03 / 05 / 2024

Can Ekşioğlu: Kentsel dönüşümle birlikte nitelikli konut kavramı değişti!

Can Ekşioğlu: Kentsel dönüşümle birlikte nitelikli konut kavramı değişti!

Türkiye pazarına 4 yıl önce giren ERA Gayrimenkul, 14 Avrupa ülkesinde 1.108 ofis, 6 binin üzerinde danışman, dünya genelinde 38 ülkede 3 binden fazla ofisle en hızlı büyüyen gayrimenkul ağlarından biri haline geldi.



Türkiye pazarına 4 yıl önce giren ERA Gayrimenkul, pazarda yüzde 74 tutundurma oranına ulaştı. Şirketin yönetim kurulu başkanı Can Ekşioğlu, gayrimenkul franchise sektöründe farklı işler ve yenilikler yaparak Türkiye'de ilkleri yaratan şirket olma arzusuyla çıktığı yolda geldikleri noktadan memnun. "Gerek organik gerek sektördeki başarılı ve bize değer katabilecek ofislere sahip olan diğer zincirleri satın alarak Türkiye’de en çok işlem gerçekleştiren şirket haline gelmeyi hedefliyoruz" diyor.

 

Dünyanın en büyük gayrimenkul franchising zincirlerinden olan ERA Real Estate, en son teknolojileri emlak piyasasına taşıma amacıyla 'Electronic Reality Associates İne’ adıyla 1971 yılında ABD'de hizmet vermeye başladı.

 

Capital Dergisi'nin ekinde yer alan habere göre; bugün 14 Avrupa ülkesinde 1.108 ofis, 6 binin üzerinde danışman, dünya genelinde 38 ülkede 3 binden fazla ofisle en hızlı büyüyen gayrimenkul ağlarından biri haline geldi. 2012 yılında Can Ekşioğlu tarafından Türkiye’ye getirilen ERA Real Estate Türkiye, franchise sektöründe kendine farklı bir yer edindi. Şirket bugün Kuzey Kıbrıs dahil Türkiye'nin dört bir yanında ofis ve danışmanları ile hizmet veriyor.

 

ERA Gayrimenkul Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu, "Şirketin Türkiye ayağı olarak temel hedefimiz, ERA'nın dünya çapındaki başarısını Türkiye’ye de yayabilmek" diyor. ERA Gayrimenkul Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu ile sektörü ve şirketini konuştuk:

 

Gayrimenkul sektörü Türkiye’de nasıl gelişiyor?

 

Türkiye’nin en dinamik sektörlerinden biri olan gayrimenkul sektörü, beyaz eşya, dekorasyon, mobilya, ısıtma-soğutma gibi 200 alt sektörü canlı tutarak ekonomiye ciddi katkı sağlıyor.

 

Ülkemizdeki inşaat sektörü, 100 milyar TL'nin üzerinde bir büyüklüğe erişerek Çin’den sonra dünyada ikinci konuma yerleşti. Sektör, 1,5 milyondan fazla insana istihdam sağlıyor. Sektörün geçmişine bakarsak 2000’li yılların başında gündemde 50-100 konutluk küçük semt projeleri yoğunluktaydı. 1999 Marmara depremi ve 2001 ekonomik krizinin etkilerinin oluşturduğu belirsizlik ortamı inşaat sektöründe ciddi olumsuzluklara sebep olmuştu. Ancak kentsel dönüşüm ile birlikte Türkiye’de nitelikli konut ihtiyacı tekrar gündeme geldi.

 

Küçük ölçekli proje geliştirme vizyonu; 2-3 bin konutluk büyük ölçekli projelerin geliştirilmesine doğru bir gelişim ortaya koydu. Değişim, sadece konut projelerinin ölçeğinde değil niteliğinde de oldu. Eskiden apartmanlardaki hidrofor ve asansör lüks sayılırken ve yaşanan büyük depremler sonrasında inşaatların o dönemdeki önceliği sağlam konutlar iken bugün gelinen noktada yüzme havuzları, kapalı otoparklar ve spor salonları gibi sosyal donatılar bile birer standart haline geldi. Türkiye’de yenilenmesi gereken 7 milyon konut bulunmasını ve kentsel dönüşüm uygulamasının uzun yıllar süreceğini düşünürsek gayrimenkul sektörünün uzunca bir süre gündemde olacağını tahmin etmek zor değil.

 

Rakamlar bize en zorlu ekonomik koşullarda bile gayrimenkul sektörünün güvenilir liman olduğunu gösteriyor. Majör bir değişiklik olmadığı takdirde sektörün büyüme trendine önümüzdeki senelerde de devam edeceğini ön görüyoruz.

 

ERA Gayrimenkul Türkiye bu yılı nasıl geçiriyor?

 

2017 konut istatistikleri, köyden kente göçün olabildiğince hızlı devam ettiğini gösteriyor.

 

Büyük şehirlerdeki konut satış istatistiklerine baktığımızda, İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  satışlarının yine rekor kırdığını, küçük şehirlerimizde ise satışların düşük gerçekleştiğini görüyoruz. Büyük şehirlerdeki satışların böyle bir yükselme trendinde olması gayrimenkul sektörünün tüm oyuncularını olduğu gibi bizi de olumlu yönde etkiliyor. Bunun yanı sıra gerek faiz indirimleri, gerek uzun vadeli cazip taksitli kampanyalar sayesinde Arap yatırımcıların da ilgisinin üzerimizde olması sektörü canlı kılıyor. Bu canlılık elbette şirketimizi de etkiliyor. Sektör oyuncularına bakıldığında bu yıl pazar payımızın iki misli bir büyüme hacmini yakaladığımızı görebiliyoruz.

 

Sizi sektörde farklılaştıran özellikler nedir?

 

ERA'nın rakiplerine göre en önemli farkı, bünyesine kattığı bayilerin başarılı olabilmesi için elinden geleni yapması. Yani biz sadece marka veren bir şirket değiliz. Franchise alan ofislerimizi başarılı kılabilmek için büyük mücadele veriyoruz. Bizim öncelikli hedefimiz, franchise ofisinin uzun vadede kalıcı olmasını sağlamak ve bölgesinde en iyi olmasına yardımcı olmak.

 

Ayrıca, matematik ve istatistiki verilerin desteğiyle hizmet verdiğimiz her bölgeyi analiz edip aylık tapu işlemi ve kiralama sayılarına göre ofislerimizin başarısı için onlara işlem hedefleri belirleyebiliyoruz. ERA Türkiye'nin hedefi, gayrimenkul sektöründeki "hizmet kalitesi"ni yükseltmek, sektördeki eğitimli profesyonellerin sayısını artırmak, sektörün itibarını yükseltmek, ERA'nın dünyada ve Avrupa'daki başarısını global bir marka olarak Türkiye'ye gururla taşımak. Bu anlamda kurduğumuz akademi sayesinde sektör için pek çok ilki gerçekleştiriyoruz. Öte yandan, Türkiye’de gayrimenkul sektörünün büyümesine katkıda bulunmak ve her bir müşterimizin

hayalindeki gayrimenkule doğru fiyat ile kavuşmasına yardımcı olmak amacıyla gösterdiğimiz çaba, sektörün alışılageldik deneyimlerinden farklı.

 

ERA Türkiye’de yeni yatırımlar, yeni hizmetler gibi yenilikler var mı?

 

Temmuz ayı içinde en modern teknolojilerle donatılan 400 metrekarelik yeni ofisimize taşındık. Genel müdürlük bünyesinde yer alan 18 kişilik kadromuz ile daha yüksek

kalitede hizmet vermeye devam etmeyi amaçlıyoruz. Yeni ve modern merkezimizde genel müdürlük birimin yanı sıra müşteri destek birimi ve broker eğitim birimlerimiz de bulunuyor.

 

QNB Finansbank tarafından resmi gayrimenkul şirketi tarafından seçilerek yetkilendirildik. QNB Finansbank, bu kararını sektörün diğer şirketleri ile de görüşmeler yaptıktan sonra aldığı için bu şirketimizle bir kez daha gurur duymamıza sebep oldu. Sektöre getirdiğimiz yenilikler arasında yer alan eğitim birimimiz ERA Real Estate Gayrimenkul Akademisi de çalışmalarına devam ediyor. Kendi brokerve danışmanlarımızı kendimiz yetiştiriyoruz.

