Bursa'daki 2 bin 700 konutluk dev proje yıkılacak!
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaptığı açıklamada yurttaşların ucube olarak tanımladığı şehrin merkezindeki Doğanbey Projesi’ni hak sahibi vatandaşları mağdur etmeden yıkacağını söyledi.
Cumnuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 2026 yılının Bursa’sını tasavvur etmek ve görevdeki 400.gününü değerlendirmek amacıyla Merinos'ta basın toplantısı gerçekleştirdi.
Başkan Alinur Aktaş, Nilüfer’de kentsel dönüşümle ilgili 150 site sahiplerinin mağduriyetiyle ilgili bir soruya, “Şehir Plancıları Odası,müteahhitler, Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım Belediye Başkanları ve ben defalarca bir araya geldik. Şu andaki bakanımıza gittik. Onların da itiraz etmediği ama bundan sonra da bu uygulamanın yapılmayacağı bir karar alındı. Daha önce kişi başı yaşam alanı 35 metrekare , donatı alanı 17 metrekare oluyordu. Donatı alanının 17 metrekareden 10 metrekareye düşürülmesi konusunda bir defaya mahsus kolaylaştırma kararı çıktı. Bundan sonraki iş müteahhitlerde. Müracatlar başladı. Mütahhitle hak sahipleri arasında yapılmış anlaşma var. Kooperatifler vardı. Bazıları yapmayıp vatandaşı sıkıntıya koymuşlardır. Ticari gelişimden kaynaklanan sorun olursa bizden değil. Şekil olarak bir sıkıntı kalmadığını vatandaşlara duyurmuş olalım” diye konuştu.
T2 hattında yüzde 80 oranında işin bittiğini, mütahhitin de bir hakkı olduğunu belirten Alinur Aktaş, “ Bizim ona son verdiğimiz tarih Ocak 2019 sonu. Bu tarihe kadar sinyalizasyon dahil deneme sürüşlerinin başlaması mümkün değil. Kanunu çerçevede sürenin dolmasını bekliyoruz. Değişim söz konusu olursa işin bitişi müteahhit değiştirme ve ikmal ihalesi Eylül 2019ları bulur gibi düşünce var. Üst geçitlerde ağırdan çalışıyor. Yeni ihaleye çıkacak. Ulaşımla alakalı göreve geldiğimizden beri söylüyorum. 2020 sonunda Bursa trafiği konuşmayacak. 2 yıl süre var. Önce akıllı dokunuşlar küçük maliyetlerle olumlu faydalar elde ettik. Bizim modern tekniklerle arge ekibimiz var. Çin’e gittiler. Ulaşımla yatıp ulaşımla kalkıyorlar. 2019’dan itibaren tamamını hayata geçireceğiz. En meşhur proje firmasıyla çalıştık. Hem raylı sistemleri Ulaştırma Bakanlığı’na onaylattırarak çok ilginç şeyler çıktı. Demirtaş’tan Çalı’yı da görebilecek farklı uygulamalar ortaya çıktı. Sadece belediye gücüyle değil bütçe gerçeklikleri doğrultusunda hareket etmeyi seven bir insanım. Bu millete söz verdiysek; yap işlet devret ve gelir ortaklığı gibi imkanları kullanırız. Gemlik’te kaplıca veya soğuk hava tesisi yapmak bizim neyimize. Hemen devredebiliriz. Biz çevre düzenlemesi ve yer sağlayalım. Gelirimiz olsun. Belediye imkan sağlar. Sıcaksu bölgesiyle ilgili yatırımcı geliyor. Ulaşım konusuyla alakalı Bursa’nın görmediği orijinal projelerimiz var. Hepsini seçim beyannamesinde açıklayacağız“ dedi.
Başkan Alinur Aktaş, Mudanya Sahil Projesi’nde de eksiklerin tamamlanmasının ardından müteahhide içeride bekleyen hak edişinin ödeneceğini de belirtti.
BURSA'NIN UCUBELERİ
Bursa Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi, Doğanbey, Tayakadın, Kırcaali ve Kiremitçi olarak isimlendirilen bölgelerin, ilgili yönetimlerce verilen kararlar ve revize edilen imar planları dahilinde yeniden inşa edilmesi için planlandı. Bu mahallelerin toplam büyüklüğü 282 bin metrekareydi.
Kentsel Dönüşüm Projesi çalışmalarına AKP iktidarı döneminde 2006'nın ilk aylarında başladı. Gerekli anlaşmalar sağlandıktan sonra ise hızla proje süresine geçildi ve 1.5 sene gibi kısa bir sürede, sözleşmesi yapılmış kişilerin, tapuları, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na devredildi. Maddi durumu elverişli olmayan paydaşlar tespit edildi ve Osmangazi Belediyesi sosyal yardım fonu tarafından bu kişilere aylık kira yardımı yapıldı. Anlaşma sağlanamayan kişilerin sahip oldukları parseller, hukuki süreç eşliğinde kamulaştırıldı. Konutlar tahliye edildi ve bu kapsamda 1.220 hane boşaltıldı. Bu hanelerin yıkımı yapıldı. 2006'nın ilk aylarında başlanan proje maddi sebepler, sayıca fazla olan boş daireler sebebiyle, ısıtma ve sıcak su tesisatında ortaya çıkan sorunlar, yine boş dairelerin fazlalığından kaynaklanan hizmet yetersizliği gibi nedenler ile beklenen doluluk oranına ulaşamadı. Mahalle sakinleri, dairelerde fuhuş yapanların, uyuşturucu kullananların yüzünde huzurlarının kaçtığını bildirerek dairelerini tek tek satılığa çıkarıp Bursa'nın farklı semtlerine taşınmaya başladı. Bursa'nın ucubeleri olarak bilinen proje Dünya Mimarlık Zirvesi'nde de 'kötü örnek' olarak anlatıldı.