26 / 05 / 2024

Bursa'nın en büyük sorunu kentsel dönüşüm!

Bursa'nın en büyük sorunu kentsel dönüşüm!

AK Parti teşkilatlarının "Hacı Ağabeyi" Zekeriya Kutlucan, yeni anayasa, çözüm süreci ve başkanlık sistemi gibi Türkiye için önem arz eden konularda daha aktif bir rol almak istediği için aday adayı olduğunu söyledi.



Zekeriya Kutlucan 7 Haziran'da yapılacak olan genel seçimlerde AK Parti Bursa'da 226 isim milletvekili olmak için dosyalarını teslim etti. Aday adayları 18 kişilik listeye girmek için AK Parti Genel Merkezi'nin kararını beklemeye başladı. Zekeriya Kutlucan, bu isimlerden biri ve uzun yıllar partinin il yönetiminde görev aldı. Kutlucan, yeni anayasa, çözüm süreci ve başkanlık sistemi gibi Türkiye için önem arz eden konularda daha aktif bir rol almak istediği için aday adayı olduğunu söyledi. 


Milletvekili aday adaylığı başvurularının ilk gününde, hem siyaset hem de iş dünyasında 'Hacı Ağabey' olarak benimsenen Zekeriya Kutlucan'ın adaylık açıklaması gövde gösterisine dönüşmüş, Kutlucan, aday adaylığı başvuru dosyasını AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun'a teslim etmişti. 


Zekeriya Kutlucan kimdir? Sizi yakından tanıyabilir miyiz?

 

"Kafkas kökenli bir aileden geliyorum. 1959 yılında Muş Akçan'da doğdum. İlkokulu Akçan, ortaokulu Muş'ta okudum. 1972'de Bursa'ya göç ettik ve Bursa İmam Hatip Lisesi'ne başladım, buradan mezun oldum. Askerlik dönüşü ticaretle uğraştım. 


Uzun süre gıda üzerine tüccarlık yaptım. 2002'de taş ocağı ve beton işine girdim. Şu anda da taş ocağı ve beton işi yapıyoruz. Sanayiciyim. AK Parti'ye 2001 yılında Yıldırım'da kurucu olarak katıldım. Bir dönem ilçe yönetiminde, 2 dönem de il yönetiminde görev yaptım." 


Niçin milletvekili olmak istiyorsunuz? 


Bazı konularda ülkeye ve Bursa'ya daha çok katkı vereceğim için milletvekili olmak istiyorum. Bazı konulardan kastım, yeni bir anayasa, yeni bir Türkiye, çözüm süreci, başkanlık sistemi... Ben bir Bursa sevdalısıyım. 


Bursa'da ne gibi katkılar koyabilirim? Bursa bize; Osmangazi'nin, Orhangazi'nin, Yıldırım Beyazıd'ın miras bıraktığı bir şehir. Kafkaslar'dan, Balkanlar'dan, Karadeniz'den, Anadolu'dan ve Türkiye'nin her yerinden göç alıyor. Ama bunların Bursa potasında birlik ve beraberlik içinde uyum içinde yaşadığı 3 milyona yakın nüfusa sahip bir kent. Ekonomik olarak baktığımız zaman Türkiye'nin birçok alanda kalbi. Bursa bir üretim şehri... 

Bursa'nm eksiği ne? Bursa'nm eksiği, üretim şehri ama dışarıda tanınmıyor. 

Yakın ülkelerde bile çok az tanınıyor. 

Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Orta Doğu'da, Bursa'yı çok iyi tanıtmamız lazım. Çünkü Bursa'ya sıcak para girişinin olması gerekir. Milletvekilliği bir noktada karar mekanizması. Şimdi siz bir şeyler yapmak istiyorsanız Türkiye Büyük Millet Meclis'inde gündeme getirmek gerekir. Burada il yönetiminde olmanızla anayasayı değiştirme şansınız yok. Ama Meclis'te oy kullanacaksınız. Türkiye 2002 yılından itibaren AK Parti ile birlikte şaha kalktı. 


Biz bölgemizde artık kan, gözyaşı, acı istemiyoruz. Çocukların yetim kalmasını istemiyoruz. Biz bölgemizde huzur ve refah istiyoruz. Ülkemizde de kardeşliği istiyoruz. Bundan sonra da sevgiyi, mutluluğu paylaşmak istiyoruz. 



