02 / 01 / 2025

Bursa'daki kentsel dönüşümde artık Büyükşehir yetkili!

Bursa'daki kentsel dönüşümde artık Büyükşehir yetkili!

Olay Bursa köşe yazarı Ahmet Emin Yılmaz bugün köşesinde "Dönüşümde yeni dönem" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları..



Şunu biliyoruz... Her fırsatta yerelleşme ve bu kapsamda da yerinden yönetim savunulmasına karşın, merkezi idare olarak tanımlanan  Ankara  bürokrasisi sahip olduğu yetkileri devretmeye yanaşmıyor.

Öyle olunca da...

Ankara'dan bakıldığında görünenle, yerelde yaşananlar örtüşmediği için ciddi sorunlar çıkıyor. O sorunlar da yerel yönetimlerin ellerini kollarını bağlıyor.

Son dönemde...

Bu sorun kentsel dönüşüm planlamaları ve uygulamalarında özellikle zaman kaybı olarak kendini gösteriyor.

Çünkü...

Yerel yönetimler hazırladıkları kentsel dönüşüm planlarını onay için Ankara'ya gönderiyorlar. Bürokratik işlemlerin fazlalığı, planların inceleme süreleri ve gidiş-gelişteki işlemler de uzun zaman alıyor.

Öyle olunca da kentsel dönüşümde çok hızlı davranılması gerekirken işlemler ağır ilerliyor ve bu kez de adım atılmıyormuş gibi izlenim doğuyor.

Bunun önüne geçilebilmesi için Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe 17 Kasım 2015 tarihli yazıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu.

Yazıda...

"Bursa ili sınırları içinde 'riskli yapı' ilan edilen parsel bazındaki yapılara ilişkin her türlü ölçekte imar planı yapma ve onaylama yetkisinin Büyükşehir Belediyesi'ne devrini" istedi.

İşte...

Bu başvuruya Çevre ve Şehircilik Bakanlı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü'nden olumlu yanıt geldi.

Doğrusu istenirse...

Ankara'nın kolay kolay yetki devri yapmadığı bilindiği için, Başkan Altepe'nin isteğinin kabul edilmesi tam bir sürpriz oldu.

Üstelik...

Bakanlık yetki devri yaparken Büyükşehir Belediyesi'nin elini güçlendiren bir adım daha attı ve "riskli yapılara ilişkin imar planlarının ada bazında çözümlenmesi" hükmünü getirdi.

Devredilen yetkiler arasında şu teknik işlemler de var:

"Gerekli altyapı analizlerinin yapılması, teknik ve sosyal donatı alanlarının ayrılması suretiyle 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı, 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı, İmar Uygulaması (arsa ve arazi düzenlenmesi işlemleri), harita hazırlanması onaylama yetkisi."

 

Kentsel dönüşümde 0.50 emsal artışına onay 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bursa ili sınırları içinde kentsel dönüşüm yetkisi Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne devredilirken uygulamayı ilgilendiren kritik bir üst sınır getirildi.

"Plan değişikliklerinde emsal artışı veya yoğunluk artışının zorunlu olması halinde mer'i emsale olacak ilavenin maksimum 0.50'yi geçemeyecek şekilde düzenlenmesi..."

Bu da...

Yerelde ilçe belediyeleri, Oda'lar ve sivil toplum örgütleriyle yakın geçmişte yaşanan emsal artışı tartışmalarında Büyükşehir'in savlarının Ankara'dan destek gördüğü anlamına geliyor ve yeni tartışmaları ortadan kaldırıyor.


Bu uyarı önemli: Dönüşümü de çocuklarımız dönüştürmesin 

Anımsıyoruz da... Kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği kentsel dönüşümün gündeme geldiği günlerde kurulmuştu. Kurucu başkan olarak Adil Gökçadır o günlerde yaptığı her açıklamasında, "kentsele dönüşümü Bursalı müteahhitlerin yapması" gerektiğini gündeme getiriyor ve "Biz sorumluluk üstlenmeye hazırız" diyordu.

O süreçte...

Gökçadır 2 yıl başkanlık yaptı. Sonra görevi Namık Ziya Mescioğlu üstlendi. 3 yıl aradan sonra da 2 hafta önce yapılan genel kurulda Adil Gökçadır yeniden başkan olarak göreve geldi.

Hafta içinde...

İMSİAD'ın gençleşen yönetimi ziyaretimize geldiğin gündem yine kentsel dönüşümdü.

Geçen 5 yıllık süre içinde elbette yapılan kentsel dönüşüm uygulamaları var. Fakat, gördüğümüz kadarıyla ana tema yine aynı.

Bunu da...

"Kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğu da, müteahhitlerin kent için ne kadar önemli oldukları da anlaşıldı" diyen Gökçadır'ın uyarılarından anladık.

Dedi ki:

"Plansız yapılaşmanın ve eski bina stoğunun yoğun olduğu Bursa için kentsel dönüşüm çok önemli. Biz de bu uygulamanın içinde olmalıyız."

Uyarısı önemli:

"Ancak kentsel dönüşüm yerinde yıkılıp yapılan yapılardan ibaret olmamalı. Büyük alanlarda, bölge planlı olarak yapılmalı. Yeni yollar, yeni yeşil alanlar ve yaşam alanlarıyla planlanmalı."

Yani...

Binalar kadar yaşam alanları planlamasına önem verilmesini isteyen Gökçadır ve İMSİAD yönetiminin dile getirdikleri şu uyarının da altını çizdik:

"Öyle bir kentsel dönüşüm planlaması yapılmalı ki, bizim yaptığımız kentsel dönüşümü de çocuklarımız dönüştürmek zorunda kalmamalı."


Yüksek binalardan korkulmamalı 

Kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Adil Gökçadır ve yönetiminin ziyareti sırasında Bursa'daki inşaat uygulamaları da gündeme geldi.

Bu noktada...

Aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkanvekili olan İMSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Ödünç şunu söyledi:

"Bursa'da inşaatların kat yüksekliği konusunda genel bir çekince var. Oysa İstanbul ve Ankara'ya baktığımızda çok katlı yüksek binalar görüyoruz."

Şunu da ekledi:

"Yüksek binalardan korkmamak gerekir. Bursa'da bunu başarıyla yapan ve yapacak müteahhitler var."


Çad’lı çocuklara balon şişirmeyi ve Bursaspor tezahüratı öğretti 

Bursa'daki genç siyasetçi kuşağının son dönem en önemli isimlerinden olan Ali Mollasalih’in bayramda bir grup arkadaşıyla birlikte yardım götürdüğü dünyanın en yoksul ülkesi Çad izlenimleri arasında ilgi çekici ayrıntılar var.

Örneğin…

Mollasalih giderken yanında, çocuklar için kolilerce balon da götürmüş. İzlenimlerini anlatırken,“Orada çıkardığımda, çocukların balonu bilmediklerini fark ettim” dedi.

Çevresine toplanan çocuklara önce balonu anlatmış, nasıl şişirileceğini öğretmiş. Çad’lı çocuklar balon şişirmeyi öğreninceye kadar çoğunu patlatmışlar. Kimileri de balonları elinden alabilmek için çevresini sarıp adeta yağmalamışlar. Kimileri de balonu kapıp kaçarak gitmişler.

Bunları anlatan Mollasalih şunu da keyifle ekledi:

“Çocuklara Türkçe olarak Bursaspor tezahüratı yaptırdım. Çok çabuk öğrendiler.


Olay Bursa


Geri Dön