23 / 12 / 2024

Büyükkumla Barajı'nın temeli atıldı!

Büyükkumla Barajı'nın temeli atıldı!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Allah'a şükürler olsun faiz lobisinin çanlarına ot tıkadık. Artık bunlar faize gitmiyor, size hizmet, yol, hastane, TOKİ konutları, baraj, gölet, sulama tesisi, içme suyu tesisi olarak dönüyor" dedi...



Eroğlu, Gemlik İskele Meydanı'nda düzenlenen "Büyükkumla Barajı Temel Atma Töreni"nde yaptığı konuşmada, Bursa'nın sadece sanayi kenti değil, tarım, turizm şehri olduğunu, dolayısıyla burada tarımı ayağa kaldırmanın yolunun da sulama, baraj ve göletlerden geçtiğini söyledi.


Bursa'da ne kadar baraj, gölet inşaatı varsa tamamının 2017 yılına kadar bitirileceğini belirten Eroğlu, şöyle devam etti:


"Bin günde bin gölet, baraj ve sulama tesisi yapmaya karar vermiştik. Bu hakikaten çılgın bir proje. Şimdiye kadar yapılanlardan daha fazla gölet yapacağız. 50 yılda yapılan baraj ve göletlerden çok daha fazlasını 3 yılda yapacağız. Bu çerçevede Bursa'ya da 39 baraj, gölet ve sulama tesisi yapacağız. Bunun da planlamasını yaptık.


Başbakanımızla bütün hükümetin, Türkiye'de yaptığı destanları size anlatmaya gerek. Paradan 6 sıfırı atıverdik mi? IMF'ye olan 23,5 milyar dolar borcumuzu ödedik. Bizden önce, dünyada kriz yokken Türkiye'de kriz gerçekleşti 2001 yılında. Onların hortumladığı paraların bugünkü değeri 231 milyar lira, 231 katrilyon. Onu dahi ödedik. Zorunlu tasarruf fonu 13,5 katrilyon ki ödemesi 3,5 katrilyon. Bunların tamamını ödedik Allah'a şükür. Merkez Bankasının kasası doldu. Şu anda Merkez Bankasında 130 milyar dolar döviz var."


- "Yatırımlara para kalmıyordu"


Eskiden bir göletin 15-20 yılda tamamlanamadığına dikkati çeken Eroğlu, şimdi temel atarken açılış tarihini, saatini ilan ettiklerini anlattı.


Daha önce yatırımların bitirilememesinin nedenlerine de değinen Eroğlu, şöyle konuştu:


"Daha çok vergi topluyorlardı. Biz vergi oranını da azalttık. Hikmeti neymiş biliyor musunuz? Bu toplanan vergilerin yüzde 86'sı faize gidiyormuş. Netice itibarıyla yatırımlara para kalmıyordu. Bir taraftan da Merkez Bankasının kasası boşalıyor, bir taraftan borçlanılıyor. Allah'a şükür o dönemleri kapattık. Devlet o zaman 9 aylık borçlanmayı yüzde 63 ile yapıyordu. Yüzde 63, Hazine garantili 9 aylık kısa vadeli borçlanma. Allah'a şükürler olsun faiz lobisinin çanlarına ot tıkadık. Artık bunlar faize gitmiyor, size hizmet, yol, hastane,  TOKİ  konutları, baraj, gölet, sulama tesisi, içme suyu tesisi olarak dönüyor."


Eroğlu, AK Parti'den önceki 3,5 yıllık hükümetin, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü gibi yatırımcı bir kurumda açabildiği tesis sayısının 9 olduğunu bildirerek, şimdi ise yılda 350-400 tesis açtıklarını sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön