05 / 05 / 2024

Çanakkale Geçiş Köprüsü'nün güzergahı belli oldu!

Çanakkale Geçiş Köprüsü'nün güzergahı belli oldu!

Çanakkale Boğazı'nda yapılması planlanan "Çanakkale geçiş köprüsü" için güzergah noktaları netleşti. Bağlantı yolu üzerinde 3 tünel yapımının da yer alacağı köprünün maliyetinin 600 milyon dolar civarında olması bekleniyor.




Çanakkale Boğazı'nda yapılması planlanan "Çanakkale geçiş köprüsü" için güzergah noktaları netleşti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Anadolu Hisarı'ndaki Kıyı Emniyeti Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nın tanıtım toplantısına katıldı.


KÖPRÜ GÜZERGAHI BELLİ OLDU


Program sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplayan Yıldırım, Çanakkale geçiş köprüsü hakkında bilgi verdi. Yıldırım, "Çanakkale geçişiyle ilgili 'Çanakkale geçilmez' ifadesi bugünlere ulaşımda da gelmişti. Oraya çok ciddi destek verdik. Özel kanun çıkardık, yeni gemiler alıp yakıt teşviği verdik. Özellikle bayram günlerinde bir yoğunluk yaşanıyordu. 2023 yılı hedeflerinde Çanakkale geçiş köprüsü de var. Bunun projesini yaptık. Detaylı proje çalışması yapılıyor. Güzergah belirlendi. Önümüzdeki yıllarda gündemimize gelecek." ifadelerini kullandı.


150 YILLIK PROJE GERÇEKLEŞECEK


Marmaray Projesi'nin 29 Ekim'de açılacağını belirten Yıldırım, "Ankara – İstanbul hızlı tren,  Marmaray  ve  Ankara  metroları. 3 büyük projenin aynı gün açılması gibi bir şey olamaz tarihi belli olan Marmaray'dır. İnşallah 29 Ekim'de açıyoruz. 150 yıllık projeyi gerçekleştiriyoruz, bu kesin. Ankara- İstanbul hızlı treni ve Ankara metroları 29 Ekim'de bittiğinde o gün açmayacağız. Bitmediğinden dolayı değil, ayrı bir etkinlik olmasını istediğimiz için başka bir gün açacağız" şeklinde konuştu.


Dünya 4.’sü olacak


Dünyanın en uzun 4'üncü asma köprüsü olacak  Çanakkale Boğaz Köprüsü, toplam uzunluğu 433 kilometre olan Tekirdağ Çanakkale- Balıkesir Otoyol Projesi'yle birlikte Yap-İşlet- Devret (YİD) modeli ile ihale edilecek. Otoyol, TEM Otoyolu Kınalı Kavşağı'ndan başlayarak Tekirdağ'dan geçip Kilitbahir'den Çanakkale Boğazı'na ulaşacak. Avrupa yakasında Kilitbahir ile Anadolu'da Sarıçay arasına köprü yapılacak. Köprü, İstanbul Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gibi 'asma' olacak. Çanakkale Boğaz Köprüsü, 2 alternatifli olarak hazırlandı. Birinci alternatife göre, köprüden hem karayolu araçları, hem de trenler geçecek. İkinci alternatifte sadece karayolu araçları geçişi var. Tercihi ihaleye çıkıldığı dönemdeki ekonomik şartlar belirleyecek.


5 MİLYAR DOLARLIK PROJE


Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün 1400 metrelik bölümü deniz üzerinde olmak üzere toplam uzunluğu 2 bin 196 metre olarak planlandı. Köprünün bağlantı yollarıyla birlikte toplam uzunluğu 13.7 kilometreyi bulacak. Köprü üç gidiş üç geliş olmak üzere 6 şeritli olacak. Bağlantı yolu üzerinde 3 tünel yapımının da yer alacağı köprünün maliyetinin 600 milyon dolar civarında olması bekleniyor. İçinde Çanakkale Köprüsü'nün de yer alacağı 433 km.'lik Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun maliyetinin 4.5-5 milyar dolar arasında olması bekleniyor.


Vitamin


Geri Dön