04 / 05 / 2024

Burdur'daki arkeolojik kazılarda savunma sistemleri bulundu!

 Burdur'daki arkeolojik kazılarda savunma sistemleri bulundu!

Burdur'daki Hacılar Höyüğü'nde yapılan arkeolojik kazılarda, kenti koruyan gelişmiş savunma sistemleri olduğu sanılan yapılar bulundu...



Kazı Heyeti Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsün Umurtak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hacılar Höyüğü'nde bu yıl 40 kişilik ekiple kazı çalışması yaptıklarını, kazıların bu yılki bölümünün de tamamlandığını söyledi. 


Büyük höyük kazılarının çok verimli geçtiğini dile getiren Umurtak, kazılarda özellikle büyük höyüğün batı yamacında İlk Tunç Çağ dönemine ait alanda çalışma yapıldığını bildirdi. 

Umurtak, kazılarda kentin savunma sistemine ait çok kalın duvarlar ve buna ait bazı mekanlar ortaya çıkarıldığını anlatarak, ''Ortaya çıkardığımız savunma sistemindeki yapılar, kentin en dış halkasını oluşturuyor. Bu yapılar dönemine göre çok gelişmiş bir yerleşmenin, belki de kasabanın savunma sistemidir. Bu savunma sisteminin MÖ 3 binli yıllara ait olduğunu sanıyoruz. 5 metre uzunluk ile genişliğe sahip yapılardan oluşuyor'' dedi. 

Savunma sistemlerinin kentin orta kısmında bulunan yapıları koruduğunu kaydeden Umurtak, bunun dışında çok miktarda sağlam çanak, çömlek, mühür gibi eşyalara rastladıklarını söyledi. 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ise Hacılar'daki kazıların 9 bin yıllık tarihi geçmişiyle dikkati çektiğini anlattı. 

Bu yıl yapılan kazılar için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 100 bin lira ödenek ayrıldığını bildiren Tanır, kazı ekibinde 7 akademisyen ve 10 öğrencinin de aralarında bulunduğu 40 kişinin yer aldığını kaydetti. 

Hacılar Höyüğü'ndeki ilk kazı çalışmaları, 1957-1961 yılları arasında İngiliz bilim adamı James Mellaart tarafından başladı. 50 yıl ara verilen kazılar, geçen yıl Prof. Dr. Gülsün Umurtak başkanlığında tekrar başlamıştı. 


AA


Geri Dön