Çarpık kentleşme önlenmeli!
Ankara- Kent bilimci Yüksek Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp Bodrum depremin Türkiye için bir uyarı olması gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olmasına rağmen kentlerde yeterli önlemin alınmadığını vurgulayan Prof. Dr. Alp ABD, Kaliforniya da GeoHazards International (GHI) organizasyonunun Birleşmiş Milletler Teşkilatının (UN) desteğiyle 2001 yılında yapılan ‘Global Earthquake Safety Initiative’ (GESI) Global Deprem Güvenliği Girişimi başlıklı araştırmada İstanbul ve İzmir’in en riskli kentler olduğunu anımsattı.
Araştırmayı sık sık gündeme getirdiğini belirten Alp “ 6.0 Richter ölçeğinde bir deprem esas alınarak gerçekleştirilen araştırmada 21 şehir yer aldı. Listede Katmandu dan sonra 2. sırayı 55.000 ölüyle Istanbul aldı. Izmir, San Salvador ve Mexico City 11.500 ölü ile 7. sırayı paylaştı. Yapılan karşılaştırmada ülke gelişmişliğinin deprem hasarını azalttığı gözlendi” ifadesini kullandı.
Araştırma raporu deprem riski altında bulunan Dünya kentsel nüfusunun %85 inin gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını, ancak paradoksal olarak Dünya genelinde yürütülen deprem araştırmalarının sadece %15 inin bu bölgelere yönelik olduğunu kaydeden Ahmet Vefik Alp şunları söyledi:
"Etüd edilen 21 şehirde 100.000.000 u aşkın insan yaşıyor. Yaklaşık 300.000 kişi deprem nedeniyle ölüm riski altında. Dünya üzerinde 1.000.000 nüfusu aşmış 400 şehrin yüksek deprem riski altında olduğunu ifade ediliyor.
Bina dayanıksızlığı, deprem tetikli yer kaymaları, deprem tetikli yangınlar, arama kurtarma gücünün seviyesi, yangınla savaşım gücünün yeterliliği, can kurtarıcı tıbbi imkanların durumu göz önüne alınarak yapılan araştırmada İstanbul’da en az 55 bin kişinin öleceği varsayılıyor. İstanbul’u 11 bin 500 kişiyle İzmir izliyor. Bu nedenle çarpık kentleşmenin önlenmesi, Binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi şart.
Marmara Depremi ne odaklandığımız için Ege yi unuttuk. Ege de büyük risk var, pimi çekilmiş bomba gibi”.
Anayurt Gazetesi