09 / 01 / 2025

Çandarlı Limanı denizyolu taşımacılığı kapasitesini yüzde 75 arttıracak!

Çandarlı Limanı denizyolu taşımacılığı kapasitesini yüzde 75 arttıracak!

İzmir'de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yapımını üstlendiği Çandarlı Limanı inşaatının yüzde 96’sı bitti. 31 Ocak'ta teslim edilecek limanın hizmete girmesiyle Türkiye’nin denizyoluyla yapılan taşımacılığın kapasitesi yüzde 75 artacak...



İzmir'de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yapımını üstlendiği Çandarlı Limanı inşaatının yüzde 96’sı bitti. 31 Ocak 2014 tarihinde teslim edilecek limanın hizmete girmesiyle Türkiye’nin denizyoluyla yapılan taşımacılığın kapasitesi yüzde 75 artacak. Yaklaşık 300 milyon dolarlık yatırımla inşa edilen liman, Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olacak. Çalışmaları talip etmek amacıyla bölgeye giden  İzmir  Valisi Mustafa Toprak, yetkililerden bilgi aldı. İnşaat hakkında teknik bilgiler veren Proje Müdürü Hakkı Melih Korukluoğlu, liman inşaatında son teknolojiyi kullandıklarını belirterek, çelik boruları uydulardan GPS yardımıyla 20’şer cm. aralıklarla ve 90 metre deniz dibine milimetrelik olarak yerleştirdiklerini söyledi. Bin 500 metre dalga kıran inşaatında toplam 7,1 milyon ton taş kullanıldığını kaydeden Korukluoğlu, “İşin yüzde 70’lik kısmı olan borular da yine Çandarlı da limanın içindeki şantiyeye kurulan boru fabrikasında üretildi. Toplamda 90 bin 482 metrekare üretimi yapılan çelik borular, denizin 16 metre dibine çakıldı. Boruların daha sağlıklı yerleştirilebilmesi için denizin dibinde öncelikle temizleme işlemi yapıldı ve balçık temizlenip dolgu malzemesiyle kaplandı.” dedi.


4 MİLYON METREKAREDEN FAZLA DEPOLAMA ALANI


Toplam rıhtım uzunluğu 2 bin metre olan liman, 300 metre uzunluğunda ve altı adet geminin aynı anda hizmet alabileceği şekilde inşa edildi. Toplam kapasitesi 4 milyon TEU olan liman, Ege Bölgesi’nde yılda yapılan taşıma ve yükleme boşaltma işleminin iki katından fazlası kapasiteye sahip olacak. İlk etapta 2 milyon metrekare konteyner depolama alanına sahip liman, kapasite arttırımına gidilmesi halinde doğu bölgesine doğru 2 milyon metrekareden fazla genişletilebilecek. Toplam 296 milyon dolara mal olması beklenen limana, şimdiye kadar 280 milyon dolar harcandığını aktaran Korukluoğlu, “Projenin yüzde 96’lık kısmının bittiğini gözönünde bulundurursak, yapılan işin ve harcanan paranın plan doğrultusunda gittiği görülüyor. Limanın demiryolu ve karayolu bağlantıları da tamamlandıktan sonra burası yap-işlet-devret modeliyle yüzde 100 kapasiteyle çalışmaya başlayabilecek.” diye konuştu.


‘İZMİR LİMANI FİZİKSEL ŞARTLARDAN DOLAYI YETERSİZ KALMAKTADIR’


Vali Toprak ise geniş bir hinterlanda sahip olan Alsancak Limanı’nın, bölgesel gelişmeye paralel olarak artan yük talebini karşılayamaz duruma geldiğine dikkat çekerek, “İzmir Limanı’nın etki alanı dikkate alındığında, deniz trafiği tahminleri genişletilmesini zorunlu kılmaktadır ancak fiziksel kısıtlamalardan dolayı genişletilmesi mümkün değildir. Bu nedenle gelecekteki trafik ihtiyacını karşılayamamaktadır.” dedi. İzmir Limanı’nın konum itibariyle transit taşımacılık için Doğu Akdeniz’in en uygun limanlarından biri olduğunu dile getiren Toprak, şunları kaydetti: "Bugünkü durumuyla büyük konteyner gemilerine güçlükle servis sağlamaktadır. Uzun dönem planlama açısından rıhtım derinliği ve uzunluğunun gelişen konteyner gemi boyutlarına cevap vermeyeceği, büyük draftlı gemilerin mevcut su derinliğinin az olmasının doğurduğu yanaşma güçlükleriyle karşılaşabileceği, artan trafik ve yük için gerekli stok sahasının arka bölgede bulunmaması nedeniyle liman, ihtiyaca cevap veremeyecek duruma gelmiştir. Planlanan liman sadece ülkemize değil, Doğu Akdeniz’deki transit taşımacılığa hizmet edecek ve Ortadoğu, Karadeniz ülkeleri, Balkanlar ve Kafkasya bölgesinin taşıma taleplerini karşılayan limanların bir alternatifi olarak ülkeye hizmet edecektir."


Cihan


Geri Dön