 

Türkiye, geçtiğimiz yıl Kıbrıs Adası'nda franchise açma hakkını da alarak ilk yurt dışı ofisi Girne-KKTC'de açtık.

 

Geleceğe yönelik planlarınızdan bahseder misiniz?

 

2016 yılını yaşanan tüm kötü süreçlere rağmen pazar payımızı artırarak kapattık. 2017 yılında da pazar payımızı artırmaya devam ediyoruz. Gayrimenkul franchise sektöründe farklı işler ve yenilikler yaparak Türkiye de ilkleri yaratan şirket olma arzusuyla çıktığımız yolda 4 yılda yüzde 74 tutundurma oranını yakalamış olmamız bizim için sevindirici bir başka gelişme.

 

 

"EN İYİ HİZMETİ BİZ VERİYORUZ"

 

ÜCRETSİZ EĞİTİM

Sektördeki en iyi hizmeti biz veriyoruz. Sadece marka veya tabela veren bir şirket değiliz. Hiçbir beklentimiz olmadan sektöre hizmetler sunuyoruz. Rakip ofislerin ekiplerine dahi ücretsiz eğitimler verdiğimiz oluyor. Henüz dört yılı ancak doldurduğumuz halde yaptıklarımız sektörde görülmeye, anlaşılmaya ve takdir edilmeye başlandı bile.

 

SEKTÖR BÜYÜYECEK

Sektördeki fırsatları sürekli takip ediyoruz, hükümetin son dönemde gündeme getirdiği vergi indirimi, bankaların düzenlediği ve düzenleyeceği cazip kredi avantajlarının sürdürülebilir bir zeminde olması, yabancı yatırımcının artan bir hızla yatırımlarına devam ediyor olması sadece bizim için değil ülke ekonomisi içinde olumlu katkılar yapacak. Türkiye’deki gayrimenkul franchise sektörü daha da büyüyecek, açılan ve kapanan ofisler olacak. Biz her zaman olduğu gibi sadece açılan ancak kapanmayan ofisleri oluşturabilmek için yoğun gayret içinde olacağız. 

 

 

Türkiye’de yayılma konusunda neler yapıyorsunuz?

 

Dört yılı geride bırakan ERA Türkiye, 12 şehirde hizmet veriyor. Gerek organik gerek sektördeki başarılı ve bize değer katabilecek ofislere sahip olan diğer zincirleri satın alarak Türkiye'de en çok işlem gerçekleştiren şirket haline gelmeyi hedefliyoruz.

 

Franchise satışlarımızda seçici davranıyor markamızı taşıyabilecek ve değer katacak iş ortaklarıyla el sıkışmaya özen gösteriyoruz. Önceden genelde büyük şehirlerden talep alırken, son zamanlarda küçük şehirlerden de özellikle Doğu ve Güneydoğu'dan talepler almaya başladık. Doğu Anadolu'nun sektördeki en büyük ofisi olma özelliğini gösteren ERA Real Estate Prestij Gayrimenkul, geçtiğimiz ay Erzurum'da açıldı.

 

 

“KİMSEYLE REKABET ETMİYORUZ”

 

KENDİ KULVARIMIZ

Biz kimse ile rekabet etmiyoruz. Kendi kulvarımızda giden bir şirketiz. Sektörde tek ve rakipsizmişiz gibi çalışıyor ve her gün ofislerimiz için daha fazla neler yapabiliriz diye yeni şeyler geliştirmeye çalışıyoruz.

 

KISITLI İMKANLAR

İş hayatının ne derece yoğun rekabete dayandığının ve ne kadar acımasız olduğunun bilincindeyiz. Kısıtlı imkanları ile gayrimenkul piyasalarında kendine yeni bir iş kurmak isteyen kişilerin ne derece zorluklar ve imkansızlıklar ile karşılaştıklarını biliyor, onların elinden tutmaya, olabildiğince hata yapmamalarını sağlamaya çalışıyoruz.

 

“DAHA FAZLA KOŞMAMIZ GEREKİYOR”

Sektörün en genç ve en son girmiş şirketi olarak tüm bu özelliklerimizi daha çok ihtiyaç sahibine anlatabilmemiz için herkesten daha fazla koşmamız ve çaba göstermemiz gerekiyor.


Geri Dön