29 / 04 / 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin yeni ara zammı değerlendirdi: 6 bin lira değil 4 bin lira

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin yeni ara zammı değerlendirdi: 6 bin lira değil 4 bin lira

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜİK'in yüzde 78,6 olarak açıkladığı enflasyon oranlarını değerlendirdi. Bakan Bilgin, Temmuz'da asgari ücrete yapılan ara zam, emekli ve memur maaşlarında yapılacak artışlarla ilgili de dikkat çeken açıklamalar yaptı.



TÜİK Haziran ayı verilerine aylık enflasyon 4,95 yıllık enflasyon ise 78,62'e çıktı. Memur ve emeklilerin temmuz ayı maaş artışlarını belirleyecek 6 aylık enflasyon ise yüzde 42,35 şeklinde tespit edildi. Açıklanan enflasyon oranlarını değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, enflasyon, tahminlerin ötesinde yüksek çıktığını bakanlık olarak bu kadar artış beklemediklerini ifade etti. Enflasyonun yüksek çıkmasında enerji sektörünün etkili olduğunu kaydetti.

Televizyonda ekonomi ve maaş gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Bilgin, bu enflasyon şartları içerisinde çok yüksek olmasa da yüzde 42'lik artışın ciddi bir artış olduğunu söyledi. 'Memur ve memur emeklisine yüzde 42 düzeyinde bir zam oranını gerçekleştireceğiz. Devlet 90 milyar lira alacağından vazgeçti. Çalışanları için vazgeçti. Devlet elini taşın altına fazlasıyla koydu. Tüm kamu çalışanları memur zammından istifade edecek" açıklamasında bulundu.

"6 BİN LİRA OLDUĞUNU KİM SÖYLÜYOR 4 BİN LİRA"

Bakan Bilgin, geçtiğimiz 1 Temmuz'da asgari ücrete yapılan yüzde 30'luk ara zamla 5 bin 500 lira olan maaşların 6 bin 391 liralık açlık sınırının altında olduğu eleştirilerine içinise "Açlık sınırının 6 bin lira olduğunu kim söyledi. Türkiye’deki açlık sınırı 3 bin 600 lira ile 4 bin lira arasındadır" diyerek cevap verdi.

Bakan Bilgin'in 'Açlık sınırının 6 bin olduğunu kim söylüyor' dediği kurum ise asgari ücret görüşmelerinde masaya oturduğu TÜRK-İş idi. Kurum geçtiğimiz günlerde haziran ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını yayımlamıştı ve Türkiye'de bir insanın açlık sınırını 6 bin 391 lira olarak bildirmişti. 

Çalışma Bakanı Bilgin, daha önce sırada sözleşmeli personellerin durumu var sonra da Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusuna da değindi. Çözüm için bu yılın sonuna kadar bakanlığın tüm dosyaları çözüme kavuşturacağını açıkladı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön