30 / 08 / 2024

Büyükşehir belediyelerinin afete yönelik bütçeleri mercek altında!

Büyükşehir belediyelerinin afete yönelik bütçeleri mercek altında!

Kamu Harcamalarını İzleme Platformu (KAHİP) 6 Şubat depreminden öncesi ve sonrasında büyükşehir belediyelerinin afete ilişkin bütçelerini mercek altına alan bir rapor hazırladı. 



Kamu Harcamalarını İzleme Platformu (KAHİP) 6 Şubat depremi öncesi ve sonrasında büyükşehir belediyelerinin afete yönelik bütçelerini mercek altına alan bir rapor hazırladı. 30 büyükşehir belediyesinin 2022-2024 arasında afet bütçelerini karşılaştıran rapor, yerel yönetimlerin afetlere ne ölçüde hazırlıklı olduğunu verilerle ortaya koydu.

ARTMASI BEKLENEN DEPREM BÜTÇESİ AZALDI

Duvar Gazestesi'nde yer alan habere göre;  Türkiye'nin deprem kuşağında bir ülke olmasına rağmen, afetlere hazırlıklı olmayışı yaşanan depremler sonrasında on binlerce binanın yıkılmasıyla bir kez daha görünür oldu. Hali hazırda, deprem uzmanları fay hareketliliklerini takip edip her an yeni ve yıkıcı bir deprem yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

KAHİP'in hazırladığı rapor da Türkiye'nin yeni depremlere hazırlığında 'eksik' kaldığına işaret ediyor. Rapora göre afet bütçelerinde önemli farklılıklar mevcut. Örneğin,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi 2024 yılında toplam bütçesinin yüzde 8'ini afet için ayırarak bu alanda öne çıkan kent oldu.

Büyükşehir belediyelerinin afete yönelik bütçeleri mercek altında!

MEVCUT KAYNAK MÜDAHALEYE AYRILMIŞ 

büyükşehir belediyelerinin afet bütçelerinin dağılımına da veriliyor. 'Risk azaltma' ve 'müdahale' bütçeleri ayrı ayrı incelendiğinde yerel yönetimlerin daha çok müdahaleye yönelik harcamalara ağırlık verdiği, risk azaltmaya ise yeterli kaynağın ayrıldığı görülüyor.

Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin afet bütçesinin payı 2023 yılında yüzde 0,1 iken 2024 yılında yüzde 0,9’a çıkarılmış. 2'nci ve 3'ncü derece deprem bölgesinde olan büyükşehirler, toplam bütçesi içinde afete ayrılan bütçe bakımından incelendiğinde, 2024 yılı itibariyle İstanbul ve Tekirdağ’ın konuya verdiği önem raporda ortaya çıktı. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ‘Birilerinin cebine 85 milyar dolar aktardılar’ demişti! İşte İPA raporundaki o detaylar!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Deprem beka sorunudur!

Geri Dön