Çalık Gayrimenkul Al-Sabah'la Kuveyt'e açılıyor!
Kuveyt Gayrimenkul Fuarı' na Çalık Gayrimenkul damga vurdu. Emirin yeğeni Homoud Rashed Al - Homoud Al-Sabah' ın şirketi EGC Kuveyt, Çalık' ın Ortadoğu temsilcisi oldu...
Kuveyt'te 11'incisi gerçekleştirilen gayrimenkul fuarına Çalık Gayrimenkul'ün Şehrizar Konakları, Metropol İstanbul ve Tarlabaşı 360 projeleri damga vurdu. Bu üç proje Kuveyt'i yöneten Al-Sabah ailesinin de dikkatini çekti. Fuarda imzalanan protokolle başta Kuveyt olmak üzere tüm Ortadoğu'da Çalık Gayrimenkul projelerinin satış ve pazarlama faaliyetlerini Kuveyt Emiri'nin yeğeni Homoud Rashed Al-Homoud Al-Sabah'ın sahibi olduğu Enterprise General Trading Constracting Co. (EGC Kuveyt) yürütecek. Homoud Rashed Al-Homoud Al-Sabah, anlaşma öncesinde titiz bir araştırma yaptıklarını belirterek "Türk inşaat projelerine burada büyük ilgi var. Bunu satışa çevireceğiz" dedi.
EMİRİN KIZ KARDEŞİNE 9+1 EV
Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el- Ahmet el-Cabirel-Sabah'ın kız kardeşi Sheikha Fariha Al-Ahmad Al- Jaber Al-Sabah da Türk projeleriyle yakından ilgilendi. Al-Sabah, Şehrizar Konakları'ndan 9+1 daire aldı. 10 gün sonra İstanbul'a gelerek yasal prosedürleri tamamlayacağını belirten Al-Sabah, "En çok tasarımı ve manzarası beni etkiledi" diye konuştu.
HAVALİMANINA TÜRKLER TALİP
Fuarda Türkiye'nin Kuveyt Büyükelçisi Murat Tamer de Türk şirketlerine destek verdi. Kuveyt'te 3 milyar dolarlıkyatırımla yeni havalimanı yapılması planlandığını söyleyen Tamer, proje için 18 şirketin yarıştığını ifade etti. Tamer, "Bu firmalardan üçü Türk. Bu pazar zor ama Türk şirketleri de güçlü" dedi. STFA'nın Kuveyt'te 487 milyon dolarlık liman genişletme ve küçük liman inşaatı projesi aldığını hatırlatan Tamer, şunları söyledi: "Bu iş ülkede bugüne kadar tek kalemde yapılan en büyük yatırım. Türk firmalarının burada daha aktif olmasını arzu ederiz. Mutlaka ortaklarını iyi seçmeleri gerekiyor. Hangi ailelerle iş yapılacağı başarıyı belirliyor."
ARACI KURUMLARLA YASAĞI DELDİLER
Eylül ayında yapılması planlanan Kuveyt Gayrimenkul Zirvesi, Kuveyt Ekonomi Bakanlığı'nın yeni düzenlemesi nedeniyle ertelenmişti. Bakanlık, Kuveytliler'i korumak için Türk firmalarını denetleyeceğini açıklamıştı. Ancak ruhsat sorunu yaşayan firmaların da fuarda sıcak satış yapması dikkat çekti. İstanbul Esenyurt bölgesinde ruhsat engeline takılan firmaların projeleri yabancı acentalar yoluyla fuarda yerini aldı.
TARLABAŞI 360'A BLOK ALIM TALEBİ
Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Feyzullah Yetgin yabancılara konut sattışının yüzde 10'unun Kuveytliler'e yapıldığını kaydetti. Kendi projelerine de büyük ilgi olduğuna değinen Yetgin, "Al-Sabah ailesine Şehrizar Konakları'ndan daire sattık. Fonlar, bankalar, Suudi ve Kuveytli aileler de Tarlabaşı 360 projesinden blok alım yapmak istiyor" dedi.
'SATIŞ REKORU HEDEFİYLE GELDİK'
45 şirketin katıldığı Kuveyt Gayrimenkul Fuarı'na Türkiye 19 firmayla damga vurdu. Şirketler satış rekoru hedefliyor
Kuveyt'te Expocity firması tarafından yılda iki kez düzenlenen ve Turkuvaz Medya Grubu'nun basın sponsoru olduğu Kuveyt Gayrimenkul Fuarı, 16-18 Aralık'ta ilk kez "Onur Ülke Türkiye" temasıyla gerçekleşti. Fuara INREMA ve Dubai merkezli AYN Group aracılığıyla Türkiye'den 19 firma katıldı. INREMA Genel Koordinatörü Gökhan İlgar, "Kişi başına düşen yıllık milli gelirin 67 bin dolar olduğu ve dünya petrol rezervinin yüzde 10'na sahip Kuveyt'te yatırımcılar İngiltere'den sonra en çok Türkiye'den gayrimenkul satın alıyor" dedi. Bin 500 metrekarelik bir alana kurulan fuara 45 şirket katıldı. Türk şirketlerinin fuarda satış rekoru kırmaya odaklandığını belirten İlgar, baharda benzer bir organizasyonla Ortadoğulu yatırımcıların karşısına çıkacaklarını vurguladı.
Emirlik 108 bin konut açığına çare arıyor
Türkiye'nin Kuveyt Büyükelçisi Murat Tamer, Kuveyt'te 108 bin konut açığı olduğunu belirtti. Tamer, "Çin, Kore, İngiltere ve İspanya bu pastadan pay alıyor. Türkler daha fazla odaklanmalı" dedi. Tamer, "Kuveytliler Trabzon, Yalova, Tekirdağ, Bursa'dan da konut alıyor. 2013'te Türkiye'ye 110 Kuveytli geldi" diye konuştu.
Seda Tabak/Sabah