27 / 04 / 2024

Burhanettin Kocamaz: Yeni terminaldeki yazıhaneler için Kira Tespit Komisyonu yasalara aykırı!

Burhanettin Kocamaz: Yeni terminaldeki yazıhaneler için Kira Tespit Komisyonu yasalara aykırı!

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Yeni Otobüs Terminali’ndeki 78 iş yerinden 40 tanesinin kiraya verilmiş göründüğünü ve yazıhaneler için önerilen ‘Kira Tespit Komisyonu’nun yasalara aykırı olduğunu belirtti.



Özellikle son 1 aydır Mersin gündemini meşgul eden yeni otobüs terminalindeki yazıhanelerin kiralanma ihalesi süreci ile ilgili bazı meclis üyelerinin, bir kira tespit komisyonu kurulması yönündeki önerilerine yanıt veren Başkan Kocamaz, “Burada hiçbirimiz bu işin uzmanı değiliz. Bizler elbette yasalara saygılıyız ve uyarız ancak, idare mahkemesinin bu konuyla ilgili son kararını, haddini aşarak verdiğini düşünüyoruz. Çünkü yasa, belediye yönetiminin kendi içinde bir komisyon oluşturabileceğini, kendisinin rakamı belirleyebileceğini veya belli yerlere sorarak rakamı belirleyebileceğine hükmediyor. Biz komisyon oluşturmamıza rağmen, idare mahkeme komisyonsuz bir karar vermişiz gibi hükümde bulunmuştur. İdare tarafından bir kira tespit komisyonu kurulmuş olmasına rağmen, maalesef idare mahkeme ‘niye başka yerlerden fiyat sormadınız’ gerekçesiyle kararını vermiş durumda ve biz de mahkemenin kararını uyguluyoruz. Belli yerlere soracağız ve aldığımız fiyat üzerinden ihaleye çıkacağız.” dedi.

     

Yeni Otobüs Terminali’ndeki 78 iş yerinden 40 tanesinin kiraya verilmiş göründüğünü söyleyen Başkan Kocamaz, “Aslında orada bir fiyat oluşmuş durumda. Buna rağmen mahkemenin böyle bir karar vermesi süreci geciktirdi.” dedi.

    

Otogar esnafının mağdur edildiği yönündeki spekülatif  haberlere de değinen Başkan Kocamaz, “Otogarda iş yapan esnafı etnik kimliklerine göre sınıflandırdığımız ve bu şekilde muamelede bulunduğumuz yönündeki iftiralar, ateşin üzerine benzin dökmektir. Kaldı ki, şu an yapılan ihalede 40 kişi yer almış ve bunun büyük bir çoğunluğu Güneydoğulu vatandaşlarımızdan oluşuyor. Bizim böyle bir ayrım yapmamız söz konusu bile olamaz. Bize karşı yapılan böyle çirkin iftiraları da kabul edemeyiz, çünkü bu Mersin’de hepimize huzur lazım.” dedi.

     

İnsanları tahrik ederek, memleketi kaosa sürükleyecek beyanlar vermenin, hiç kimseye bir yarar sağlamayacağının altını çizen Başkan Kocamaz, “Kira Tespit Komisyonu kurulması yönündeki talebin yasal olmadığını düşünüyorum. Şu anki otogarda bir grup, kendilerine göre bir düzen kurmuş. 15 yıl boyunca belediyeye ödenen kira bedeli toplam 38 bin lira ile 68 bin lira arasında değişmektedir. Bu rakam 15 yıllık toplam ücret. Yani 1.500 liradan başlamış, en yükseği 4.500 lira olmuş. Biz kendi kafamıza göre bir tespit yapmadık ve araştırma yaptık. Siz de araştırabilirsiniz. Şu an otogarda bir işyerinde 4 ayrı firma bilet satıyor. Bu bilet satan firmalardan bazıları diyor ki, biz buraya aylık 9-10 bin lira kira ödüyoruz. Biz bunu bile baz almadık. Baz aldığımız fiyat aylık olarak 5 bin ile 8 bin lira arasında bir fiyat. Aslında mahkemenin, oradaki rakamlarla ilgili hiçbir yetkisi yok. Mahkeme, buradaki komisyonun belirlediği rakamlara müdahale de edemez, o ifadelerin tamamı da doğru değildir. İşin özü, bu belediye, bu kadar sorumluluk almışken, yetkilerini bir başkasına kullandırırsa, o zaman bu halka karşı biz görevimizi yapmamış oluruz, çünkü bu yetkiyi bize halk verdi.” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön