Bursa Mustafakemalpaşa'ya dev yatırımlar!
Daha yaşanabilir ve sağlıklı kent hedefiyle Bursa’da yatırım hamlelerini bir bir gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, ‘Bütünşehir’ uygulamasıyla birlikte ilçeleri de dev yatırımlarla buluşturuyor.
Daha yaşanabilir ve sağlıklı kent hedefiyle Bursa’da yatırım hamlelerini bir bir gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, ‘Bütünşehir’ uygulamasıyla birlikte ilçeleri de dev yatırımlarla buluşturuyor. Bugüne kadar merkeze yeni bağlanan ilçelerde ağırlıklı olarak altyapı ve ulaşım projelerine ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, Mustafakemalpaşa ilçesinde dev bütçeli bir yatırımın startını verirken, çevre sağlığı açısından büyük önem taşıyan katı atık aktarma istasyonunu da hizmete açtı.
21 yıllık özlem
Mustafakemalpaşa ilçesinde temeli 1995 yılında atılan ancak hiç kullanılmadan kaderine terk edilen yüzme havuzunun bulunduğu alanı dev bir spor kompleksine dönüştürecek projenin temeli törenle atıldı. İlçe girişindeki Etibank’ın karşısında bulunan yaklaşık 37 dönümlük alanı ilçeye kazandırmak için devreye giren Büyükşehir Belediyesi, içinde yüzme havuzu, tenis kortları, spor salonları, sahalar, bisiklet ve yürüyüş parkurları, konferans ve sergi salonlarının bulunacağı dev bir kompleks için Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığı’na bağlı Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ile işbirliğine gitmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Spor Toto Teşkilat Başkanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu arasında imzalanan protokolle dev projenin startı geçtiğimiz yıl verilmişti. Proje çalışmalarının tamamlanmasının ardından Mustafakemalpaşa Gençlik Merkezi, Sosyal Yaşam ve Spor Tesisleri’nin temeli törenle atıldı.
Sporcu fabrikası olacak
Kent merkezinde bulunan tüm imkanların ilçelerde yaşayan vatandaşlara da sunulması için büyük özen gösterdiklerini belirten Başkan Altepe, yıllardır Mustafakemalpaşa ilçesinin gündeminde olan ancak bir türlü gerçekleşmeyen projeyi hayata geçirmenin de kendilerine nasip olduğunu söyledi. Yapılacak tesisin adeta bir sporcu fabrikası olacağını dile getiren Başkan Altepe, “İçinde her türlü spor kompleksinin bulunduğu bir gençlik merkezinin startını vermiş oluyoruz. Tesis, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ve Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla yapılacak. Spor salonları, yüzme havuzu, tenis kortları, bisiklet ve yürüyüş parkurları ile büyük bir kompleks olacak. Yılların beklentisi olan bu dev proje şimdiden ilçe halkına hayırlı olsun” dedi.
Vizyon sahibi nesil yetişecek
Artık bütünşehir uygulamasıyla birlikte yıllardır özlemle beklenen çalışmaların bir bir hayata geçirildiğini ifade eden Başkan Altepe, “25 yıl öncesinin projesinin bugün temelini atıyoruz. Bu yatırımlar bütünşehir uygulamasının ne kadar doğru bir uygulama olduğunun en önemli göstergesi. Yaklaşık 24 milyon liralık bir imalat. Sporcu, vizyon sahibi, idealist bir gençlik için böyle tesisler çok önemli. Ecdadına, değerlerine sahip çıkacak, ülkesine, kentine bağlı, kentlilik ve çevre bilincine sahip gençlerimiz bu tesislerde yetişecek. Geleceği şekillendiren gençlerimize en önemli katkıyı bu tesislerle sağlayacağız” diye konuştu.
Siyasette istikrar ve kararlılık..
Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin de her hizmetin bir hikayesi olduğunu belirterek, tesisin temel atma aşamasına nasıl geldiğini anlattı. Tesislerin 1991 yılında planlandığını ve temelinin de 1994 yılında atıldığını dile getiren Şahin, “O dönemin yöneticilerine müteşekkiriz. İmkanlar kısıtlıydı belki, koalisyon hükümetleri vardı bir şeyler yapmaya çalıştılar. Milletimiz 2002 yılında sürekli istikrarı tercih etti. Mustafakemalpaşa Belediye Başkanımız, bu projeden bahsetti ve spor müdürümüzle birlikte buraya geldik. Geldiğimiz gün yağmur yağıyor. Dizimize kadar çamura battık. Yüzme havuzu vardı burada, başlanmış ama bitirilememiş. Başkanımız burayı ‘Gençlik, kültür merkezi sosyal yaşam merkezi olarak kazandırmak istiyoruz’ dedi. Ben de ‘böyle 38 bin metrekare alan var, sizde karar var, bizde iş yapma kabiliyeti var, spor müdürümüzün kararlığı var, başımızda Büyükşehir Belediye Başkanımız var, devletin başında Recep Tayyip Erdoğan var yaparız’ dedik ve yola çıktık” dedi.
