14 / 11 / 2024

Hangi kent? Nasıl gelişecek?

Hangi kent? Nasıl gelişecek?

Anadolu Ajansı Yurt Haberler Servisi dev bir araştırmaya daha imza attı! Hangi kent? Nasıl gelişecek? Kentler ve beknlentilerini öğrenmek için tıklayın!






Anadolu'nun dört bir yanında üretilen projeler, ülkenin geleceğine ışık tutuyor.


Türkiye'de başta tarım olmak üzere, sanayi, turizm, eğitim gibi sektörlerde çağa ayak uydurmak için belirlenen yeni hedefler, gelecek için umut vaadediyor.


Ülkenin dört bir yanındaki vali ve belediye başkanları, AA muhabirlerine bulundukları kentlerle ilgili gelecek 5-10 yıl içindeki hedeflerini anlattı.


Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, turizmin çeşitlendirilerek 12 aya yayılmasının mutlak hedefleri arasında olduğunu söyledi.


Yüksel, yabancı sermaye girişine açık, kaliteli, EUROPEGAP standartlarına uygun tarımsal üretim yapılması için, sebze-süs bitkisi ve meyve entegre mezat tesisleri, AR-GE kuruluşu, pazar araştırması, soğuk hava depoları, tasnif, paketleme, ambalajlama ve ihracatçı temsilciliğinin içinde bulunacağı Antalya Organize Tarım Bölgesi kurulması çalışmalarının sonuçlandırılacağını bildirdi.


Yüksel, Antalya'da Çiçek Borsası kurulması çalışmalarında da yer ve kaynak sorununun mutlaka çözüleceğini bildirdi.


-RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİ-


Vali Alaaddin Yüksel, Antalya'nın rüzgar ve güneş enerjisi bakımından zengin bir potansiyele sahip olduğunu, güneş ve rüzgar çiftlikleri projelerinin enerji kaynağı olması ötesinde mahalli istihdam alanları açması bakımından da yeni bir açılım olarak değerlendirileceğini kaydetti.


Yüksel, Antalya'nın 365 milyon metreküpü yeraltı olmak üzere yılda toplam 16.2 milyar metreküp su potansiyeliyle Türkiye su potansiyelinin yüzde 9'una sahip olduğunu bildirdi.


Antalya'da su kaynaklarıyla havzaları etrafında koruma bantları oluşturulacağını belirten Yüksel, İl Su Konseyi'nin çalışmalarının sürekliliği sağlanarak, tüm suların tek merkezden yönetileceğini ifade etti.


Antalya'daki tarıma elverişli 414 bin 326 hektar alanın 212 bin 520 hektarının sulanabilir tarım arazisi olduğuna değinen Yüksel, şöyle konuştu: "21'inci yüzyılda stratejik unsur olacağında asla şüphe bulunmayan suyun tutulması ve muhafaza edilmesi bakımından başta DİM Projesi olmak üzere Kemer-Çamyuva, Serik-Beşkonak ve Manavgat Naras barajları gibi yöreye içme ve kullanma suyu temin edecek ve elektrik enerjisi de üretecek olan Antalya su projeleri hayati öneme haiz, vazgeçilemez ve asla geciktirilemez nitelikteki projelerdir."


-TEKNOLOJİ KORİDORU-


Vali Alaaddin Yüksel, Türkiye'nin çağdaş dünyada yerini alması için AR-GE ve bilişim teknolojileri alanlarında süratle hamle yapması gerektiğini söyledi.


Antalya'da teknolojiyi geliştirmek üzere kurulan Antalya Teknoloji Geliştirme Bölgesinin süratle geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Yüksel, "Antalya, 21. yüzyılın Batı Akdeniz Teknoloji Koridoru olacaktır ve dünyada teknoparklar şehri olarak da tanınacaktır.


Akdeniz'in yıldızı Antalya'yı, teknolojinin parlayan güneşi haline getirmek vazgeçilmez hedefimizdir" dedi.


-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI TÜREL-


Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de 10 yıl içinde Antalya ekonomisinin, Türkiye ekonomisini İstanbul ile birlikte taşıyan en önemli ikinci ekonimisi durumuna geleceğini söyledi.


