05 / 05 / 2024

Bursa Ertuğrul Toplu Konut Uygulama sürecinde son durum!

Bursa Ertuğrul Toplu Konut Uygulama sürecinde son durum!

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Maliye Hazinesi'yle uyumsuzluk yaşanan Ertuğrul Toplu Konut Uygulama süreciyle ilgili vatandaşların ve Hazine'nin zarara uğratılmaması için 1 Kasım'a kadar süre verdi.



Nilüfer Belediyesi ve Maliye Hazinesi arasında yaklaşık 20 yıldır yaşanan kamulaştırma sorununun çözümüne yönelik çağrıda bulunan Başkan Mustafa Bozbey, iki kurum arasında sulh işlemlerinin tamamlanması için 1 Kasıma kadar süre verdi. Başkan Bozbey, Ertuğrul Mahallesi'nde içinde Dörtçelik Çocuk Hastanesi, Polis Kriminal Laboratuarı, Zeki Müren Sanat Lisesi ve Bursaspor Özlüce Tesisleri'nin de yer aldığı 346,434,436,438,440 ve 442 numaralı parsellerin imar planında değişiklik yapılmasıyla ilgili 1996 yılından bugüne kadar süren uyuşmazlıklara son verilmesi için basın toplantısı düzenledi. 


KABUL EDİLEMEZ TEKLİF! 

Nilüfer Belediyesi Halk Evi Basın Toplantı Odası'nda düzenlenen toplantıda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kamu ve vatandaşların zarara uğratılmaması için ellerinden gelen çabayı bu güne kadar gösterdiklerini kaydetti. "Ertuğrul Toplu Konutları uygulama sürecinde yaklaşık 20 yıllık serüven maalesef şuanda geriye dönmek üzeredir" diyen Başkan Bozbey, Hazine'nin Nilüfer Belediyesinden kabul edilemez taleplerde bulunduğunu belirtti. Bozbey "Bizden istedikleri kamu alanlarının bazılarını ticaret alanına dönüştürmemiz. Fakat biz kamu alanlarının ticaret alanları olmasını kabul etmedik. O bölgede okul alanı ihtiyacı varken, okul yapılmasını isterken Hazine bizden okul alanlarının ticaret alanlarına dönüşmesini talep etti. Biz belediye hizmet alanları ve pazar alanlarını ve sosyal tesis alanlarına dönüştürerek karar oluşturduk ve iki kurum arasında sulh ortamını oluşturmaya çalıştık" dedi.

 

40 BİN KİŞİ ETKİLENECEK 

Yapılan görüşmeler sonucunda uzlaşma sürecine yaşanan sorunları dile getiren Bozbey, "Bizden 68 bin metre kare kamu alanı talebinde bulunanlar aslında şu anda 104 bin 103 metrekare zaten kullanıyorlar. Şuanda Hazine, Dörtçelik Çocuk Hastanesi, Bursaspor Tesisleri, Kriminal Laboratuarı, Koç İlköğretim Okulu, 125. Yıl Sağlık Ocağı ve Zeki Müren Sanat Lisesi'nin yer aldığı 104 bin metrekareyi kullanıyor. Biz başlangıçtan bu yana bu sorunun çözülmesi için inanılmaz çaba gösterdik. Her Milli Emlak Müdürü değiştiğinde gittik anlattık, fakat bir türlü çözüme ulaşamadık" dedi. Başkan Bozbey, bu sorundan bölgede yaklaşık 8-9 bin konutun ve yaklaşık 40 bin kişinin etkileneceğini kaydetti. 


"KAYBEDEN HAZİNE OLACAK" 

Sorunda sulha ulaşılmadığı takdirde vatandaş mağdur gibi görülse de esas mağdurun Hazine olacağını söyleyen Bozbey "Bugüne kadar siyasiler bu işe el atmadı. 20 yıldır o bölgede birçok bina yapıldı. O hale geldi ki Nilüfer Belediyesi olarak kadastral parsele dönme noktasına gelmiş oldu. Burada maddi yönde karlı olacak Nilüfer Belediyesi'dir. Biz bu karı da istemiyoruz. Her gelen raportör farklı farklı değerlendirmeler yaparak burayı iyice çıkmaza soktu. Yapılan değişikliklerin ardından çözüm bulunması için Nilüfer Belediyesi'nin elinde ne varsa ne yoksa istemeye başladılar. Nilüfer Belediyesi olarak inanılmaz bir gelir elde edeceğimizi bildiğimiz halde bu sorunun bitmesi tarafında adım atıyoruz" diye konuştu. 


"HESABINI KİM VERECEK?" 

Başkan Bozbey geriye dönüldüğü takdirde yaklaşık 129 bin metrekareye sahip olan mülk sahiplerinin 104 bin metrekarelik yer üzerinde yapı bulunan hastane, okul ve kamu alanlarına sahip olacaklarına dikkat çekti. Bozbey yaşanacakları şöyle anlattı: "Bu kadar metrekareye Hazine de mal sahiplerinin evlerinde ortak olacak. Sonuçta Hazine bir bedel koyacak. Hazine bunları kamulaştırırken 300 milyona yakın para harcadığında bunun hesabını kim verecek? Ey yöneticiler size soruyorum burada vatandaştan 200 milyon gelir elde ettiniz Hazine'den 300 milyon çıktığında bunun hesabını kim verecek? 100 milyon liralık farkı kim ödeyecek? İşte Nilüfer Belediyesi bu sorunu sulh olarak çözmeye çalışıyor. Hazinenin elde edeceği gelirin yüzde 30'unu Nilüfer Belediyesi alacak. Ama biz bunu istemiyoruz. Yeter ki buradaki insanlar huzursuz olmasın, Hazine de daha fazla ödemesin ça basındayız." 


"ÇÖZÜLMEZSE DAVA AÇACAĞIZ" 

Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak sorunun 1 Kasım 2015 tarihine kadar çözülmesini istediklerini belirtti. Aksi halde 2 Kasım tarihinde dava açacaklarını söyleyen Başkan Bozbey şöyle devam etti: "Bizim teklifimiz bu eğer 1 Kasıma kadar çözüm olmazsa biz 1 Kasım'dan sonra geriye dönüyoruz. Ondan sonrası artık orada kimler bu işe köstek olduysa, kimler devleti zarar uğrattıysa bu konuların da takipçisi Nilüfer Belediyesi olacaktır ve gerekirse davayı açacak olan da bizleriz. Çünkü devletin, Hazine'nin kaybı vardır burada lütfen uyansınlar artık. Her şeye gelir gözüyle bakmamak gerekiyor. İlgililerden, siyasilerden bu işin bitirilmesini istiyoruz. 


Bursa Kent


Geri Dön