Bursa, çevre projeleri ile gelişecek!
Marka kent Bursa vurgusunu güçlendirmek isteyen Bursa Büyükşehir Belediyesi; çevre, ulaşım, tarih, turizm alanındaki yatırımlarıyla kentin geleceğini şekillendirecek.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, geçmiş 6 yıllık yatırımlar ile 2014-2019 yılları arasında planlanan yatırımları değerlendirdi. Bütünşehir yasasıyla güçlü ve yatırım yapabilen bir yapıya kavuştuklarının altını çizen Altepe, Büyükşehir’in 2,7 milyar liralık bütçesi bulunduğunu, bunun da gerçekleşme oranının yüzde 96 olduğunu vurguladı. Yıllık 1,1 milyar liralık yatırım yapabilme gücüne sahip olduklarını vurgulayan Altepe, belediyenin uzun vadeli kredi borcunu 1,6 milyar lira olarak açıkladı. “Bursa akılcı projeler üreterek 1,1 milyar liralık yatırımdan fazlasını yapıyor” diyen Recep Altepe, yap-işlet-devret yöntemi ve çeşitli kuruluşlarla yapılan ortak projelerle Teleferik, Canlı Hayvan Et Borsası, Payitaht Çarşı gibi büyük çaplı projeleri hayata geçirdiklerini anlattı.
Son yıllarda en öne çıkan yatırımların çevre yatırımları olduğuna dikkat çeken Altepe, dere ve denizlerin temizlenmesi konusunda 410 milyon liralık bütçe ayırdıklarını ifade etti. Bursa’nın daha sağlıklı ve yaşanabilir bir kent olması amacıyla çevre yatırımlarına ağırlık verdiklerine işaret eden Altepe, metan gazından elektrik üretimi, ana içme suyu hattı üzerine kurulan tribünler ile sudan elektrik üretimi ve güneş panellerinden elektrik üretiminin ardından şimdi de arıtma tesislerinde toplanan çamurlardan elektrik üretimi için önemli bir adım attıklarını hatırlattı. ‘Avrupa şehri Bursa’ hedefiyle temiz bir kent oluşturduklarını kaydeden Altepe, “Tüm atıksular arıtma tesisine aktarılacak. Bursa’nın en önemli hattına dev kollektörler bağlanmış olacak. Bursa’nın her köşesi 2 yıl içinde pırıl pırıl olacak. Kurulması planlanan çamur yakma tesisi de Bursa’da yerli olarak üretilecek. Bursa’nın bu alanda teknoloji ihraç eder seviyeye yükselmesini istiyoruz. Bursa, dünya genelinde 5 binden fazla kenti yaşam kalitesi standartlarına göre kıyaslayıp her yıl ‘yaşam kalitesi en yüksek şehirler’ listesi oluşturan Numbeo internet sitesinin ilk 150 şehir listesine 48’inci sıradan girerek Türkiye’nin yaşam kalitesi en yüksek kenti seçildi” şeklinde konuştu.
Ankara’da yapılan planlarda Bursa yok
Yerelde daha hızlı kalkınma için yetkilerin Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gerektiğini savunan Altepe, “Tarih ile ilgili yetkileri aldık ve pek çok eseri restore ederek tarihi ayağa kaldırdık. Bursa, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Şimdi sahillerin ve kış turizminin gelişmesini istiyoruz. Ankara’da yapılan sahillerin gelişme planlında Bursa yok. Sahil şehirleri arasında gözükmüyor. Termal gelişme planında Bursa yok. Aynı şekilde kış sporlarıyla ilgili hiç Uludağ ile ilgili bir hareket yok. Bunların hepsini biz gündeme getiriyoruz. Yetkiler bize verilsin, yatırımları biz yapalım. Bize para değil, yetki lazım. ‘Para vermeseniz de olur, bize yetki verin’ diyen Bursa’dan da başka bir il bulunmaz” diye konuştu.
Türkiye’nin ilk yerli tramvayını üreten Bursa’nın kendi tramvay ve vagonlarını üreten dünyadaki 7 kentten biri olduğuna dikkat çeken Recep Altepe, yerli vagonlarla belediye olarak yüzde 50 oranında tasarruf sağladıklarını, planlanan tramvay, metro ve teleferik hatlarıyla kent için ulaşımı rahatlatacaklarını kaydetti. Altepe, Bursa’nın üretim gücüyle yazılımı da dahil yerli araçların yapılabileceğini Türkiye’ye gösterdiğinin altını çizerek, sırada hava taşıtları üretiminin olduğunu söyledi.
Osmanlı Tarihi Müzesi kurulacak
Bursa’nın en önemli özelliğinin tarihi birikimi olduğunu vurgulayan Recep Altepe, 10 bin metrekarelik bir alanda kurulacak Osmanlı Tarihi müzesinin kentin turizm potansiyeline artı değer katacağını belirtti. Altepe, İznik gölünde bulunan bazilikanın Amerika Arkeoloji Enstitüsü tarafından 2014 yılının en önemli 10 keşfi arasında sayıldığını hatırlatarak, 8 bin 500 yıllık arkeolojik geçmişe sahip Bursa’daki değerleri gün yüzüne çıkarmak için çalıştıklarını anlattı. Turizm kenti Bursa’da butik otel sıkıntısı çekildiğine işaret eden Altepe, belediye olarak yatırımcılara teşvik vererek kent merkezindeki tarihi aksta butik otellerin açılmasına öncülük ettiklerini bildirdi. Altepe ayrıca Uludağ’ın kış turizmine kazandırılması ve kış sporlarının canlandırılması için de çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Altepe, Bursa’nın termal ve içmece kimliğini gündeme getirecek Sıcaksu Kentsel Dönüşüm projesinde de kamulaştırma aşamasında olduklarını aktardı. Recep Altepe, 115 kilometrelik sahil, 170 kilometrelik göl şeridine sahip Bursa’da sahil turizmini de geliştireceklerini vurguladı. Altepe, Bursa’nın simgesi olacak Timsah Arena’nın da ağustos ayında açılacağını aktardı.
Dünya