Antalya'nın Mallorca'dan sonra Akdeniz çanağında en çok turist ağırlayan ikinci destinasyon olduğunu belirten Türel, şöyle konuştu: "Bu seneki beklentimiz bir senede Antalya'da 8 milyon turisti ağırlamak. 2015'teki hedefimiz de 20 milyon turist, 20 milyar dolar turizm geliri. Bunlar geçmişte hayal gibi görülen rakamlardı ama bugün gelinen noktada bu rakamların hayal olmadığı bir gerçek."


Türel, yapılan 2020 yılı projeksiyonunda Antalya'nın nüfusunun 2 milyon 600 binler seviyesine ulaşacağının tahmin edildiğini belirterek, "Antalya'nın nüfus gelişimini bir frene tabi tutmak gerekiyor. Onun için de imar planlarımızda 2 milyon 600 binlik nüfus projeksiyonunu Antalya'ya yüklemeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.


-İÇME SUYU-


Menderes Türel, küresel ısınma sorununun ortaya çıkmasıyla birlikte Antalya'nın alması gereken tedbirleri teknik uzmanlarla tartıştıklarını anlattı.


Antalya içme suyunun yüzde 99'unun yer altı kaynaklarından temin edildiğini belirten Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Antalya'nın denize boşa akıp giden bir Manavgat Suyu Projesi var. Bu konuda DSİ Genel Müdürlüğü ile protokol aşamasındayız. Bakanlar Kurulu'nun vereceği yetkiyle, Özelleştirme İdaresi'nde olan Manavgat


suyunun kullanımı yetkisi DSİ Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. DSİ Genel Müdürlüğü ile protokolümüzü yaptığımız takdirde Manavgat Suyu cazibeyle


gelecek bir su olacak ve musluklarımızdan memba suyu kalitesinde bir su akıyor olacak. Alanya'dan Antalya'ya kadar bütün sahil bandında, 2100 senesine kadar herhangi bir su problemi kalmayacak."


-BURDUR-


Burdur Valisi Rasih Özbek, Burdur'un çevresinde bulunan Antalya'nın turizm, Denizli'nin ise sanayiye doyduğunu, bir tarım ve hayvancılık ili olan ve bu illerin beslenmesinde büyük pazara sahip Burdur'un ise gelecek 10 yılda ülkenin parlayan yıldızı olacağını belirtti.


Özbek, Burdur'un, tarım ve hayvancılık sektöründeki başarısına, son yıllarda hızla büyüyen mermercilik sektörünün de eklendiğine dikkati çekti.


Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya da bugün 64 bin olan Burdur nüfusunun 10 yıl içinde 100 bine ulaşmasının beklendiğini, Burdur'u 100 bin nüfusa göre hazırladıklarını ifade etti.


Akkaya, 10 yıl içinde Burdur'u daha yaşanılabilir bir kent haline getirmeyi istediklerini belirterek, "Öncelikle içme suyu projesini hayata geçirdik. Nüfusumuz bu şekilde büyüdüğü sürece 50 yıl su problemimiz olmayacak. Bunun yanı sıra kanalizasyon altyapımız tamamlanmış olacak. Arıtma tesislerimiz bu yıl içinde devreye girecek ve artık gölümüz kirlenmekten kurtulmuş olacak. Şehrin gidişinde yapılan toplu konutlar Burdur'un imajı olacak" dedi.


-ISPARTA-


Isparta Valisi Şemsettin Uzun, özellikle sağlık konusunda Isparta'nın Türkiye'de "bir numara olduğunu" ifade etti. Yurt içi ve yurt dışından hastaların tedavi olmak için Isparta'ya geldiğine dikkati çeken Vali Uzun, şöyle konuştu: "İl merkezindeki hastanelerde yığılmaları önlemek ve hizmetin ulaşılabilirliğini artırmak amacıyla, sağlık ocaklarının altyapısını güçlendirerek hizmet kalitesi artırılacaktır. İlimiz acil 112 hizmetleri güçlendirilerek modernize edilecektir. İlimizin sağlık haritası çıkarılarak, istatistiki veri tabanı oluşturulacaktır."


