28 / 04 / 2024

Büyük deprem beklenen İstanbul’da da bina dayanıklılık testleri unutuldu!

Büyük deprem beklenen İstanbul’da da bina dayanıklılık testleri unutuldu!

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından artış gösteren bina dayanıklılık testlerine olan talep, büyük depremin beklendiği İstanbul'da da azaldu. Peki deprem unutuldu mu? Vatandaşlar ne diyor? 



6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra pek çok şehirde, binaların depreme dayanıklılığı konusu gündeme gelmişti. Yıkıcı afetin ardından artan deprem korkusu artık kendini rutin yaşama bırakmış durumda. 

Binasının depreme dayanıklı olup olmadığını merak edenlerin sayısı gün geçtikçe azaldı.

Vatandaşlar, testlerin sonucunda taşınma ihtimallerinin olmadığının altını çizerken,  İTÜ Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım,  konutlar için başvuru sayılarının artık haftada 5 ila 10 arasında değiştiğini dile getirdi. 

Büyük deprem beklenen İstanbul’da da bina dayanıklılık testleri unutuldu!

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından edinilen bilgiye göre de ‘Hızlı Bina Tarama Yöntemi’ ile  yapılan bina inceleme projesi için depremin ardından başvuru sayıları güncellenmedi ve hala 160 bin başvurunun olduğu ortaya çıktı. 

İTÜ Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, konuya ilişkin açıklamasında deprem olan bölgede unutulmayacağını ancak İstanbul ya da yakın zaman da deprem olmayan yerlerde geçmişe göre bir miktar bina dayanıklılığının unutulduğuna vurgu yaptı. 

"Bizim kentimizde de deprem olur mu diye düşünce unutulmaz ama ilk baştaki korku biraz gitti. Hala binalarını ölçtürmek ve gelmek isteyen birçok vatandaş var 300 binin üzerinde yapı stoku var, durumları iyi olmayan ve belirlenmiş" ifadelerine yer veren Hasan Yıldırım, bu binaların bir an önce iyileştirilmesi ya da yenilenmesi gerektğine dikkat çekti. 

Vatandaşların binalarını inceletmeleri halinde yeniden yapılması ya da yıkılması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, çoğu kişinin ise bunu yaptıracak parası olmadığını aktardı. 

Büyük deprem beklenen İstanbul’da da bina dayanıklılık testleri unutuldu!

Prof. Dr. Hasan Yıldırım, artık 5-10 kişinin anca geldiğini belirtti ve okull, hastane gibi yerlerde çalışmaların sürdüğüne dikkat çekti. 

1999 yılından sonra çok şeyin değiştiğine vurgu yapan Yıldırım, "Binalar da kullanılan beton kalitesi, kullanılan inşaat demirleri, kontroller, yapı denetim kuruluşları oluştu. Bunların arasında tek tük kötü zeminlerde bina yapımları da oldu" dedi ve hatalı durumların da olduğuna ancak geçmişe gidildiğinde yıkılan binaların kalitesiz beton, kalitesiz işçilik, uygun olmayan işler gibi durumlarla gündeme geldiğini aktardı. 

Bakırköy'de yaşayan Süren Kuran konu ile ilgili olarak "Şu anda belediyelerden haber bekliyoruz, en kısa zamanda bu tedirginliği üzerimizden atmayı istiyoruz. Herkesin kendine göre ekonomik durumları bulunuyor, kirayı ödeyemeyenler olabilir. Devletin bir imkan tanıması lazım ki biz kafa olarak rahat edelim" dedi ve depremin unutulduğuna, çünkü şu anda herkesin başka şeylere kafa yorarak, bir şekilde hayatlarını sürdürdüğüne dikkat çekti. 

Türkan Çelik de yaptığı değerlendirmesinde depremin unutulduğuna ve 52 senelik binada Bakırköy'de oturduğuna vurgu yaparak, "Depreme dayanıklı bir bina olmadığı tespit edildi ama ekonomik şartlardan dolayı taşınma imkanı yok. Bir deprem olduğunda şunu düşünüyorum, İstanbul'un kurtulma şansı bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

Selviye Memişoğlu da, binalarının dönüşüme gideceğini, bunu beklediklerini belirterek, depremi kendilerinin unutmadığını söyledi.   

Milli Emlak'tan Manisa'da satılık gayrimenkul!

Eski doğalgaz sayaçları 2025 sonuna kadar değiştirilecek!

Sinpaş'tan 4'üncü halka arz! Batı Ege GYO 3 liradan halka arz ediliyor!


 


Geri Dön