23 / 12 / 2024

Büyük İstanbul Tüneli'nin güzergahından sit alanları çıkarıldı!

Büyük İstanbul Tüneli'nin güzergahından sit alanları çıkarıldı!

İstanbul’a yapılacak Büyük İstanbul Tüneli’ne ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı. Marmaray ve Avrasya Tüp Geçit projesi deneyimlerine sahip Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, projeye özel çalışmaları yürütecek.



İstanbul’a yapılacak Büyük İstanbul Tüneli’ne ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı.  Marmaray  ve Avrasya Tüp Geçit projesi deneyimlerine sahip Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, projeye özel çalışmaları yürütecek. Haziran ayında ihalesi yapılacağı açıklanan proje için nihai hedef 2015 yıl sonunda şantiyeyi kurmak. Proje için 3 önemli çalışma yapıldı. İstanbul’un doğal sit alanları incelendi güzergah ona göre belirlendi. Tarihi SİT alanlar güzergahtan çıkartıldı. Bakanlık her ihtimale karşı kazılarda tarihi eserler için özel bir ekip çalıştıracak. Kazılarda adeta kelebek hassasiyeti ile dikkatli hareket edilecek.


BOĞAZ'IN ALTI TARANACAK


Proje için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım aksları incelendi. Aksları uygun en ideal yer seçildi. Güzergah ile kapasitesi aşaçak köprüler rahat bir nefes alacak. Bakanlığın üzerinde durduğu 2. çalışma ise sismik araştırmalar oldu. Bu kapsamda Boğaz’ın altı adeta sismik olarak tarandı. Çalışmalarda ilave sondajlar yapılacak. Projede son olarak güvenlik konusuna özel önem verildi. Derinlik özel mühendislik bilgilerine göre düşünüldü. Denizin 115 metre altında yapılacak proje 65 metre su derinliğinin altından sonra 50 metre zemin altında yapılacak. Bu seviye Boğaz'ın su baskısını ortadan kaldırıyor.


İstanbul'da ulaşımın omurgası olacak


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Fatih Turan Yeni Şafak’a özel açıklamalar yaptı. Çalışmanın İBB ile ortak yürütüldüğünü kaydeden Turan, “Asya’dan Avrupa’ya 1 milyon 600 bin kişi geçiyor. 2023 yılında bu rakam 4 milyona çıkıyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü(FSM) kapasitesinin üst limitlerini aştı. Biz yeni bir Avrasya planı benzeri yapmak yerine hem arçlar için hemde ray sistemini biraraya getiren böyle bir projeyi hayata geçirmeye karar verdik” dedi. Projenin İstanbul’daki mevcut ulaşım aksları planlanarak en doğru güzergahın belirlendiğini kaydeden Turan “Proje İstanbul’un Doğu-Batı aksı arasında en önemli bir omurga olacak. Güzergahaslında İstanbul’un eksik halkası konumundaydı. Modellerde ortaya çıkıyordu zaten” diye konuştu.


9 metro hattına dokunuyor


Proje ile 1 milyon 250 bin yolcu taşınacağını ifade eden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Fatih Turan çalışmanın 9 metro hattına dokunduğunu kaydetti. Bu istasyonlardan erişimlerinde 6,5 milyon insan olduğunu belirten Turan “Proje sisteme eklendiğinde 1 milyon 205 bin kişi daha eklenecek. Ulaşımda Büyük İstanbul tüneli adeta bütünleşmeyi sağlayacak” dedi.


Fiberoptik kablolar görebiliriz


Turhan proje güzerhaında yapılacak çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi. “Güzergahın topografik şartları dikkate alındı. Mevcut yapılar, tarihi yapılar. Bütün bunları göz önüne alarak

çalışmaları yaptık. Yeraltından olacağı için tüp geçişi için ciddi bir maniya gözükmüyor. Yeraltındaki birtakım altyapı şebekeleri ile karşılaşabiliriz. İSKİ’ye ait katı atık hattı veya Telekom’un fiberoptik hattı denk gelebilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalıştığımız

için bir sıkıntı olmayacak”



Yeni Şafak 


Geri Dön