Milletvekili olduğunuz takdirde Bursa için ne yapmayı planlıyorsunuz?

 

Bursa'ya çok şey katacağıma inanıyorum. Bursa'nm tanıtımı, gelişmesi, zengin olması, bu kentte yaşayanların mutlu olması için bütün gücümle çalışacağım. Bunun için milletvekilliğine talip oldum. Tek beklentim bu... İnsanların gözlerine baktığım zaman mutlu olduklarını görmek istiyorum. 

Özellikle Bursa'yı Kafkaslar'da çok iyi tanıtmak istiyorum. Orada çok iyi ilişkilerim var. Gürcistan'da, Azerbaycan'da, Özbekistan'da İran ve Irak'ta... Bu bölgede iyi bir çalışma yapma şansımız var. Burada yapılacak çalışmalarda Bursa'ya önemli katkılarda bulunacağıma inanıyorum. Kısmet olur da milletvekili seçilirsek birçok konuda Bursa için birçok öneriler getireceğim. Aktif bir çalışma içinde olacağım. Bursa'da bu soğuk havalarda biri ısınamıyorsa bu sorun sadece onun değil, benim de sorunum olur. Milletvekili olayım veya olmayayım fark etmez. 


Uzun süre Yıldırım ilçe ve il yönetiminde görev aldınız. Adaylığınızı teşkilatlar nasıl karşıladı? 


İl yönetimindeyken uzun yıllar ilçelerde koordinatörlük yaptım. İlçe yönetimleri beni çok iyi tanıyor. İlçe yönetimlerinin bana destek vereceğine inanıyorum. Neden? Biz onlarla aynı masayı paylaştık. Yaz-kış demeden ilçelerde verilen görevleri yerine getirdim. İlde 4, uzak ilçede 4 aya yakın görev aldık. Bu yola çıkmanın bir nedeni ise İl Başkanlığı Kongresi'nde yeni arkadaşlar il yönetimine geldi. 


Çoğu da genç arkadaşlar. Bu kardeşlerimiz bana " Hacı ağabey", "Hacı amca" demeye başlayınca dedim ki 'artık ben burada yeterince kaldım ve başka görevlerde bulunmanın zamanı geldi.' Şu anda ilçeleri ziyaret ediyorum. İlçe başkanları beni çok iyi tanıyor. İlçe başkanları ile gece gündüz çalıştık. Gece saat 3'te evime çok geldim. İlçelerdeki arkadaşlar bizim bu emeklerimizi, geçmişteki gayretlerimizden dolayı beni desteklerler diye düşünüyorum. İl yönetiminde görev aldığım sürede kimseyle bir kavgam olmadı. Hep birlik beraberlikten bahsettim. O bakımdan teşkilattaki arkadaşların da temayül oylamasında bunu dikkate alacaklarına inanıyorum. 


Meclis'e girdiğiniz takdirde nasıl bir milletvekili profili çizeceksiniz? 


Meclis'te en çok üzerinde duracağım konuların başında sosyal devlet konusu olacak. 

Bu konuda Meclis'te çok önemli çalışmalar yapacağız. Ayrıca insanlara balık tutmayı öğreteceğiz. İnsanlar kendi balıklarını tutarsa hem onlar çok mutlu olacak hem de bizim işimiz kolaylaşacak. Milletvekili olduğum takdirde insanlara nasıl balık tutulur bunun için çalışacağım. Enerjimi buna harcayacağım. Kafkaslar'da ilişkileri geliştireceğim. Önce insanlar çok zengin olmalı. Biz devletçilik zihniyetinden kurtulmalıyız. Biz halka güvenmeliyiz. Halk zenginleştikçe devlet de zenginleşir. Bu ülke insan vücudu. 


Siz bu vücutta bir hücresiniz. Ne kadar sağlıklı olursanız vücut o kadar sağlıklı olacaktır. Önce hücreleri sağlıklı hale getirmemiz lazım. 


28 Şubat ve 1 Mart'ta aday adayları için temayül oylaması olacak. Bu oylamada nasıl sonuç bekliyorsunuz? 


