28 / 04 / 2024

Buzulların altında 14 milyon yıllık arazi oluşumu keşfedildi! Çok nadir görülen bir durum...

Buzulların altında 14 milyon yıllık arazi oluşumu keşfedildi! Çok nadir görülen bir durum...

Bilim insanları tarafından Doğu Antartika'da buzulların altında 14 milyon yıllık arazi oluşumu keşfedildi. Çok nadir görülen bu durumu bilim insanları açıkladı...



Bilim insanları, Doğu Antarktika'daki buzulunun altında 14 milyon yıldır saklı olan nehirlerin oluşturduğu arazi oluşumu keşfetti. Bilim insanları bu durumun çok nadir olduğunu belirtti.


14 MİLYON YILLIK ARAZİ!

CNN'de yer alan habere göre; bilim insanları, 14 milyon yıllık olduğu belirtilen söz konusu bu araziyi, Doğu Antarktika buz tabakasının meydana gelmesinden önce nehirlerin oluşturduğunu, bugünkü Kuzey Galler’in tepelerine ve vadilerine benzediğini açıkladı.

Buza nüfuz eden radar sistemi ile donatılmış uçaklar ve uydudan elde edilen verileri kullanan araştırma ekibi, 32 bin kilometrekarelik yaklaşık Belçika büyüklüğündeki alanı taradı.

Durham Üniversitesi profesörü ve araştırmanın başyazarı Stewart Jamieson, ekibin buz tabakasının tarihini ve zaman içinde nasıl geliştiğini haritalandırmak için yola çıktığını ve arazinin buz örtüsüyle kaplanmadan önce nasıl göründüğüne ilişkin fikir sahibi olmanın bu bağlamda önem taşıdığını belirtti.

Buzulların altında 14 milyon yıllık arazi oluşumu keşfedildi! Çok nadir görülen bir durum...
ÇOK NADİR BİR DURUM!

Stewart Jamieson, “Doğu Antarktika buz tabakasının altındaki arazi, Mars’ın yüzeyine göre daha az biliniyor” ifadesini kullandı.

Arazinin yapısının Antarktika'daki buzun akış şeklini ve istikametini belirlediğini belirten Jamieson, buz tabakasının gelecekte yaşanabilecek iklim değişikliğine nasıl tepki vereceğini de kontrol ettiğini söyledi. 

Keşfedilen arazinin iyi korunmuş doğasının onu özel kıldığını belirten Jamieson, bu denli kıtayı kaplayan buz tabakasının altında nispeten değişmemiş arazi bulmanın nadir olduğunun altını çizdi. 

Bilim insanlarının topladığı jeofizik verilerin, 2 kilometre kalınlığındaki buz tabakasının altında ne olduğuna dair ipuçları verdi. 

Aydın'da arsa, arazi ve zeytinlik satılacak! Yatırımcılar dikkat!

O ilde sanayi imarlı ara satılacak!

İstanbul'un yanı başında 866 bin TL'ye konut imarlı arsa satılıyor! SON DAKİKA! 
Konut, arsa, tarla... Gayrimenkul yatırımcısının gözü Trakya'da!

Geri Dön