Süreci ilmek ilmek dokuduklarını, öncelikle mevcut durumu ve yapılacak projeyi anlatan 20 sayfalık not hazırladıklarını ifade eden Şahin, “Belediye başkanlarımızın da olduğu toplantıda konuyu Bakanımıza arz ettik. Bakanımız, ‘destekleriz ancak Büyükşehir Belediyesi’nden yüzde 50 yatırım desteği isteriz’ dedi. ‘Sayın bakanım Büyükşehir Belediye Başkanımızla konuyu konuşmadık ama ben söz veriyorum başkanımız bu projeyi destekler’ dedim. Bana ‘emin misin’ dedi. Ben de kendisinin spor sevdalısı olduğunu böyle bir projeyi desteklememesinin mümkün olmadığını belirttim böylelikle onayı aldık. Sonra Büyükşehir Belediye Başkanımıza gittim ve onun adına söz verdiğimi söyledim. Başkanımız da ‘sizin sözünüz senettir ben bunu yaparım’ dedi. Allah razı olsun. Siyasette kararlılık, birlik, istikrar budur. Biz sizin helal vergilerinizi buralara yatırım olarak getirmek için aracılık ediyoruz” diye konuştu.
25 yıllık mazi
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, temeli atılan gençlik merkezinin ilçede 25 yıllık bir mazisi olduğunu söyledi. Görevi devraldıkları 2009 yılından beri kendisine, ‘sporu, sanatı, kültürü bu gençlere nasıl vereceksiniz?’ diye sorulduğunu ifade eden Kurtulan, “Biz bunun ancak böyle tesislerle olacağına inanıyorduk. Belediye binası ve Adnan Menderes Meydanı’nı yaparken, sinema salonunu yıkarken bize çok kızdılar. Büyükşehir Belediye Başkanımız her zaman ‘yeni şeyler yapmak için yıkın daha güzelini yapalım’ diyordu. O zaman yıktık, şimdi daha güzelini yapmak için bir araya geldi. Bu heyecanı sürekli yaşatan, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve süreci karınca gibi takip eden milletvekilimiz Hüseyin Şahin’e teşekkür ediyorum” dedi.
Örnek dayanışma
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Süleyman Şahin de Bursa’da kurumlar arasında Türkiye’ye örnek bir dayanışmanın sergilendiğini söyledi. Temeli atılan tesisin yüzde 50 Bakanlık ve yüzde 50 Büyükşehir katkısı ile yapılacağını vurgulayan Şahin, “Bursa örnek bir dayanışma içinde. Belediyelerimizle işbirliği içindeyiz. 3 büyük projeyi Bakanlık ve belediyelerle yaptık. Bu tesisin yanında Türkiye’nin en modern sporcu kamp eğitim merkezini de Büyükşehir Belediyemizle yaptık. Bu yapılan işbirliği büyük eserlerin ortaya çıkmasını sağladı. Bursa aşkıyla sevdalanan her alanda destekleri yanında özellikle spor alanında devrim niteliğindeki destekleriyle katkı sunun Büyükşehir Belediye Başkanımıza şükranlarımı sunuyoruz” diye konuştu.
Merkezde neler olacak
Gençlik Merkezi, Sosyal Yaşam ve Spor Tesisleri’nin toplam inşaat alanı 17. 200 metrekare. İnşa edilecek olan tesisin 15000 metrekare kapalı alanı bulunuyor. 3 ana binadan oluşacak olan tesis tamamlandığında rekreasyon alanlarıyla birlikte ilçe halkının önemli bir ihtiyacına cevap vermiş olacaktır. 2 katlı kültür merkezi, 8200 metrekare inşaat alanlı ve 3800 metrekare oturum alanlıdır. Kültür merkezi içerisinde 530 ve 150 kişi kapasiteli çok amaçlı salonlar, 115 kişi kapasiteli sinema, 50 kişilik seminer salonu, 130 araç kapasiteli kapalı otopark yer alıyor. Gençlik merkezinde BUSMEK kursiyerlerine hizmet verecek 15 adet derslik ve sanat atölyeleri ile 310 metrekare kapalı alanlı kafe bulunacak. 6000 metrekarelik inşaat alanlı ve 3750 metrekare oturum alanlı spor salonu binasında ise 1200 metrekare kapalı yüzme havuzu, 900 metrekare alanlı 250 kişi seyirci kapasiteli basketbol, voleybol sahası, 280 metrekarelik güreş salonu, jimnastik salonu, kondüsyon salonu gibi sportif faaliyetlerin yapılabileceği alanlar yer almaktadır. Bunların yanı sıra futbol, basketbol, voleybol sahası, kapalı 2 adet tenis kortu, çocuk oyun alanı, çiçek bahçesi, dinlenme alanları, yürüyüş yolları gibi açık alanlar da tesisin bünyesinde yer alacak. 2017 yılının kasım ayında tamamlanması öngörülen tesisler için yaklaşık 23 milyon TL yatırım yapılacak.
