29 / 04 / 2024

Süte dev zam geldi! Artış zincir marketlere yansımaya başladı! BİM, ŞOK, Migros, A101...

Süte dev zam geldi! Artış zincir marketlere yansımaya başladı! BİM, ŞOK, Migros, A101...

Serbest piyasada çiğ süt fiyatının litresi 12 TL’den 15 TL’ye yükseldi. Söz konusu zam raflara da yansımaya başladı. Zincir marketlerde private label markalı yüzde 3.1 yağlı 1 litrelik sütün fiyatı 21.5 TL’den 24 TL’ye çıktı.



Çiğ süt fiyatının serbest piyasada 15 TL’ye yükselmesi ile beraber raf fiyatına da yansıdı. Son 7 günde zincir marketlerde private label markalı 1 litrelik yüzde 3.1 yağlı sütün fiyatı 21.5 TL’den 24 TL’ye yükseldi. Son zamanlarda başta Trakya’da çiğ süt fiyatına 15 TL talep edildiğini ve daha sonra ise diğer bölgelere yayılmaya başladığını ifade eden sektör temsilcileri, 2,5 TL’lik zammın müstahsilde süt fiyatının 15 TL’ye çıkmasından kaynaklandığını belirtiyor. Ulusal Süt Konseyi’nin referans fiyatı ise 11 TL 50 kuruş olarak yer alıyor.

Zincir marketlerde normal yüzde 3 ve üzeri oranlı yağlı sütlerin fiyatı 24 TL ile 38 TL arasında değişiyor. Öte yandan, kasım ayı itibarıyla süt ürünlerinde gerçekleşen artış raflara yansımaya başladı. Etiketlerde 2 Kasım tarihi itibarıyla değişikliğe gidiliyor.

Süte dev zam geldi! Artış zincir marketlere yansımaya başladı! BİM, ŞOK, Migros, A101...

Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre, Trakya’da Çanakkale ve Edirne kentlerinde üreticilerin çiğ sütün fiyatına 15 TL talep etmeye başladıklarını söyleyen temsilciler, daha sonra Balıkesir, Konya’da da talep edildiğini ve bu durumun son ürüne de fiyat olarak yansıdığını söylüyor. Zamların ekimde geldiğini ve 1 Kasım tarihinden itibaren de bir zammın daha yansıdığının altını çizen temsilciler, neticede 2 defa yansımış olduğunu ifade ediyorlar.  İndirim marketlerinde fason ürünlere ekim ve kasım aylarında toplamda 2,5 TL geldiğini aktaran temsilciler, dünyada da son zamanlarda tek fiyatı artan gıda ürününün süt olduğunu söylüyor.

Yem fiyatların da uzun bir zamandır aynı olduğunu ve bu zammın piyasada arz talepten meydana gelen bir gelişme olduğu vurgulanıyor. Serbest piyasada sütün fiyatı 13 TL bandında bulunuyor. Son zamanlarda rafta süt fiyatında yaşanan 2.5 TL’lik zammın nedeni çiğ sütün 15 TL’ye yükselmesi olarak gösteriliyor. Söz konusu zammı uygulayacak bir maliyet artışının gözükmediğini bildiren temsilciler, arz talep dengesizliğini işaret ediyorlar.

Süte dev zam geldi! Artış zincir marketlere yansımaya başladı! BİM, ŞOK, Migros, A101...

20 GÜN SONRA SÜT ARTIŞLARI BAŞLAR

Trakya’daki çiğ süt fiyatında meydana gelen artış, zamanla Anadolu’ya yayılıyor. Trakya’da bugün çiğ süte 15,5 TL talep edilmeye başlandığını vurgulayan sektör temsilciler, bazı kooperatif başkanlarının 15,5 TL’yi zikretmeye başlandığını söylüyorlar. Çiğ sütte büyük bir problemin bulunmadığını ve 15-20 güne süt arzında artışların başlayacağı ifade ediliyor. Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) tavsiye taban fiyatının yanı sıra serbest piyasada meydana gelen bir fiyatın olduğunu paylaşan temsilciler, diğer taraftan, kaliteli süt için belli bir oranda yüzde 10 prim verilebileceğini belirtiyor. Temsilciler, maliyet artışlarına karşın fiyatların tutulduğu bir süreç olduğunu, hâlihazırda böyle bir baskının olmadığı aktarıyor.

Naci Görür’den Antalya depremine ilişkin korkutan açıklama!

Kentsel dönüşüm kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı!

TOKİ’den dar gelirlilere özel 500 bin sosyal konut projesi! Başvuru şartları neler?

Geri Dön