06 / 05 / 2024

Çalışanlara çift maaş müjdesi! İşte yeni emeklilik planının detayları...

Çalışanlara çift maaş müjdesi! İşte yeni emeklilik planının detayları...

Türkiye'de bir süre önce gündemde olan "ikinci emeklilik" konusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu Orta Vadeli Program'a (OVP) dahil edildi. Bu yeni program, tamamlayıcı emeklilik adı altında ikinci basamak emeklilik şeklinde hayata geçiriliyor. İşte yeni emeklilik sisteminin detaylar



Orta Vadeli Program kapsamında, 2024'ün son çeyreğinde devreye alınması planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile Türkiye ekonomisine yeni bir emeklilik modeli getiriliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu bu yeni sistem 2. basamak emeklilik olarak tanımlanıyor ve mevcut Otomatik Katılımlı BES'e dahil edilerek daha kapsamlı hale getiriliyor.

BES sistemi nedir?

Türkiye, Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemini (BES) daha da güçlendirmeyi planlıyor. Mevcut sistemde, çalışanların maaşlarından her ay en az %3'lük bir pay bireysel emeklilik primi olarak ayrılıyor. Ancak bu sisteme katılmak tamamen gönüllüdür. Dolayısıyla isteyen çalışanlar bu sistemden çıkabilir. Şu anda 10 yıl boyunca prim yatıran bireyler 56 yaşında emekli olabiliyorlar.

Bu şekilde birikimler daha da artacak. İşverenler, sigorta primi yatırıyormuş gibi her ay belirledikleri bir miktarı çalışanın hesabına doğrudan para aktaracaklar. TES sistemi diğer sistemden farklı olarak zorunludur.  Dolayısıyla tüm işverenler ve çalışanlar için katı bir şekilde uygulanacak. Mevcut BES sistemine göre emeklilik yaşı 56 olarak belirlenmiş durumda. Ancak, bu yeni tamamlayıcı emeklilik modeli ile bu yaş sınırının 60'a çıkarılması da masada. Yine de son karar yasal düzenlemelerle netleşecek.

Çalışanlara çift maaş müjdesi! İşte yeni emeklilik planının detayları...

TES sistemi nasıl işleyecek?

Tamamlayıcı emeklilik sistemi kapsamında olan çalışanların emeklilik yaşı şu an için 55 olarak belirlenmiş durumda. Ancak bu yaş sınırının 60'a çıkarılması da gündemde olan konular arasında. Tamamlayıcı emeklilikte yer alan çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primlerinde herhangi bir kesinti söz konusu olmayacak. İşverenler, mevcut uygulamada olduğu gibi SGK'ya prim ödemeye devam ederken ek olarak çalışanın hesabına tamamlayıcı emeklilik ve tazminat için de ödeme yapacaklar. Böylece SGK emeklilik hakları korunmuş olacak ve ek olarak yeni bir emeklilik sisteminden de yararlanma imkanı doğacak.

Bireysel emeklilik sistemi (BES) yenilikleri: Birikimlerin yarısı ne zaman çekilebilir? 

BES’te kısmi çekiş hakkı geldi! Uzmanlar uyardı! Sistemi durağanlığa mı sürükleyecek?

BES'te kısmen ödeme dönemi: Resmi Gazete'de yayımlandı


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön