09 / 05 / 2024

Çalışanlar dikkat! Kıdem tazminatlarıyla ilgili yeni gelişme

Çalışanlar dikkat! Kıdem tazminatlarıyla ilgili yeni gelişme

Kadın işçi bir işverene bağlı olarak çalışırken evlenmesi üzerine evlilik tazminatı hakkından faydalanabiliyor. İşten çıkacak çalışanlara, iş sözleşmesini kendi isteğiyle sona erdirse de kıdem tazminatı ödemesi bulunuyor. İşte tüm detaylar...



Gazetevatan'dan Özge Seren Doğu'nun özel haberine göre, evlendiği gün itibarıyla işten ayrılmak isteyen kadın çalışanlar için evlilik tazminatı hakkı tanınmakta. Buna göre işten çıkacak çalışanlara iş sözleşmesini kendi isteğiyle sona erdirse de kıdem tazminatı ödemesi hakkı bulunuyor. Kadın çalışan bu haktan işverene bağlı olarak çalışırken evlenmesi üzerine faydalanabiliyor ve yalnızca kadın çalışanlar için geçerli durumda. Ayrıca ikinci evliliğini yapan çalışanlar da tazminat alabilmekte.

BELİRLİ BİR SÜRE ÇALIŞMIŞ OLMASI GEREKİYOR

İşten ayrılması için hak düşürücü süre bulunmasının yanı sıra bir şirkette belirli bir süre çalışmış olması da gerekiyor. Evlenerek tazminatını alıp işten çıkmak isteyen işçiler haklarını merak ediyor. Fesih anı itibarıyla doğmuş hak edişler, işten ayrıldıktan sonra başka işe başlama, ihbar süresi şartı, işsizlik maaşı, tazminat için çalışma süresinin ne kadar olması gerektiği gibi konular özellikle araştırılanlar arasında. İşte evlilik tazminat hakkı ile ilgili detaylar…

YALNIZCA KADIN İŞÇİLERE TANINIYOR

Avukat Muhsine Tülin Kavasoğlu, evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde iş sözleşmesini kendi isteğiyle sona erdiren kadın işçinin, kıdem tazminatına hak kazandığı ve bu hakkın yalnızca kadın işçilere tanındığını belirterek, “Kadın işçi bir işverene bağlı olarak çalışmakta iken evlenmesi üzerine bu haktan yararlanabilir.” ifadelerini kullandı.

İHBAR SÜRELERİNE UYMAK ZORUNLU MU?

Evlilik sebebiyle işten ayrılan kadın çalışanın ihbar sürelerine uymak zorunda olup olmadığı da merak ediliyor. Bu konuyla ilgili Kavasoğlu, “Yargıtay’a göre iş sözleşmesini evlilik nedeniyle fesheden kadın işçinin işverene ihbar öneli tanıma zorunluluğu bulunmamaktadır. Yargıtay kararlarında bu konu şu şekilde ifade edilmektedir:

Kadın işçinin yasanın tanıdığı fesih hakkını kullanması halinde, kıdem tazminatı talep hakkı doğar. Feshin işverence kabul edilmesi gerekmez. Aynı zamanda işçinin işverene ihbar öneli tanıması zorunluluğu da bulunmamaktadır.

İşçinin 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda işverenin ve işçinin ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön