22 / 12 / 2024

Bursa'daki Tarihi Çarşı ve Hanlar projesine onay verilmedi!

Bursa'daki Tarihi Çarşı ve Hanlar projesine onay verilmedi!

Bursa'daki Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi'ne onay verilmedi. Bilirkişi heyeti projedeki eksiklikleri ve uygun olmayan nitelikleri açıkladı.



Bursa'daki Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından 2019 Kasım'da ilk açıklandığında Bursalıları heyecanlandırdı. 

Gazete Duvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre; proje ile tarihi siluetin bozulmasına neden olan yapıların yıkılarak, binaların arasına sıkışmış 600 senelik bir tarihin ortaya çıkarılacağı belirtildi. 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ‘tarihi proje’ şeklinde nitelendirdiği proje için hazırlanan 1/1000 ölçekli imar planı için 400 hak sahibi Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti tarından, imar planlarının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu belirtildi.

Bursa daki Tarihi Çarşı ve Hanlar projesine onay verilmedi!

SEÇİLEN PROJE DEĞİL 'ESİNLENEN' PROJE UYGULANACAK

Zafer Plaza’dan Ulucami’ye kadarki bölgede bulunan yapıların yıkılması amacıyla bölge ‘kamulaştırma alanı’ ilan edildi. Çürük raporu alınarak Kızılay, Merkez Bankası, İşkur binaları ile 15 dükkanın yıkımı yapıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin örnek gösterilmesi için gerçekleştirilen yarışmada ise 10. proje birinci oldu. Projede, yıkımı yapılan tescilli Merkez Bankası binasının tekrar inşa edilmesi ve Boyner binası dahil yıkımı gerçekleştirilen binaların yerlerinin yeşil alan şeklinde değerlendirilmesi öngörülüyor. Birinci olan projenin birebir uygulanacağı düşünülürken Alinur Aktaş, “esinlenerek” yeni bir projenin düzenleneceğini belirtti. 

Toplam 5 bin 969 metrekarelik  kamulaştırılacak alandan 1016 metrekare büyüklüğünde alanın kamulaştırması yapıldı. Büyükşehir Belediyesi, sürece hız katılması amacıyla Cumhurbaşkanı Kararnamesi’yle ‘acele kamulaştırma’ kararı çıkarttı. Karardan sonra Belediye, kamulaştırmanın yapılması amacıyla taşınmazların değerlerinin tespit edilmesine ilişkin dava açtı.

Bursa daki Tarihi Çarşı ve Hanlar projesine onay verilmedi!

YIKILACAK DENEN BOYNER BİNASI RAPORA GÖRE YIKILMIYOR

Belediye, proje alanı üzerindeki 500’e yakın hak sahibinden 101’i ile anlaştı. 400’e yakın hak sahibi ile görüşmeler sürerken geçtiğimiz sene açılan davada, bilirkişi heyeti 17 Mayıs tarihinde Bursa 2. İdare Mahkemesi’ne raporunu iletti. Hak sahipleri, Belediye ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na karşı, ‘1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’ ve ‘1/1000 ölçekli Reyhan-Kayhan Hanlar Bölgesi Koruma Amaçlı İmar Planı Değişikliği’ kararlarının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle mahkemeye başvurmuştu. 

İmar planlarına ilişkin keşif ve incelemesini bitiren bilirkişi heyeti, planların şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına uygun görülmediğini ifade etti. Örnek projede yıkılacak olan Boyner binasının belediye tarafından hazırladığı imar planlarında yıkılmayacağının anlaşıldığı bilirkişi heyetinin raporunda belirtildi. Raporda, binanın görünümüne engel olacak özelliklerinin bulunmasına karşın korunmasının projenin amacıyla uygunluk taşımadığı ifade edildi. 

YEŞİL ALAN DENİLEN YERE OTOPARK KARARI

Yeşil şeklinde tasarlanan meydan, alanın üstünde ve altında otopark inşa edilmesine karar verildiği ve otopark için seçilen yerin uygunluğuna ilişkin değerlendirmelerin plan ve çevresi bütününde yapılmadığı da raporda belirtildi. Halkın katılımının göz önünde bulundurulmadığına da yer verilen raporda, planlama ekibinde olması zorunlu olan ‘peyzaj mimari’nın bulunmamasının da projenin eksikliklerinden biri olarak ifade edildi. 

Bilirkişi heyeti, dava konusu olan 1/1000 ölçekli Koruma amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği’nin, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 10. maddesinde tanımlanan gösterim teknikleriyle uyum göstermeyen ve eksik gösterimler bulundurduğundan, şekil ve usul açısından mevzuata aykırı olduğunu belirtti. 

Bursa daki Tarihi Çarşı ve Hanlar projesine onay verilmedi!

‘ACELE KAMULAŞTIRMADA YÜZDE 30 DEĞER KAYBI OLUYOR’

Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle alınan ‘acele kamulaştırma’ kararıyla ilgili açıklamalarda bulunan dükkan sahiplerinden Levent Öztan, belediyenin ‘acele kamulaştırma’ için bilirkişi heyetinin hak sahipleri lehine rapor hazırlayacaklarını duymasının ardından başvuru yaptığını belirtti. 

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin usule aykırı olduğu sebebiyle Danıştay’da dava açtıklarına dikkat çeken Öztan, şöyle konuştu:

“Acele kamulaştırmada mülklerde yüzde 30 değer kaybı oluyor. Parayı bankaya yatırdıklarında bize kazmayı vurma hakları var. O paraya da biz itiraz ediyoruz. Belediye parası olmadığı için buradaki ödemeleri yapamadı. Belediyeyle anlaşan hak sahiplerinin ödemelerini  TOKİ  yaptı.”

Bursa'da kentsel dönüşüm ve millet bahçesi çalışmaları hızlandı!

Bursa Mudanya'daki evler tehlike altında!


Geri Dön