28 / 04 / 2024

İpotek fekki yazısı için ne yapılır?

İpotek fekki yazısı için ne yapılır?

Konut kredisi kullanarak ev aldığınızı farz edelim. Konut Kredinizin tamamını ödemeniz durumunda ipotek fekki yazısı almanız gerekiyor. Peki, İpotek fekki yazısı için ne yapılır?



İpotek fekki yazısı için ne yapılır?


Konut kredisi kullanarak gayrimenkul alacaksanız konut ya da arsa gibi taşınmazların banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı konut kredisi veriliyor. 


Konut kredilerinde bankalar alacağını teminat altına almak için, alınacak evin ya da kredi borçlusu üzerine olan bir başka evin üzerine kendi adlarına ipotek tesis ediyorlar. Bu uygulama ile banka, kredi borçlusundan alacağını tahsil edemezse ilgili konutu satarak alacağını tahsil etme hakkına sahip oluyor. 


Konut kredisinin tamamının ödenmesi durumunda taşınmaz üzerinde ki ipoteğin kaldırılması için ipotek fekki yazısının alınmış olması gerekiyor. İpotek fekki yazısı konut kredisi kullanılan banka tarafından veriliyor. İpotek fekki yazısı ücreti bankalar arasında değişiklik gösteriyor.


Mortgage yasasında bankaların ipotek fek yazısı için talep ettiği ücrete dair bir husus bulunmuyor. Ancak bankalar, söz konusu yazıyı hukuk servisine hazırlatıp, ayrı bir hizmet verdikleri için bu ücreti müşteriden talep edebiliyor. Bu ücret bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Bu hususta ipotek fek yazısı almak için yapılması gerekenler arasında; kredinin tamamının ödenmesi ve bankaya ipotek fek yazısı talebinde bulunulması gerekiyor. 


İpotek fek yazısı alınması için bankaya başvuru yapılması gerekiyor. Başvuru sonucunda banka sizden bir dilekçe talep ediyor. Dilekçenin bankaya verilmesi halinde bir ya da iki gün içinde ipotek fek yazısını almanız için bankadan çağrılıyorsunuz.   Aldığınız ipotek fek yazısı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğüne gittiğinizde tapunuzun üzerindeki ipotek gerekli işlemler yapıldıktan sonra kaldırılıyor ve tapunuza ipoteğin fek edilmesi ibaresi işleniyor.



İpotek fek yazısının bedelinin iadesi nasıl olur?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön