29 / 12 / 2024

Bursalı inşaatçılar 2017'den umutlu!

Bursalı inşaatçılar 2017'den umutlu!

İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kumlu Toplantısına MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, Sektör Kurulları Başkanı Mutlu Olağaner, İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kumlu Başkanı Alparslan Şenocak ve MÜSİAD üyesi iş adamları katıldı.



İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kumlu Toplantısına MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, Sektör Kurulları Başkanı Mutlu Olağaner, İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kumlu Başkanı Alparslan Şenocak ve MÜSİAD üyesi iş adamları katıldı. Veysel Bakgör'iin konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte inşaat sektörünün 2016 yılı değerlendirmesi ile 2017 yılı beklenti ve hedefleri masaya yatırıldı. 


GÜRSES: 2017 İÇİN ÜMİTLİYİZ 

Toplantıda konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, MÜSİAD'daki en önemli sektörlerden birinin de inşaat olduğunu söyledi. İnşaatın Bursa'da her yıl yükselen bir ivme içinde hareket ettiğini belirten Gürses, "Türkiye genelinde yaklaşık 6,5 milyon yeni konut ihtiyacı var. Bu da demek oluyor ki inşaatçılarımıza daha çok iş düşecek. 2016 yılında 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası devletin aldığı tedbirlerin ne kadar faydalı olduğunu gördük. Şahsen 2017 yılının inşaat, tekstil, makine gibi Türk ekonomisini domine eden sektörler açısından verimli geçeceğini düşünüyoruz. Gelecek için ümitliyiz" dedi. 


2016 Rekorla Kapanacak


Toplantının konuk konuşmacısı Veysel Bakgör de sektörü değerlendirdi. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası inşaat sektöründeki kampanyaların vatandaşların konuta erişimini 

kolaylaştırdığını söyleyen Bakgör, "Emlak Konut ve GYODER öncülüğündeki kampanyalar, KDV oranındaki düşüş ve bunu tamamlayan banka faizlerinin yüzde E in altına düşürülmesiyle, Ocak-Ekim döneminde konut satışları 1 milyon 70 bin rakamını yakaladı. Ekim ayında tüm Türkiye'de 130 binin üzerinde bir konut satışı var. 3. çeyrekte tüm sektörlerdeki daralmaya rağmen inşaat sektöründe 1,4'lük bir büyüme meydana geldi. Bu ivmeyle yılsonu hedefi 1 milyon 300 bin olarak revize edildi. Bu rakam da yeni bir rekora işaret ediyor. İnşaat şirketlerinin projelerine ara vermeden 2017 yılında da devam edeceğinin kaçınılmaz olduğuyla ilgili bir gözlemimiz var. İnsanlar şunu öğrendi: Durmakla hiçbir noktada başarı ve istikrar yakalanmıyor. Üretken olmak zorundayız ve rehavete kapılanlayız. Sürekli proje geliştiren bir yapımız olmalı" dedi. 


EN BÜYÜK SIKINTI PLANSIZ KENTSEL DÖNÜŞÜM 

İnşaat sektörü dolaylı olarak yüzlerce alt sektörü beslediği için ekonominin değerli bir lokomotifi olduğunun altını çizen Bakgör, kentsel dönüşümün yeni iş olanakları ve yeni heyecanlara yol açtığını ifade etti. Çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi için kentsel dönüşüm faaliyetlerine ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Bakgör, şöyle devam etti: "Kentsel dönüşüm, İstanbul'dan başlayıp tüm Türkiye'ye yayıldı. Özellikle Bursa'da ciddi anlamda parsel dönüşümler yapılıyor. Çarpık kentleşmenin önüne geçerek vatandaşların yaşam standardını yükselten kentsel dönüşüm projeleri ekonomimize de ciddi bir katma değer sağlıyor. Kentsel dönüşümün Türkiye ekonomisi için ciddi bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Türkiye genelinde adet bazında yaklaşık olarak 6,5 milyon dayanıksız, deprem riskini içinde barından bina ve yapı var. Yapılarımızın bir an önce yenilenmesi, çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi kaçınılmaz. Devlet yeterli desteği sağlıyor, ancak sektörün en önemli sıkıntısı plansız kentsel dönüşüm. Parsel bazlı dönüşümde altyapı sorununu pek fazla çözemiyoruz. Dolayısıyla, iyi planlanmış kentsel dönüşümlerin ada bazında imarlar verilerek organize edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kentsel dönüşümün bir master plan etrafında yapılması gerekiyor. Sadece yapılar değil, bölge dönüşmeli. Yerel yönetimlerin desteğine mutlaka ihtiyacımız var. 

Vergi ve harçlarla ilgili de sektör teşvik edilmeli. Maliklerle anlaşma sorununun çözümlenmesi de sürecin yara almadan devam etmesi açısından önemli. Ülke olarak kentsel dönüşümde daha fazla ve daha hızlı yol almamız gerekiyor." 


Bursa Hakimiyet Ek


Geri Dön