02 / 05 / 2024

Burhan Karahan: Kentsel dönüşüm herkesin kazanacağı bir proje!

Burhan Karahan: Kentsel dönüşüm herkesin kazanacağı bir proje!

Kentsel dönüşüm projelerinin uygulandığı bölgeye ekonomik değerin yanı sıra sosyal bir değer katacağını söyleyen BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan: "Bölgelerde daha iyi bir kent yaşamı için en önemli adım atılmış olacak" dedi.




Kentsel dönüşüm Türkiye ekonomisinin gelecek 20 yılını şekillendirecek bir proje. Günün sonunda herkes kazanacak. Tam bir kazan-kazan iş modelinin olacağı bu proje sayesinde tüm taraflar için ekonomik değer yaratılmış olacak" diyen BİTÜDER - Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan ile kentsel dönüşümün uygulanacağı bölgelerdeki sosyo-ekonomik dönüşüme etkisi üzerine bir söyleşi yaptık.


Kentsel dönüşüm yasası nasıl bir ihtiyaçtan doğdu? Bu kanunun çıkmasını gerektiren sebepler nelerdir?


Kentsel Dönüşüm diye bilinen 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hak- kındaki Kanun Tasarısı', 7.2'lik Van Depremi sonrasında gündeme geldi. Ülkemizin büyük depremler yüzünden yaşadığı acı ve kayıplar, bunun nedenlerini sorgulamamızı sağladı. Deprem kuşağında yaşayan bir ülke olarak depremle yaşamayı öğrenmemiz gerektiği­ni maalesef can ve mal kayıplarından sonra daha iyi anladık. Bu noktada da daha sağlam ve nitelikli binalar inşa etmemiz gerektiği or­taya çıktı. Önümüzdeki 20 yılda Türkiye'deki 6,5 milyon riskli binanın kentsel dönüşümle yıkılıp yeniden yapılması gündemde.


Kentsel dönüşüm yasası neler getirdi? Yasanın uygulanmasında aksaklıklar yaşanıyor mu?


Kentsel dönüşüm yasasıyla öncelikle riskli binalar tespit edilerek yenilenmesi amaç­lanıyor, uygulamalar başladı bile. Bugün Türkiye'nin birçok bölgesinden kentsel dönü­şüm haberleri geliyor. Kentsel dönüşüm ha­reketiyle ülkemizde önemli bir değişim süreci başlayacak. Kentsel dönüşüm, Türkiye'de ekonominin önümüzdeki 20 yılda en önem­li belirleyenlerinden biri olacak. Bu çapta bir kentsel dönüşüm süreciyle daha çok yeni tanışan Türkiye, süreci ve uygulamaları yeni yeni öğreniyor. Bu açıdan kentsel dönüşü­mün aynı zamanda bir öğrenme süreci oldu­ğunu belirtebiliriz. Bu öğrenme sürecinde ha­taların tekrarlanmaması için herkese önemli görevler düşüyor. Bu noktada yurt dışındaki başarılı uygulamaların incelenmesi de gerekli.


Kentsel dönüşüm gerçekleştirilirken nelere dikkat edilmelidir?


Kentsel dönüşüm doğru değerlendirilirse ülkemiz için çok iyi bir fırsat olacak. Ancak kentsel dönüşümün fırsata dönüşmesi için geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması gerekiyor. Bu noktada da yıkıp yeniden ya­pacağımız binaları daha sağlıklı bir şekilde yapmamız büyük önem taşıyor. 


Ekonomist



Geri Dön