08 / 05 / 2024

Bursa Karacabey'de çıkmaz sokak imarı mahkemelik oldu!

Bursa Karacabey'de çıkmaz sokak imarı mahkemelik oldu!

Karacabey Sırabademler Mahallesi’nde 1977 yılında ifrazı yapılan bir çıkmaz sokak etrafında, Belediye Meclisi tarafından yapılan bazı değişiklikler, kişiye özel muamele ve imar mevzuatına aykırı inşaat ruhsatı verildiği iddialarıyla yargıya taşındı.



Karacabey Sırabademler Mahallesi’nde 1977 yılında ifrazı yapılan ve 170 ada üzerinde 172, 173 ve 91 parsellere cepheli olduğu bildirilen bir çıkmaz sokak etrafında, Belediye Meclisi tarafından yapılan bazı değişiklikler, kişiye özel muamele ve imar mevzuatına aykırı inşaat ruhsatı verildiği iddialarıyla yargıya taşındı. Yapılan imar değişiklikleri sonucunda, mağdur duruma düştüğü belirtilen Recep Emir ve oğlu Yılmaz Emir’in, görevi kötüye kullanma fiilini işlediklerine inandıkları Karacabey Belediyesi yetkilileri hakkında İlçe Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundukları öğrenildi.

Konuya ilişkin açıklamalar yapan, Recep Emir’in damadı Saim Bayram yasal işlemleri başından beri takip ettiğini bildirdi. Gazetemize gelerek, Karacabey Belediyesi ve Belediye Meclisi nezdinde yaşadığı süreci aktaran Saim Bayram, 7 metreden dar yollarda ilgili parsellerden sokağa çıkış yapılamayacağı, şahıslara özel imar planı değişiklikleri olmayacağı ve Belediyece yeni oluşturulan imar planında mevcut yapılaşmanın dikkate alınıp, alınmadığı ve mülkiyet haklarının korunup, korunmadığı konularında görüşlerini dile getirdi.


Görüşlerinin yasa ve yönetmeliklere uygun olduğunu kaydeden Saim Bayram, Emir ailesini suç duyurusunda bulunmaya götüren nedenleri şöyle sıraladı:

“Bir vatandaş düşünün ki, kadastroda yol olan bir alanda kendisine ait parselde iki yola cephesi ve derinliği yetmediği için bir çıkış alamıyor. Daha sonra M.Y isimli bu vatandaşa, yoldan ihdas yapılarak, cephesi de diğer yola genişletilerek, açıkçası derinliği ve cephesi kurtarılarak, kişiye özel yapıldığına inandığım bir şekilde o kişiye inşaat ruhsatı veriliyor.

Bu işlem böyle kişiye ısmarlama gibi yapılacağına, çevresindeki diğer ev ve arsa sahipleri mağdur edilmeden, 7 metreden dar denilen söz konusu bu yol, imara açılmaya elverişli biçimde genişletilseydi, o yola cephesi bulunan diğer parsel sahipleri de zarar görmeyecekler ve kendi arsalarına onlar da inşaat yapabileceklerdi.

Ben bu konuda Belediye yetkililerine gerekli itiraz ve tavsiyelerimi ilettim. Belediye Meclisi toplantısını izlerken, söz bile istedim ve kişiye özel işleme dönüşmeden bu işe engel olunmasını istedim. Sözlü itirazımın meclis toplantısındaki video kaydına ulaşılabilir. İncelensin, ne konuştuğumu, neye itiraz ettiğimi anlasınlar. Belediye Meclisi Üyeleri Sayın Hüsnü Doğruoğlu ile Kemal Ziya Koşaner beni haklı buldular ve 7 metreden dar yol için böyle bir değişikliğin olamayacağını savundular.

Dilekçe ile Belediye Başkanlığı’na başvurduğumda ise, bana Başkan Yardımcısı Sayın İsmail Yozgat imzasıyla, 16 Mart 2016 tarihinde verilen ilk yazılı cevapta, yolun kadastral paftalarda yol olarak tescilli olduğu ve konuyla ilgili taraflarınca herhangi bir değişiklik yapılmadığı bildirilmiştir. İkinci itirazımızda ise, aynı yetkili tarafından Emir ailesine, 6 metrelik söz konusu yolun, otopark alanı olarak değişikliğinin yapılabilmesi için, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği’nin Belediye Meclisi’nin onayına sunulduğu belirtilmiştir. Fakat, görünen o ki, M.Y.’ye ait yoldan ihdas yapılması, yolun genişletilerek, kendisine inşaata elverişli alan açılması gerçekleşmiş ve bize yapılmadığı belirtilen o kişiye özel değişiklik de Meclis onayından geçirilmiştir. Çünkü, ilgili şahıs inşaatına başlamıştır.”


Dertli vatandaş Saim Bayram, yaşadıkları bu süreç sonrasında, Karacabey Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi. Hukukun üstünlüğüne her zaman inanarak, vakit geçirmeden konuyu yargıya ilettiklerini kaydeden Bayram, M.Y.’ye ait inşaatın durdurulması talebi yanında, yasa ve yönetmeliklere aykırı işlem yapan Belediye görevlileri hakkında da kamu davası açılmasını istediklerini açıkladı.

Mağdur duruma düştüklerini ifade eden Saim Bayram, Başsavcılığa verdikleri dilekçede söz konusu yolun da imar mevzuatına uygun hale getirilmesini talep ettiklerini söyledi.



Bursa Karacabey Haber 


Geri Dön