01 / 05 / 2024

Bursa Nilüfer'de kentsel dönüşüm ne durumda?

Bursa Nilüfer'de kentsel dönüşüm ne durumda?

Bursa Büyükşehir Belediyesi spor tesisi, sosyal donatı alanı, park ve yeşil alan için 6.5 yılda 1000'i aşkın riskli binayı yıkarken, 0.5 emsal artışı uygulamasıyla kentsel dönüşüm hız kazandı.



Bursa Büyükşehir Belediyesi spor tesisi, sosyal donatı alanı, park ve yeşil alan için 6.5 yılda 1000'i aşkın riskli binayı yıkarken, 0.5 emsal artışı uygulamasıyla kentsel dönüşüm hız kazandı. Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin dönüşüm alanlarında emsal artışını öngören kararıyla il genelinde riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı uygulaması kapsamında ilk dönüşüm, 180 daireden oluşan Nilüfer Sitesi'nin yenileme projesiyle start aldı. 


Sağlıklı yapılaşma Birinci derece deprem kuşağında yer alan Bursa'da, riskli yapı stoğunun en aza indirilmesi amacıyla yol açma, spor tesisi, park ve sosyal donatı alanı gibi projelerle kentsel dönüşümü gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, emsal artışı uygulamasıyla il genelindeki kentsel dönüşümü de tetiklemiş oldu. Bursa'daki konaklama tesisi sorununu turistik amaçlı tesislerde 0.50 emsal artışıyla çözüme kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, aynı uygulamayı kentsel dönüşüm projeleri için de hayata geçiriyor. 

 

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin dönüşüm alanlarında emsal artışını öngören kararıyla il genelinde riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı izni getirildi. Bu karar, sadece risk altında bulunan ve içinde oturanların bulunduğu yapılar için geçerli olurken, risk altındaki mevcut yapı stoğunun güvenli hale getirilmesi, insanların içinde daha güvenli ve huzurlu yaşayacakları depreme dayanıklı, sağlıklı yapılaşmanın oluşması amaçlanıyor. 


Yıkımlar devam ediyor 

Uygulamanın ilk örneği Nilüfer ilçesi sınırlarında bulunan ve 1999 depreminden sonra ciddi sıkıntıların yaşandığı Nilüfer Sitesi'nde hayata geçti. Kendi istekleriyle sitede kentsel dönüşüm hareketi başlatan Nilüfer Sitesi sakinlerine en büyük destek Büyükşehir Belediyesi'nden geldi.Toplam 180 dairelik sitede, 0.5 emsal artışı uygulamasıyla başlatılan uygulama kapsamında, depreme dayanıksız binaların yıkım çalışmaları devam ediyor. Nilüfer Sitesi'nin yenileme projesi kapsamında, 4 bin metrekare taban alanında altı blok ve işyerinden oluşan site ve çevresinde toplamda yaklaşık 70 bin metrekare yeşil alan olacak. 18 dönüm içerisinde daha önce 5600 metrekare olan yeşil alan miktarı da 14 bin metrekareye çıkarılacak. 


Eski lojmanlarda dönüşüm Bunun yanında sadece özel şahıslara ait binalarda değil belediyeye ait eski yapı stoğunun güçlendirilmesi için de çalışmalara devam eden Büyükşehir Belediyesi, Ertuğrulgazi Mahallesi'nde Büyükşehir Belediyesi lojmanları olarak kullanılan 21 bin metrekare alandaki 26 parselde bulunan 13 blokta da dönüşüm başlattı. Burayı 180 dairelik modern bir yaşam alanına dönüştürecek proje kapsamında eski binalar tamamen yıkılırken, yeni Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe yapılan binalar da tamamlanma aşamasına geldi. 


Cilimboz kurtarıldı Bursa'da kentin merkezinden geçen ve Uludağ eteklerinden aldığı suyu, ovayla buluşturan Cilimboz Deresi'nin yatağına yıllar  önce yapılan ve her şiddetli yağmurda su baskını tehlikesi yaşayan binaların kaldırılması yıllardır konuşulurken, 2010 yılında yaşanan sel felaketi üzerine Büyükşehir Belediyesi devreye girdi. Sel suları altında kalan evlerde bir vatandaşın boğularak yaşamım yitirdiği olayın ardından dere yatağında bulunan 42 binanın kamulaştırılarak yıkılmasının ardından, dere yatağı sağlıksız binalardan arındırıldı. Bir taraftan riskli yapı stoğu ortadan kaldırılırken, diğer taraftan bölge ayrıcalıklı bir park ve rekreasyon alanına kavuşmuş oldu. 