Temayül kesin bir sonuç değil. Bazı aday adayları bazı ilçelerde çok ön plana çıkıyor. AK Parti'de temayül adaylar için bir puan, bir güç, ama temayül sonuçlarının kesin bir sonuç olduğu söylenemez. Ben şuna inanıyorum, gittiğim ilçelerde, yöneticiler, kadın kolları ve gençlik kolları beni tanıyorlar. Tanıdıkları için 10 kişiden 5'i beni temayülde yazacaktır. Neden? Benim emeğim var. Ben emek verdim. 

Kar demedim, kış demedim. Sürekli uzak ilçelerde koordinatörlük yaptım. 


7 Haziran seçimleri için AK Parti'den rekor sayıda aday adayı başvurusu yapıldı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? 


Çok başvuru, AK Parti'nin gücünü gösterir. AK Parti en büyük parti olduğu için çok başvuru olması doğal. Ayrıca AK Parti sürekli değişim yapıyor. 


Ben de uzun süre milletvekilliği yapmak istemem. Çünkü uzun süre kaldıkları zaman insanlar o yeri bir nevi sahipleniyor. Kendi malı gibi görüyor. 


Bu yanlış. Biz diyoruz ki sahne de değişmeli, oyuncular da. En azından oyuncuları değiştirmek lazım... Sahneyi değiştiremiyorsak oyuncuları değiştirmek lazım. Gençler gelince kenarı çekilmek istedim. Bana göre 3 dönem de çok. Ben diyorum ki bakanlar hariç, diğer milletvekilleri için 2 dönem yeter. Değişim olmalı. Bir insan 5-6 dönem milletvekilliği yapıyorsa Türkiye'ye haksızlık etmiş olur. 


226 aday adayı içinde şansınızı nasıl görüyorsunuz? 


Geçmişte şunu yaşadık; şu kişi muhakkak milletvekili olur diyorduk. Çünkü çalışmalarını görüyorduk. Ama milletvekili olamadı. Hiç beklemediğimiz isimler milletvekili oldu. Bu kısmet işidir. Sizin kısmetiniz varsa, Allah bunu size nasip edecektir. Bütün adaylar koşturuyor. Bu bir yarış ve biz de bu yarışa girdik. 226 aday adayı içinde 18 kişi seçilecek, diğerleri dışarıda kalacak. Ama ben şunu arzu ediyorum. 


Kim iyi görev yapacaksa Allah ona nasip etsin. 

Bursa'da kentsel dönüşüm gündemde... Siz bu konuya nasıl bakıyorsunuz? 


Uzun zaman Bursa'da yaşadığım için bu kentin sorunlarını çok iyi biliyorum. Bursa'nm en büyük sorunu kentsel dönüşüm. Bakacak'tan baktığınız zaman bunu çok net bir şekilde görebilirsiniz. Doğal güzellikleri bakımından böyle bir başka şehir yok. Bir tek plansızlık var. Bunun için önemli çalışmalara imza atacağıma da inanıyorum. 


AKTİF BİR HAVAALANINA İHTİYACIMIZ VAR 

Bursa'da deniz ve kara ulaşımında olumlu gelişmeler oluyor. Fakat havaalanı iyi çalışmamakta. Havaalanının çalışmamasının en büyük sebebi iklim şartları ve sisli bölgede kurulması... 

Doğa şartlarına göre zamanında burası iyi planlanmamış. Bu havaalanı Bursa için yeterli değil. Burası kargo uçakları için kullanılmalı. Aktif bir havaalanına ihtiyacımız var. Bursa havaalanı bakımından çok zayıf. Bunu gündeme getirmekte fayda var. Bursa istenilen şekilde havaalanını kullanamamaktadır. Bursa'ya yeterli turist gelmiyor. Bundan sonraki süreçte Bıırsa'yı çok iyi tanıtmak zorundayız. Bursa'da ilk yapılacak işlerden biri Bursa'yı tanıtıp, dünya ile şehrimizi bütünleştirmek ve Bursa'ya akışı sağlamak. Önce biz Bursa'ya sahip çıkıp Bursa'yı anlatalım. 


Yeni Dönem


Geri Dön