Kent Haberleri

Büyükşehirlerde en çok taşınan ilçeler belli oldu! İşte göç hareketliliğinin nedeni...

Büyükşehirlerde yaşanan göç hareketliliği son iki senenin en yüksek seviyesine çıktı. Peki, insanlar neden büyükşehirlerden göç ediyor? İşte detaylar...

Türkiye'deki bazı büyük kentlerde taşınma hareketliliği yaşanıyor. Peki, taşınma hareketliliğinin nedeni nedir? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuya ilişkin merak edilenleri anlattı.

Milliyet’in haberine göre, Özelmacıklı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “6 Şubat Kahramanmaraş depreminin ardından iller arası göçün genel olarak hızlandığını söyleyebiliyoruz. Konuya ilişkin veriler bize geç geliyor. TÜİK tarafından paylaşılan iç göç istatistiklerinin en son geçen seneye ait olanı ağustosta açıklanmıştı. Türkiye’de esasında 2022’ye baktığımızda 2 milyon 791 bin 156 kişinin iller arası göç ettiğini görebiliyoruz.”

‘ANKARA’DA GÖÇ HIZINDA ARTIŞ VAR’

“Seneler içerisinde nüfusun yüzde 3.27’si böyle bir göçü yaşadı. Bu kapsamda hem büyükşehirlerde ve hem de diğer kentlerde çeşitli azalma ve artışlar söz konusu. Bu artış ve azalışlar kapsamında İstanbul ve Ankara’ya baktığımız zaman özellikle Ankara’da aslında yeni göç alındığını ifade edebiliyoruz. Net göç hızında bir yükseliş var.

Net göç hızı esasında belli bir bölgenin aldığı göç, verdiğinden fazla ise net göç hızı pozitiftir ama eğer verdiği göç, aldığı göçten fazlaysa net göç hızı negatiftir diyoruz.

Ankara’da 2022 yılı kapsamında net göç hızı pozitif olarak yaşanmış. 5 milyon 782 bin 285 olan nüfustan 189 bin 104 göç almış. 106 bin 902 göç vermiş. Nüfus 27 bin 192 artış yaşamış.”

‘İSTANBUL’DAN GÖÇ VERİLDİ’

“İstanbul’da 2022 yılı göçüne baktığımız zaman negatif bir göç hızı bulunuyor. 15 milyon 907 bin 951 olan toplam nüfusta 385 bin 294 göç alınmış. Buna karşılık 418 bin 082 göç verilmiş. Net göç hızı -32 bin 788 ile binde –2.1 olarak kayıtlara geçmiş. Bu doğrultuda, 2022’de İstanbul’un göç verdiğini söyleyebiliyoruz.”

BÜYÜKŞEHİRLERDEN GÖÇLERİN 3 ANA NEDENİ!

“Göçlerin temel sebebine baktığımızda hanedeki bireylerden birine bağlı göçler önemli bir yer tutuyor. Atamalar ve benzeri görev değişiklikleri sebebiyle bu göçlerin olduğunu ifade edebiliriz. Bir diğer göç sebebi de eğitim. Deprem kapsamında düşünecek olursak iyi konut ve hayat şartları nedeniyle göç de üçüncü önemli göç olarak ön plana çıkıyor.”

İSTANBUL VE ANKARA’DA HANGİ İLÇELERDE TAŞINMALAR DAHA FAZLA?

“İstanbul, Ankara’daki taşınma endekslerine baktığımız zaman temelde depremin ardından tablonun değiştiğini belirtmek mümkün. Yabancıların seçimin ardından Türkiye’den ayrılması, deprem riskinin İstanbul’da öne çıkması sebebiyle İstanbul’un verdiği göçün, aldığı göçten daha fazla olacağını düşünüyorum. Bununa ilişkin net istatistiki veri elimizde bulunmuyor.”

Ankara’da ise alınan göçün çok daha fazla olacağını öngörenlerdenim. Depremin etkileri sebebiyle 11 kentten en yoğun göç Ankara’ya oldu. Biz bunu konut kira değerlerinde yükselen endeksler üzerinden izlediğimizde görüyoruz. Ankara’nın bu sene önemli derecede göç aldığını tahmin ediyorum.”

İSTANBUL’DA BU BÖLGELERDE YOĞUN HAREKETLİLİK VAR

“İlçeler bakımından net bir şey söylemek mümkün değil. Bazen kiralama sebebiyle de ilçeler arası göçler oluyor. Bizim gözlemlediğimiz kadarıyla İstanbul’da deprem riski taşıyan yerlerden daha yeni stokların olduğu yerlere yoğun göç yaşandı. İstanbul’da Fatih, Zeytinburnu gibi yerlerden İstanbul’un Avrupa yakasında Arnavutköy, Başakşehir gibi yerlere yoğun hareketlilikler oldu.

Sahil bandında oldukça Anadolu Yakası’nda da etkili göç alan yerler bulunuyor. Kartal, Maltepe gibi bölgelere daha kuzey olan ilçelere Çekmeköy, Ümraniye, Sultanbeyli gibi bölgelere geçişler bulunuyor.”

‘NAKLİYE BEDELİ 20-25 BİN TL’DEN BAŞLIYOR’

“Genel olarak bir ailenin taşınma masrafları ilk olarak nakliye çerçevesinde başlıyor. Burada farklı fiyatlar bulunuyor. Taşınacak binanın katı, asansörü, merpeni gibi olanakları, oda sayısı, odalardaki eşya sayısı ekspertiz durumuna göre veriliyor. Taşınma konuunda önemli masraf oluyor. Masrafın genel olarak 20-25 bin TL’den başladığını söyleyebiliyoruz.”

‘50 BİN TL’Yİ AŞABİLİYOR’

Taşınacak bölgenin mesafesi ve benzeri ölçütler de bulunuyor. Yer değişikliği olduğunda konut satın alındıysa, kiralama yapıldıysa bunun elektrik, doğal gaz abonelik masrafları oluyor. Taşınanlar konutlarında ufak tadilatlar yapma ihtiyacında olabiliyor. Çok net söyleyememek ile birlikte bir taşınma bedeli 50 bin TL’nin üzerini aşabiliyor.”
Meteoroloji il il uyardı! Kuvvetli yağış geliyor!

Naci Görür’den Antalya depremine ilişkin korkutan açıklama!

Süte dev zam geldi! Artış zincir marketlere yansımaya başladı! BİM, ŞOK, Migros, A101...