SICAKSU'DA SAĞLIK TURİZMİ 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, belli bölgelerde Bursa'ya büyük prestij katacak dönüşüm projeleri üzerinde de çalıştıklarını belirtti. Bunlardan en önemli projenin kentin merkezinde bir çöküntü bölgesi olarak duran Sıcaksu Tabakhaneler Bölgesi olduğunu ifade eden Başkan Altepe, şunları söyledi: "Bilindiği gibi buradaki dericileri tasfiye ettik ve alanın büyük bir kısmını da temizledik. Yaklaşık 98 bin metrekare alanda 357 hak sahibi olması süreci uzatıyor. Bir projeyi uygulamak için tüm hak sahiplerinin muvafakati gerekli. Daha önce geliştirdiğimiz farklı projelerde bir sonuca gidemedik. Son geliştirdiğimiz proje bölgenin termal bir kür merkezi olmasına yönelik. Bu konuyu da çok ince eleyip, sık dokuduk. 

Almanya'daki Bad Füssing ve Avusturya'daki Obernberg Termal tesislerini yerinde inceledik. 

Sıcaksu Koruma Alanında ve 3'üncü Derece Doğal Sit Alanı kapsamında kalan içinde iki adet sondaj kuyusu bulunan SıcaksuKentsel Dönüşüm Proje Alam'nm sağlık turizmine hizmet edecek nitelikte termal kür merkezlerini barmdırabilmesi amacıyla çalışmalarımız devam ediyor." 


KAMULAŞTIRMAYA 450 MİLYON TL 

Göç ve hızlı nüfus artışına paralel olarak kent merkezindeki yoğun yapılaşma nedeniyle birçok mahalle sosyal donatı alanından mahrum kalırken, Büyükşehir Belediyesi, kentin daha yaşanabilir ve sağlıklı olması amacıyla bu tesisleri kamulaştırma yoluyla mahallelere kazandırıyor. Kent merkezindeki ulaşım sorununu çözmek amacıyla  Ankara  yoluna paralel Soğanlı 30 metrelik imar yolu projesini sürdüren Büyükşehir Belediyesi, ilk etapta 245 binayı yıkıp, Çelebi Mehmet Bulvarı'nı önemli bir alternatif güzergah olarak kente kazandırırken, yolun ikinci etabında da yıkımlar hızla sürüyor. Proje tamamlandığında tamamı risk altında bulanan 500'e yakın bina da ortadan kaldırılmış olacak. 


Milliyet Bursa




Haber Olay Bursa Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin 0,50 emsal artışı çıkışının ardından Orhaneli Kavşağı'ndaki Nilüfer Sitesi ile kentsel dönüşümün önünün açılmasıyla birlikte Nilüfer ilçesinde 8 site ve bir apartmana daha yüzde 50 emsal arüşı verildi. 

Büyükşehir Belediye Başkam Recep Altepe başkanlığında gerçekleşen oturumda, Nilüfer Belediyesinden gelen 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları içindeki toplam 26 dosyadan değiştirilerek onaylanan 14 dosya kentsel dönüşüm için emsal artışım içeriyor. Buna göre; 14 dosyadan 8 site ve bir adet apartmanın kentsel dönüşümle yenilenmesi için yüzde 50 emsal artışı izni verirken, diğer dosyalar da 5 ayrı yerde ticaret alanlarına yüzde 25 ila 50 arasında değişen oranlarda emsal artışı izni veriyor. Dosyaya AKP grubunun oyları sayesinde oyçokluğu ile geçerken, CHP ve MHP grupları ret oyu verdi. 


İSTANBUL YOLU GÜZELLEŞECEK... 

Toplantida konuşan Büyükşehir Belediye Başkam Recep Altepe, T2 hattının inşaatım Ultra Firması'mn kazandığım, ihaleyi Kamu İhale Kurumu'nun onayladığına dikkat çekerek, "Yer teslimini yaptık. Şantiyeyi kuruyoruz. İstanbul Yoluna 300 milyon harcayacağız. Tramvay ortadan gidiyor. Bir sıra ağaç kalacak, yeşilliği koruyacağız. Köprülerle gerdanlıklarla güzel bir Bursa girişi olacak. 

Panayır Kavşağı da ihale ediliyor. Kent Meydanı ve 30 metrelik kavşağı ile İstanbul Yolu, Bursa'nın en vizyonel caddelerinden birisi olacak. İstanbul Yolu'nda kentsel dönüşümle 70 bina yıkılacak. Önümüzdeki günlerde bu yıkımlara başlayacağız. Dönüşümü etap etap yapıp istanbul yolunu değiştireceğiz' dedi. 

CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ'un, Suriyelilerin sıkıntıları ve buna yönelik alınacak tedbirlerde işbirliği önerisine de değmen Altepe, "Türkiye'de 2,2 milyon göçmen var. 80 bin misafiri Bursa ağırlıyor. Komşuya kucak açmak gerekiyor. 'Ne yaparsanız yapın' diyemeyiz. 

Türkiye dünyanın saygı duyduğu ülkelerden birisi oldu" diye konuştu. 



Olay Bursa


Geri Dön