13 / 11 / 2024

Cami inşaatında acele edince kıble yönünü şaşırdılar!

Cami inşaatında acele edince kıble yönünü şaşırdılar!

Trabzon'un Maçka ilçesindeki bir köyde yaklaşık bir yıl önce köylülerce yapılan caminin inşaatında acele eden cemaatin kıbleyi hesaba katmaması, Karadeniz fıkralarını aratmayan görüntü ortaya çıkardı




Trabzon'un Maçka ilçesindeki bir köyde yaklaşık bir yıl önce köylülerce yapılan caminin inşaatında acele edilince mihrap, minber ve vaaz kürsüsünün kıble yönü yanlış hesaplandı.


Maçka ilçesindeki Yukarıköy köyü Ermeni Düzü mevkisinde oturan vatandaşlar, evlerinin köydeki 2 camiye uzak olması ve özellikle kötü hava koşullarında köyün camilerine gitmekte güçlük çekmeleri sebebiyle evlerinin yakınında cami yapmak istedi. Bunun için Samsun'un Bafra ilçesinde görev yapan ve yazları bu köye gelen bir imam ile beraberindeki köylüler, köyde oturan hayırsever Refik Yıldız'dan (85) cami yapımı için arazi bağışlamasını istedi.


Yıldız'ın da cami için arazi bağışlaması üzerine bir araya gelen köylüler, kendi aralarında ve hayırsever vatandaşlardan para toplayıp camiyi bir an önce tamamlamak için harekete geçti.


Önce bir iş makinesi yardımıyla caminin yapılacağı alanı düzenleyip inşaata başlayan köylüler, inşaatın yapım sürecinde kıble yönünün tespiti için Maçka Müftülüğüne herhangi bir müracaatta bulunmadan geçen yıl caminin yapımını tamamladı.


Alt katında Kuran kursu açılabilecek bir alan, üst katında ise kadınlar için ayrı bölüm de olan camiyi bitiren köylüler, inşaat aşamasında kıble yönünü tespit ettirmedikleri için caminin namazgahlarda kıble yönünü belirleyici mimari öğesi olan mihrabı ile imamın cuma ve bayram hutbesi okuduğu minberi ile vaaz kürsüsünü kıble yönünde inşa etmedi.


Camide namaz kılmaya başlayan köylüler, bir süre sonra kıble yönünde namaz kılmadıklarını anladı. Bunun üzerine camideki bazı halıların yerini kıble yönünde değiştirip namaz kılmaya başlayan köylüler, şimdi caminin mihrap ve minberini yıkıp kıble yönünde yeniden yapmayı planlıyor. Köylülerin camide kıbleye dönerek namaz kılması sırasında mihrabın soluna dönerek namaz kılmaları ilginç görüntü ortaya çıkartıyor.


Hayırsever Refik Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evinin bulunduğu alanın köyün camisine uzak olduğunu ifade ederek, kötü hava koşullarında köyün camisine gitmekte güçlük çekmeleri sebebiyle evinin yakınında cami yapmak istediklerini söyledi.


- "Havalar soğuyunca inşaat yapımı hızlandı"


Caminin arsasını Samsun'da imam olan damadının isteğiyle bağışladığını, ihtiyaç olması halinde cami için tekrar arsa bağışlayabileceğini anlatan Yıldız, havaların bozuk olması sebebiyle caminin yapılacağı alanı iş makinesiyle acele düzenlediklerini, inşaatı da köylüler ve diğer hayırseverlerin yardımları ile kısa sürede tamamladıklarını ifade etti.


Yıldız, caminin mihrap ve minberinin kıble yönünde olmadığını inşaatın bitiminden sonra tespit ettiklerini hatta başlangıçta kıble yönünde olmayan mihraba dönük namaz da kıldıklarını belirterek, sonradan kıble yönünde namaz kılmadıklarını anlayınca halıların yönünü değiştirip namaz kılmaya başladıklarını anlattı.


Caminin mihrabını yıkıp kıble yönünde yapmak istediklerini ifade eden Yıldız, "Camimizde namaz kılınıyor ancak resmi imam olmadığı için cuma namazı kılamıyoruz. Cuma namazına köyün diğer camisini gidiyoruz. Buranın mihrabının düzeltilmesini ve camimize imam atanmasını istiyoruz" dedi.


- "Kıbleye dönerek namaz kılmakta sakınca yok"


Maçka Müftüsü Hasan Değirmenci de Yukarıköy'deki yapının köylülerce yapıldığını ve Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı cami olmadığını söyledi.


Yapının mihrap ve minberinin kıble yönünde olmadığına işaret eden Değirmenci, "Bir dini mekanın cami olabilmesi için plan proje dahililinde yapılması ve kıble yönünün tespit edilmesi lazım. Köylüler camiyi yaparken bize danışmadılar, çağırsalardı proje ve kıble yönünün tespitinde kendilerine yardımcı olurduk. Kendi imkanları ile bir dini mekan yaptılar. Şu ana kadar imam ataması için de bize herhangi bir talepte bulunmadılar" diye konuştu.


Değirmenci, söz konusu yapıda kıble yönünde saf tutmak kaydıyla namaz kılınabileceğini anlatarak, "Bir ev düşünün mihrabı, minberi yok ama insanlar kıbleye dönerek namaz kılabiliyor. Bu köydeki mekanda da kıble yönüne dönerek namaz kılmakta sakınca yok" dedi.


AA




Geri Dön