Çöp sorunu tarihe karışıyor
Mustafakemalpaşa ilçesindeki ikinci tören ise Fevzi Dede Mahallesi’nde yapılan ve Karacabey’e de hizmet vermesi planlanan modern katı atık aktarma istasyonunda düzenlendi. İki ilçenin çöp sorununa köklü çözüm amacıyla yaptırılan Katı Atık Aktarma İstasyonu da törenle hizmete açıldı. Hem Mustafakemalpaşa hem de Karacabey’deki eski vahşi çöp depolama alanları ıslah çalışmalarıyla yeşil alan olarak bölgeye kazandırılırken, yaklaşık 3.8 milyon TL’lik harcamayla inşa edilen modern katı atık aktarma istasyonuyla çöp sorunu da tarihe karışmış oldu.
Önceliğimiz çevre
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, modern katı atık aktarma istasyonunun hem Mustafakemalpaşa hem de Karacabey’e de hizmet vereceğini söyledi. İki ilçede toplanan çöplerin modern depolama tesisine geleceğini, buradan da sıkıştırılmış halde Hamitler’deki Büyükşehir çöp depolama alanına aktarılacağını kaydeden Başkan Altepe, “Buraya 5-6 kamyonla gelecek çöpler, 1 Tır içerisinde sıkıştırılmış halde Bursa’ya gönderilecek. İki güzide ilçemizin çöplerinin depolanması işlemi de bu şekilde gerçekleştirilmiş olacak. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun” dedi. Bu tesislerin yapımında da örnek bir işbirliği sergilendiğini dile getiren Başkan Altepe, yer tahsisinin ilçe belediyesi tarafından yapıldığını, projenin ise Büyükşehir Belediyesi BEBKA işbirliğinde gerçekleştiğini ve yatırımın yüzde 40’ını BEBKA’nın karşıladığını kaydetti.
Siyasi kaygı gözetmeden hizmet
Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin de yaşanabilir çevre ve hayatı sağlıklaştırma ilkesiyle 24’üncü dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurulduğunu, bununla eş zamanlı olarak da bütünşehir uygulamasının çıkarıldığını hatırlattı. Bütünşehir yasası hazırlanırken, dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekilleri ile toplantı yaptığını ve kendisinin de o toplantıya katıldığını dile getiren Şahin, “Büyükşehirlerin milletvekilleri bana ‘senin hiç kaygın yok mu? Yürütmede bir sıkıntı olur mu diye kaygılanmıyor musun” diye sordular. Ben de onlara, ‘Bizim kadim bir medeniyetimiz, kültür zenginliğimiz var. Güçlü bir personel kadrosuna ve mali yapıya sahibiz. Bu kanundan en çok Bursa’nın faydalanacağına inanıyorum’ demiştim. Görüyorsunuz 10’larca yılda yapılamayan yatırımları bir bir hayata geçiriyoruz. Başkanımız 17 ilçede de siyasi kaygı gözetmeden hizmet veriyor. Kendisine müteşekkirim” diye konuştu.
40 yıllık gecikmenin telafisi
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, hizmete açılan Katı Atık Aktarma Tesisi’nin, 40 yıllık bir gecikmenin telafisi olduğunu söyledi. 1977-1978 arasında başlayıp, 1983 biten altyapı çalışmalarına tanık olduklarını hatırlatan Kurtulan, “O günden bugüne altyapıyla ilgili bir adım ilerleyemedik. 2009 - 2014 döneminde altyapıyla ilgili çalışmaların kredisini çıkardığımız halde meclisten yetki alamadık. Bütünşehir yasasının ilk nimetlerini ilçemizde görmenin mutluluğunu yaşıyorum. Orta Mahalledeki halkımız ‘ömür boyu çöp kokusu çekmeye mahkum muyuz? Diyordu. Biz bu çöpü orta mahalleden kaldıracağımızı söyledik. Şimdi oralar yeşil alan oldu. 131 mahallemizden günlük 80 ton evsel atık çıkıyor, burada bertaraf ediliyor ve Bursa’daki Hamitler’e gönderiliyor. Bunu sağlayan başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçesindeki atıkların toplanacağı Katı Atık Aktarma İstasyonu hizmete açıldı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi