28 / 04 / 2024

'Büyük İstifa' dalgası Türkiye'yi de etkiledi! Pandemi sonrası ortaya çıkan bu akımla çalışanlar istifa etmeye başladı!

'Büyük İstifa' dalgası Türkiye'yi de etkiledi! Pandemi sonrası ortaya çıkan bu akımla çalışanlar istifa etmeye başladı!

Amerika'da başlayan ve Avrupa'da yaygınlaşan ‘Büyük İstifa’ dalgası Türkiye'de de etkisini gösteriyor. Egon Zehnder'in kıdemli ortağı Murat Yeşildere, ‘’yeteneğin mobilizasyonu’’ olarak da nitelendirilen ‘Büyük İstifa’ ile ilgili bilinmeyenleri açıkladı.



 

COVID-19 ile birlikte tüm dünyada dengeler tamamen değişmeye başladı. Uzaktan çalışma, kademeli olarak ofislere dönüş ve hibrit çalışma modelinin normalleştirilmesi gündemdeki yerini korurken, bir süredir yeni bir akım üzerinde konuşuluyor. Amerika'da başlayan ve Avrupa'da yaygınlaşan ‘Büyük İstifa’’ veya ‘’yeteneğin mobilizasyonu’’ olarak nitelendirilen dalga ile birlikte kendi isteğiyle işten ayrılan çalışanların sayısı artmaya başladı.

PANDEMİ ÇALIŞANLARI ETKİLEDİ

Egon Zehnder'in kıdemli ortağı Murat Yeşildere, pandemi ile birlikte çalışanların tükenmişlik sendromu nedeniyle bir süre işlerine ara vermek istemesinin yurt dışında yaygın olduğunu, son dönemde ise Türkiye’nin gündemine girdiğini belirterek, “Pandemi sırasında birçok rolün değişmesi ve iş sorumluluklarının artmasına bağlı olarak yöneticilerin beklentileri ve çalışana ayrılan kaynaklar arasındaki dengesizlik en temel sorun oldu. Büyük istifa dalgasının isim babası da olan Texas A&M Üniversitesi işletme fakültesi eski profesörlerinden Anthony Klotz da ekonomik tespitlerden ziyade, organizasyonel psikoloji konusunda gözlemleri olduğunu belirtmişti. Covid salgınından sonra çalışanlarda, stres bozukluklarının görülmesi doğal kabul ediliyor. Klotz, Covid süresince, farklı esnekliklerle çalışan ve kendi düzenini oluşturan çalışanların, salgın sonrası işe dönerek, elde ettikleri otonomiyi kaybetmek istememelerini ‘büyük istifa dalgasının’ nedenleri arasında sayıyor” ifadesini kullandı.

 


Geri Dön