Bursa Muradiye Parkı cazibe merkezi olacak!
Bursa Olay Gazetesi köşe yazarı olan Günay Yumruktay bugünkü yazısında Muradiye Parkı'ndan bahsetti. Yumruktayi parkın cazibe merkezi olacağını belirtti.
Köşemde yayımladığım “40 yıllık Muradiye Parkı yıkıldı yenisini bekliyoruz” başlıklı okur yazısı ile ilgili Büyükşehir Belediyesi, Muradiye Parkı konusunda çok hassas olduklarını, mahalleye, şehrimize yakışır bir planlama yaptıklarını belirterek bir açıklama yazısı gönderdi. Yazıyı aynen yayınlıyor ve hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum.
Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’yı daha yaşanabilir ve sağlıklı hale getirmek amacıyla sürdürdüğü çalışmalar kapsamında UNESCO Dünya Mirası Alan Sınırı içerisinde bulunan Muradiye Parkı ve çevresinin kent içerisindeki konumu, sahip olduğu kültürel ve doğal değerler, alan kullanıcıları, donatı elemanları dikkate alınarak yapılan değerlendirmeler sonucunda UNESCO Dünya Mirası Alan Sınırına yakışan, mevcut bitki dokusu korunarak fiziksel açıdan algılanabilir, işlevsel, estetik, her yaş grubuna hitap eden güvenli bir park olarak hizmet verebilmek için çalışmalara başlandı.
“Muradiye Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi” Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 24.4.2015 tarih ve 4386 sayılı kararı ile onaylanmış olup İhale Komisyonu’nun 13.6.2016 tarih ve 152 sayılı kararı ile ihale edilen 18.7.2016 tarihinde yer teslimi yapılan Muradiye Parkı alanında düzenli olarak çalışmalara başlanmıştır. Muradiye Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi’nde 10.000 metrekarelik park alanındaki yeşil alan miktarı 3.000 metrekareden 5.000 metrekareye çıkarılmıştır. Mevcut niteliksiz yeşil alanlar; daha sağlıklı, işlevsel yeşil doku yüzeyleri olarak yekpare tasarım anlayışı ile düzenlenmiştir. Çocuk oyun alanları çocuklar için doğal malzemeden üretilmiş, yeteneklerini geliştirebilecekleri şekilde tasarlanmıştır. 250 metre koşu parkurunda spor yapma imkânı sunulmuştur. Yetersiz aydınlatmadan dolayı sağlanamayan park güvenliğini geliştirmek amacıyla yeterli sayıda çevre dostu aydınlatma elemanları kullanılarak proje oluşturulmuştur. Kaplıca Caddesi üzerinde yer alan mevcut çınar ağacı korunarak etrafının genişletilmesi için yol düzenleme çalışması yapılacaktır. Yapılacak olan düzenleme yolcu otobüslerinin dönmesine olanak vermemektedir. Projede yolcu otobüsleri ile ilgili çalışmaya yer verilmemiştir. Mevcut otopark sayısı ve yeri dikkate alınarak yeşil alan bütünlüğünü bozmayacak şekilde otopark alanı düzenlenmiştir. Mevcut ağaçlar korunarak ele alınan tasarımda 4.000 yer örtücü bitki ve 600 çalı bitkisi ek olarak dikilecektir.
Not: Dünkü yazımda sehven “Bizler Mudanya’da ikamet etmekteyiz” olarak çıkmıştır. Doğrusu “Bizler Muradiye’de ikamet etmekteyiz” olacaktır. Düzeltir özür dilerim.
Günay YUMRUKTAY/Bursa Olay