün bir müjdesi var. Burdur'un 3 yerine otomatik gözlem istasyonu kurulacak." Sözleriye, çalışmalar hakkında bilgi verdi.


33 TESİS AÇACAĞIZ

Daha önce verdiği 40 müjdenin 26'sını bitirdiklerini dile getiren Bakan Erdoğlu, "Burdur'da bunlar müjdelerimiz. Burdur'da 33 tesisin temel atma açılışı için geldik. Temeli atılacak DSİ'nin 15 tesisi var. Aralarında önemli tesisler var. Bunların yanında açılışı yapılacak 18 tesis var. Ormancılık kapmasında erezyonla mücadele kapsamında çalışmalarımız, orman köylerine kredi desteği verilmesi, yangın önleme tesisleri var. Açılışını yapacağımız 33 tesise yapılan yatırım 162 Milyon TL tutarında." Dedi.


BURDUR ÖKSÜZ EVLATTI

Burdur'un AKP iktidarından önce unutulmuş bir il olduğunu savunan Eroğlu, AKP döneminde gerekli yatırımların başlatıldığını ifade ederek, "Burdur bizim hükümetlerden önce unutulmuş, kıyıda köşede kalmış bir ildi. Ben de bu bölgenin evladı olarak, Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanken, 'Veysel hoca İstanbul'da iş bitti. Derhal DSİ'ye geliyorsun, Türkiye'nin su sorununu hallediyorsun' dediğinde, benim ilk baktığım il Burdur'du. İnanın burada hiçbir yatırım yoktu. Bazı yatırımlarda, 'İz Ödenek' diye belirtilmişti. Biz hakikaten Burdur'a ayrı bir önem verip, pozitif davrandık. Bunda Milletvekillerimizin, Valilerimizin, Başbakanımızın önemli fonksiyonları var. Biz bu güne kadar Burdur'a 5 Milyar TL civarında yatırım yapmışız. Biz bakanlığımızın yatırımlarında inşallah bu yıl 1 Milyar TL'yi yakalayacağız. Biz 10 barajı aslah ettik, 54 dereyi ıslah ettik, ayrıca 77 Milyon Fidanı toprakla buluşturduk. 4 tane bal ormanı, mesire yerleri, 18 otomatik meteoroloji hava ölçüm istasyonu kurduk, şimdi sayın Belediye Başkanımızın Burdur'la ilgili haklı olarak su talebi var. Bununla ilgili projeler yapılıyor. Hatta, bende bir hemşehriniz olarak bizzat kendim bakacağım. Çok modern bir işletme kurucağımızın da sözünü verdik. Bunlardan Burdur'a içme suyu projesi hazırlanması ve ishale hattının yenilenmesi var. Daha önce İller Bankası yapmış, şimdi biz yapacağız. Sadece merkezde değil Bucak'ta da içme suyu çalışmalarımız devam ediyor. Şuana kadar 132 bin dekarın üzerinde araziyi sulamaya açmışız, yılda 197 Milyon TL çiftçimizin cebine para giriyor. Şuan 5 sulama tesisi bitirmişiz, 7 büyük sulama tesisi devam ediyor. Burdur'umuza çok sayıda gölet yapılması faydalı olur. Bu göletler hem bölgenin sulama suyu ihtiyacını karşılıyor, hem taşkından koruyor, hem de o civardaki yerleşim yerlerinin ihtiyaçlarını gideriyor. Bizim 1000 günde 1000 gölet projemiz vardı. Burada normalde Burdur'a 12 gölet düşerken, biz 50 proje yaptık. Bunun 20 tanesini tamamladık. Dere ıslahları 53 tane yapmışız, 18 tanesi daha devam ediyor." Dedi.


BURDUR'A TURİZM MASTER PLANI

Burdur'u turizm alanında geliştirmenin önemine vurgu yapan Bakan Eroğlu, Antalya'dan faydalanılması gerektiğini, bununla ilgili de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün master planı hazırladığını belirtip, "Buraya boşuna Burdur dememişler. Dünyanın en güzel yerlerinden birisi burası. El birliğiyle Burdur'u dünyaya tanıtalım. Antalya'ya gelen turistin %20'sini buraya getirebilirsek çok faydalı olur. Biz buna hazırız. Burdur Master Planımız var, seçimlerden sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz bu konuyla ilgili çalışmayı yapacak. Burdur'a gelmek çok zordu ama şimdi çok kolay geliyoruz. Diğer bakanlıklar çalışmalar yapıyor. Gelirken  TOKİ  Başkanıyla görüştüm, Burdur'a emeklilerin çok olduğunu, kira öder gibi ev sahibi edebileceğimizi söyledim. Yer bulunursa, biz de yardımcı oluruz, hep beraber Burdur'a yatırım yapalım. " dedi.


AKDENİZGEP HAYATA GEÇİYOR

Burdur'u da içine kapsayan AKDENİZGEP Projesiyle 2015-2019 eylem planı hazırladıklarını ifade eden Bakan Eroğlu, "Biz ilk defa bu bölgeye gelişim planlaması yaptık. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla AKDENİZGEP Projesini hazırladık. Aşağı yukarı 8 ay çalışma yaptık, burada ne zaman ne yapacağımızın planını yaptık. 2015-2019 yılı eylem planı hazırladık. Bu projeyle Akdeniz bölgesinde 3 bin 700'ün üzerinde tesis, 7 Milyar TL harcama yapılmış olacak. Bu bölgede bu şekilde destan yazılacak. " dedi.


BURDUR GÖLÜNÜ KURTARACAĞIZ

Şubat ayında Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla yapılan "Burdur Gölü Acil Eylem Planı" toplantısının hatırlatılmasının ardından, Raporun hazırlıklarının sürdüğünü, sonuç raporunun kendisine hazırlanma aşamasında olduğunu dile getiren Veysel Eroğlu, "Bu konuda bir çalışma yapıldı. Seçimlerden sonra raporu bana sunulacak. Alınacak bütün tedbirler alındı. Allaha şükür bu sene yağışlarda olunca Burdur Gölü yükseldi. Allahın izniyle Burdur Gölü'nü kurtaracağız" dedi.


Burdur Gazetesi


Geri Dön