Tarımsal verimliliği ve ürün çeşitliliğini artırabilmek için arazilerin sulamaya açılmasının sağlanacağını vurgulayan Uzun, "Yeterli ve sağlıklı içme suyu olmayan köylerin tamamı stratejik plan döneminde içme suyuna kavuşturulacak" dedi.


Uzun, hayvancılık ve hayvansal ürün üretimini geliştirerek, yetiştiricinin gelir seviyesinin yükseltileceğini ifade ederek, "Hayvansal ürün işlemeye yönelik girişimler desteklenecektir.


Hayvancılıkla ilgili yatırım kararlarına esas teşekkül edecek bilgilerin toplanarak istatistiki veri tabanı oluşturulacaktır" diye konuştu.


-"TURİZMDE ALTERNATİFLERİ SUNUYORUZ"-


Vali Uzun, turizm konusunda da özellikle Davraz Kayak Merkezi'nin altyapısının geliştirilmesi, yayla ve dağcılık turizmine uygun yeni alanların tespit edilmesi, turizm ve kültürel değerlerle ilgili veri tabanının oluşturulması çalışmalarına ağırlık verileceğini bildirdi.


 


Belediye Başkanı Hasan Balaman ise Isparta'nın geleceğinin madencilik sektöründe olduğunu ifade ederek, yatırımcıları bu sektöre yönlendirmeye


çalıştıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını anlattı.


-KOCAELİ-


Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, hazırladıkları "2007-2011 Stratejik Planı" ile geleceğe sahip çıkma ve çocuklara daha iyi bir gelecek bırakmak yolunda ilerlediklerini söyledi.


Stratejik planlamaya göre, 2007-2011 dönemi itibariyle toplam 20 bin konut üretimi desteklenecek. Hızlı, güvenli, konforlu ve entegre bir kent içi ulaşım sistemi oluşturulacak. Mevcut çevre değerleri ve doğal kaynaklar korunacak, geliştirilecek, kirlilik ve çevre tahribatı önlenecek, kirlenmiş alanlar rehabilite edilecek ve körfez cazibe merkezi haline getirilecek.


Kentlilik bilincini geliştirecek her türlü sportif, kültürel etkinlikler ve eğitim organizasyonları desteklenecek ve düzenlenecek. Mevcut ve potansiyel turizm alanları planlanacak, bu alanların altyapı ve üstyapı hizmetleri sağlanacak, sahip olunan doğal güzellikler, tarihi değerler ve kültürel dokunun korunacağı projeler desteklenecek.


-ELAZIĞ-


Elazığ Valisi Muammer Muşmal, kentin 2023 yılında nerede olması gerektiği ve yatırımlar konusunda yol haritası çıkarmak üzere geçen yıldan itibaren ilde 'Elazığ Buluşuyor' adı altında bir toplantı yapmayı planladıklarını söyledi.


Organizasyonu somuta indirebilmek için özel bir kamuoyu araştırma şirketine ildeki sektörlerin durumunun tespit edilmesi için görev verildiğini belirten Muşmal, "13 sektörde ciddi çalışma yapıldı.


Bunların içinde mermer, sağlık, su ürünleri ve kanatlı hayvanlar sektörlerinin öne çıktığını, yani bu dört sektörde Elazığ'ın yakın gelecekte veya mevcut durumda diğer illerle rekabet edebilir olduğu ortaya çıktı" dedi.


Amaçlarının, Elazığlılara daha somut bir şey sunabilmek olduğunu ifade eden Vali Muşmal, şöyle konuştu: "Elazığ'da hangi sektörlerde para kazanılır, rekabet yapılabilir, yatırım yapılabilir. Bunları masaya yatıralım. Elazığ Buluşuyor'un ana


planı önce bu sektörde neredeyiz, 2023'te sektörde nerede olmamız gerekiyor ve bunun için neler yapılması gerekiyor? Bu bir nevi yol haritası olacak."


-YOZGAT-


Yozgat'ın 2023'e kadar gelişim sürecini tamamlayabilmesi için yapılması gereken çalışmalar, 15-16 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen "Yozgat'ın Gelişim Vizyonu" konulu toplantıda ele alındı.


Valilik, sivil toplum örgütleri, değişik meslek grupları, akademisyenler, Yozgat dışında yaşayan Yozgatlıların katıldığı topl


Geri Dön