Bursa Büyükşehir Belediyesi raylı sistem sözleşmesi imzalandı!
Bursa Büyükşehir Belediyesi’yle Durmazlar Makine arasında yeni tramvay ve vagon alımına ilişkin raylı sistem sözleşmesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katıldığı törenle imzalandı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’yle Durmazlar Makine arasında yeni tramvay ve vagon alımına ilişkin raylı sistem sözleşmesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katıldığı törenle imzalandı. Yüzde 100 yerli imkanlarla üretilen araçların kamu tarafından desteklenmesinin Türkiye’de bir ilk olduğunu dile getiren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Durmazlar Makine gibi firmaların çoğalması durumunda önümüzdeki 10 yıl içerisinde ortalama 12 milyar dolar dövizin Türkiye’de kalacağını söyledi.
Hilton Otel’deki imza törenine; Bakan Işık ile Başkan Altepe’nin yanı sıra Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, Durmazlar Makine sahipleri Hüseyin ile Fatma Durmaz, basın mensupları ve davetliler katıldı.
“Türkiye’ye örnek olsun”
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, atılan imzaların Türkiye’de bir sektörün nasıl canlandırılabileceğine örnek teşkil edeceğini söyledi. Dünyada kamu alımlarının ülkelerin- kalkınmasında, teknolojinin gelişmesinde, bilgi birikiminin oluşmasından kilit rol oynadığını ifade eden Bakan Işık, “Yerli üretim anlamında gösterilen bu başarı nedeniyle, hükümetim ve bakanlığım adına ilgililere teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi’nin belli ki yerli üretimi destekleyen bir anlayışı var. Çok yetenekli, girişimci ruha sahip milletimiz var. Girişimcilik ruhuyla imkanlarımızı birleştirirsek, önümüzde kimseni n durma şansı yok. Bunu bir kez daha görmüş olduk. Gösterdikleri başarılar, geldikleri noktalar nedeniyle Durmazlar Makine’ye de teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Altepe’ye tebrik
Bakan Işık, yapılan ihaleyle birlikte milyonlarca dolar paranın Bursa’da kaldığını ifade etti. Atılan imzalarla daha önce 3 milyon 200 bin Euro’ya satın alınan tramvay fiyatının yerli üretimle 1 milyon 600 bin Euro’ya düştüğünü, bunun da milyonlarca doların ülkede kalması anlamına geldiğini belirten Bakan Işık, bunun diğer sanayiciler açısından güzel bir örnek niteliğinde olduğunu ifade etti. Konuşmasında, projenin hayata geçmesinde büyük emeği olan, bu konuda sürükleyici rol alan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi özellikle tebrik eden Bakan Işık, “Marifet iltifata tabidir. ‘Yerli üretim’ diye kanunlar çıkartıyoruz, Türkiye’nin her yerinde konuşmalar yapıyoruz fakat bunlardan daha önemlisi, etkin olan icraattır. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. O nedenle Büyükşehir Belediyemizi ve özellikle Başkan Altepe’ye teşekkürlerimi sunuyorum. Gösterdiği bu dirayetin, tavrın tüm belediye başkanlarımıza örnek olmasını diliyorum” diye konuştu.
İlk araç 6 ay sonra…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, Durmazlar Makine’yle sözleşme imzalayarak, BursaRay hatlarındaki yoğunluğun önüne geçmek amacıyla raylı istem araç filosunu güçlendirmek için önemli bir adım daha attıklarını söyledi. Hafif raylı sistem ağında kullanılacak 60 vagon ile şehir içi tramvay hatlarında kullanılacak 12 tramvay aracının alımı için açılan ihaleyi Bursalı yerli bir firmanın kazanmasının üzerinde durulması gereken ayrı bir olay olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, “Büyükşehir Belediyemiz tarafından açılan bu ihale, aynı zamanda Bursa’nın raylı sistemle tanıştığı 2002 yılından bu yana en büyük araç alımı ihalesi oldu. İhaleyi Durmazlar firmasının alması, yerli üretimin dünya markalarıyla rekabeti açısından büyük önem taşıyor. Hafif raylı sistem araçları 6 ay sonra teslim edilmeye başlanacak, tamamı 30 ayda teslim edilecek. Tramvaylar ise 14 ay sonra teslim edilecek. Ekonomimiz için Durmazlar için hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.
302 milyon TL tasarruf
Başkan Altepe, atılan imzalarla birlikte 302 milyon TL’lik tasarruf yaptıklarını da dile getirdi. Aynı sayıda tramvay ve vagon üretimi için daha önce çalıştıkları firmanın 622 milyon TL fiyat çıkardığını, yerli araçların tercih edilmesiyle birlikte bu oranın 320 milyon TL’ye düştüğünü vurgulayan Başkan Altepe, “Bursa, 302 milyon TL kara geçti. Ödeyeceğimiz faizler hariç, sadece Bursa’nın karı bu. Herhangi bir sıkıntı yaşandığında, tüm imkanlarıyla imalatçı firma da burada. İnşallah bundan sonra Türkiye de bu rahatlığı yaşayacak. Kaliteli ve hesaplı araçları, geri hizmetiyle birlikte çok düşük rakamlara satın alacak. Göreceksiniz, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere herkes araçlarımıza talip olacak. Çünkü aynı zamanda kaliteyi de üretiyoruz. İnşallah bu konuda Durmazlar Makine’nin de bahtı açık görünüyor. Tekrar hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.
“Hayırlı uğurlu olsun”
Bursa Valisi Münir Karaloğlu da, Türkiye’nin yerli üretim araçlara ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, bu konuda büyük gayret sarf eden ve sonuç alan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi kutladı. Bir gün ‘Recep Altepe, Bursa için ne yaptı?’ denirse akla gelen ilk olayın raylı sistem araçlarının kentte üretilmesi olacağına inandığını belirten Vali Karaloğlu,“Onun ısrarı ve sanayicinin önünü açmasıyla, Türkiye yeni bir sektöre geçti. İlin valisi olarak Başkan Altepe’yi kutluyorum. Türkiye’nin ihtiyacı olan bir alanda artı değer sağladı. Durmazlar’ı kutluyorum. Hem bu teknolojiyi Türkiye’ye kazandırdılar hem de Bursa’nın 302 milyon TL tasarruf etmesinin nedeni oldular. Bu akşam atılacak imzalar, kentimize ve ülkemize hayırlı olsun” açıklamasında bulundu.
Hedef: 10 yılda 50 milyar dolar
Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz da, konuşmasında, yerli araçların üretimine ilişkin bilgiler verdi. Bu yola 2008 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin teşviki ve desteğiyle başladıklarını, kısa zaman sonra da sonuç aldıklarını ifade eden Durmaz, üretilen 6 aracın 1.5 yıldır Bursa yollarında hiçbir sorunla karşılaşmadan çalıştığını hatırlattı. Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan tramvay ve vagon ihalesini kazanmaktan, bu alanad Bursa ve Türkiye ismini öne çıkarmaktan dolayı mutlu olduklarını açıklayan Durmaz, “İnsanın heyecanlanmaması mümkün değil. Hedefimiz, hem Türkiye’nin diğer şehirlerine bu araçları satmak hem de yurt dışına ihracat yapmak. Bombardier gibi firmaların yıllık ihracat oranı 5 milyar dolar. Eğer biz de bu seviyeye gelebilirsek, 10 yılda 50 milyar dolarlık müthiş potansiyel ortaya çıkacak. Milli markamızla, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ufak da olsa katkı sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, ihaleye ilişkin imzaları attı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk da Bursa açısından dönüm noktası olacak tarihi ana şahit oldu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi