Çalışanlar dikkat! Kıdem tazminatlarıyla ilgili yeni gelişme
Kadın işçi bir işverene bağlı olarak çalışırken evlenmesi üzerine evlilik tazminatı hakkından faydalanabiliyor. İşten çıkacak çalışanlara, iş sözleşmesini kendi isteğiyle sona erdirse de kıdem tazminatı ödemesi bulunuyor. İşte tüm detaylar...
İŞ MAHKEMELERİ YETKİLİ
Evlilik sebebiyle iş akdini sonlandıran çalışanın hangi mahkemede dava açabileceğine yönelik bilgi veren Kavasoğlu şunları söyledi:
“5953 sayılı Kanun’a tabi gazeteciler, 854 sayılı Kanun’a tabi gemi adamları, 4857 sayılı İş Kanunu’na ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’ndaki hizmet sözleşmelerine tabi işçiler ile işveren arasında, iş ilişkisi nedeniyle sözleşmeden veya kanundan doğan her türlü hukuk uyuşmazlıklarına bakmaya iş mahkemeleri yetkilidir.
Dolayısıyla evlilik sebebiyle fesihte kıdem tazminatı dahil olmak üzere tüm işçilik alacaklarının ödenmesi talebiyle açılacak davalar, iş mahkemelerinde açılmalıdır. Yetkili iş mahkemesi, davalının yerleşim yeri mahkemesi veya işin görüldüğü yer mahkemesidir.”
EVLİLİK TAZMİNATI VE İŞSİZLİK MAAŞI
En çok araştırılan ve kafalarda soru işareti oluşturan konulardan biri de evlilik sebebiyle istifa eden kişinin işsizlik maaşı alıp alamayacağı. Avukat Kavasoğlu, “Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın, kendi iradesi ile işten ayrılmış olacağından işsizlik maaşına hak kazanmaz.” bilgisini verdi.
1 YIL İÇİNDE İŞVERENE BİLDİRİLMELİ
Avukat Cemile Şeyma Şahin ise evlilik nedeniyle işten ayrılmak isteyen kadın işçinin, evlilik tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde bu iradesini işverenine bildirmesi gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda ispat açısından da bu bildirimin yazılı yapılması önemli olduğunu belirtti.
Avukat Şahin, evlilik tazminatının ne zaman alınamayacağına dair de önemli bilgiler verdi ve şu ifadeleri kullandı:
Evlilik tarihi üzerinden 1 yıldan fazla süre geçtiği takdirde bu sebebe dayalı olarak iş akdi feshedilse dahi tazminat alacağı doğmaz. Pek tabii evlenme sebebiyle iş akdinin sonlandırılması sonucu tazminata hak kazanılabilmesi için kişinin kesintisiz olacak şekilde en az bir yıldır işyerinde çalışıyor olması şartı da aranmaktadır. Kadın işçinin fesih bildirimini yaptığı tarih ya da istifa dilekçesinde özellikle yer verdiği tarih itibari ile iş ilişkisi kesin bir şekilde sonlanmış olur.
EVLİLİK TAZMİNATI NASIL HESAPLANIYOR?
Evlilik tazminatının nasıl hesaplandığı da merak edilenler arasında. Avukat Cemile Şeyma Şahin evlilik nedeniyle iş akdinin sonlandırılmasında kıdem tazminatının tıpkı haklı nedenle iş akdinin feshindeki gibi hesaplanır. Kişinin çalıştığı yıl ile 30 günlük brüt ücret tutarının çarpımı tazminat bedelini belirler.