22 / 11 / 2024
fuzul

Bursa Teleferiği 31 Mart'ta çalışmaya başlayacak!

Bursa Teleferiği 31 Mart'ta çalışmaya başlayacak!

Dünyanın en uzun mesafeli hava taşıt aracı olan Bursa Teleferiği 31 Mart Pazartesi günü deneme seferlerine başlayacak. Teferrüç- Kadıyayla-Sarıalan arasındaki 4 bin 980 metre uzunluğundaki güzergahta seferler yapılacak...





Dünyanın en uzun mesafeli hava taşıt aracı olan Bursa Teleferiği 31 Mart Pazartesi günü deneme seferlerine başlayacak.


Teferrüç- Kadıyayla-Sarıalan arasındaki 4 bin 980 metre uzunluğundaki güzergahta seferler başlayacak. Sarıalan Oteller Bölgesi arasındaki inşaat ve yapım çalışmaları ise mahkemeden gelen kararın ardından netleşecek. Bursa’nın simge yapılarından bir tanesi olan teleferikte deneme seferleri mahalli seçimlerin hemen ardından 31 Mart'ta başlayacak.


Avrupa Birliği Bakanlığı Gençlik Merkezi Türk Ulusal Ajansı tarafından desteklenen ve Büyükşehir Belediyesi ile Uludağ Üniversitesi’nin ortaklığında Yeşil Bursam Derneği tarafından yürütülen Avrupa’da Genç Girişimciler Projesi için Bursa’ya gelen AB üyesi ülkelerin gençleri teleferik inşaatında incelemelerde bulundu.


Türkiye’nin ilk insanlı hava taşıtı olan ve 1963 yılında hizmete başlayan teleferiğin yeniden dizayn edilerek modernleşme çalışmalarını yerinde inceleyen AB’li genç girişimciler, teknolojik çalışmalara hayran kaldı.


Romanya, Poloınya, Hırvatistan ve Bulgaristan’dan gelen genç girişimcilere, inşaatı yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştiren Teleferik AŞ’nin görevlisi İnşaat Mühendisi Kemal Kıravatözen bilgi verdi.


Bursa ile Uludağ arasında 50 yıl yolcu taşıyan teleferiğin Teferrüç, Kadıyayla ve Sarıalan arasında toplamda 4 bin 980 metre uzunluğunda bir tesise sahip olduğunu hatırlatan Kıravatözen, yenilenen proje ile teleferiğin Uluda merkez oteller bölgesine kadar uzatılacağını ve ulaşım mesafesinin ise 8 bin 840 metre olacağını ifade etti.


Teleferik AŞ görevlisi Kemal Kıravatözen yapılan teleferik inşaatı ve yatırımlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Bursa teleferik projesi dünyanın en uzun halatlı hava taşıma projesidir. 8 kişilik toplam 175 kabin ile hizmet verecek olan teleferik ile zirveye 22 dakikada ulaşım imkanı sağlanacaktır. Bu şekilde saatte bin 500 yolcu taşıma kapasitesi mevcuttur. Sistemin taşımasına yol açan direklerin yükseklikleri 395 metre ile bin 800 metre arasında değişim göstermektedir. Proje kapsamında toplam 45 tane direk yapılmaktadır. Bu sayede hızı 70 kilometreyi bulan lodoslu havalarda bile teleferik rüzgardan etkilenmeden rahatlıkla yolcu taşıyabilecektir.”


AB üyesi ülkesinden gelen girişimci heyetin başkanı ve aynı zamanda Veliko Turnova kentinin belediye meclis üyesi olan Vanya Polonova, Bursa’daki çalışmaları ve incelemeleri sırasında sanayi ve teknoloji alanındaki gelişimleri hayretler içinde izlediklerini söyledi. Polonova, Durmazlar Fabrikasında üretilen Türkiye’nin ilk yerli tramvayından sonra, dünyanın en uzun teleferiğinin de Bursa’da yapılmasını görmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.


Yeşil Bursam Derneği Başkanı Muharrem Karabulut, AB üyesi ülkelerden gelen genç girişimcilere Bursa’yı tanıttıklarını. sosyal, kültürel ve turizm zenginliğinin yanı sıra sanayi ve ekonomik alanda ikili işbirliği kurulmasına yardımcı olduklarını açıkladı. Karabulut. tramvay yatırımlarıyla Polonya Romanya heyetinin özel ilgi gösterdiğini, teleferik yatırımının ise bütün ülkelerin hayranlığını kazandığını söyledi.



Olay


Geri Dön