26 / 11 / 2024

Casa Dell’Arte butik oteli Kapadokya’ya ve İstanbul’a da geliyor!

 Casa Dell’Arte butik oteli Kapadokya’ya ve İstanbul’a da geliyor!

Vatan Gazetesi yazarı Ercan İnan bugünkü yazısında Bodrum Torba’daki Casa Dell’Arte butik otelini kaleme aldı...




İçinde otel değerinden daha pahalı onlarca sanat eserini barındıran Bodrum Torba’daki Casa Dell’Arte butik oteli Kapadokya’ya ve İstanbul’a da geliyor. Bu arada Casa Dell’Arte Torba’nın mutfağı da Taksim Sıraselviler’de Michelin yıldızı almaya aday mönüler hazırlayan Mimolet’e ve Antakya yerel mutfağı ile Asmalı Mescit’te meşhur Antiochia’ya emanet edildi. 


Otomotiv yan sanayi kuruluşu Farplas ile tanınan Fark Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Büyükkuşoğlu eşi ile birlikte yıllarca sanat eseri topladı.


Bodrum Torba’da kendilerine deniz kıyısında bir ev satın almışlardı. Denize sıfır evin kocaman bir de bahçesi vardı. ABD’de bir dönem fon yöneticiliği de yapan kızları Farplas Yönetim Kurulu Üyesi Ahu Büyükkuşoğlu Serter’in isteğiyle oraya bir butik otel yapma kararı alındı. 


“Bir koleksiyon saklandıkça değil, paylaşıldıkça değerlenir” diyerek her parçası 30 yıldan fazla bir sürede tek tek toplanan aile koleksiyonunun büyük bölümünü Bodrum Torba’da faaliyete geçirdikleri otelin girişinden itibaren başlayarak tüm odalarına yerleştirdiler. Sanat eserleri otelin misafirlerine adeta armağan edildi. 


Henüz 5 yıllık geçmişi olan 12 odalı Casa Dell’Arte, yani Sanat Evi Oteli işte böyle çıktı ortaya. Oteldeki tabloların ederi, otelin yatırım değerini aşıyor. Butik otelin ünü, hiç pazarlama faaliyeti yapmadığı, seyahat acentalarının listesinde yer almadığı halde kulaktan kulağa yayıldı. Lüks ama sakin tatil arayan dünya zenginlerinin listesine girdi.


Ahu Büyükkuşoğlu Serter, Casa Dell’Arte’yi bir zincir haline getirmek için kolları sıvadıklarını söyledi. İstanbul Balat bölgesinde çok yer aranmış ancak henüz bulunamamış. Ancak Kapadokya’da Mustafapaşa’da 55 dönümlük bir arazi otel yapılmak üzere alınmış. Şimdi oraya 20-30 milyon dolarlık bir yatırımla Bodrum-Torba’daki otelin konseptine yakın bir otel inşa edilecek.


Torba’daki otele daha çok sanatsever yabancılar geliyor. Kapadokya’da da öncelik yabancılarda olacak. Ancak Kayserili bir aile olan Büyükkuşoğlu Ailesi’nin bir başka planı daha var. “Kapadokya, Kayseri’nin Sapancası olabilir. Kayseri’de son yıllarda önemli miktarda sermaye birikimi oldu. Ancak bu paranın harcanabileceği yakın çevrede çok fazla seçenek yok. Biz burada hemşehrilerimize de hizmet vermek istiyoruz” dedi Serter. Ahu Büyükkuşoğlu Serter, ayrıca bir başka hayalini de paylaştı: 


“İçinde atların olduğu cennet bir yer yapmak istiyoruz. Burası çok ünlü bir yazara ilham da versin. Gelsin bir kitabını burada yazsın.”


İstanbul’daki otel yatırımı ile ilgili olarak da şöyle konuştu:


-Tarihi yarımadada Casa Dell’Arte markasıyla bir otelimiz olmasını çok istiyoruz. Ancak hemen yer bulmak kolay değil. Araştırmalarımız devam ediyor.


Akla bir soru takılıyor ister istemez. Torba’daki otelin ederinden daha fazla sanat eserinin bulunması acaba çalınma riski yaratıyor mu?


Serter şöyle yanıtladı:


-Bir keresinde odalardan birindeki tablolarda eksik farkettim. Bir Mehmet Güleryüz eseri yoktu. Aklıma tabii ki ilk önce çalınmış olabileceği geldi. Korktum. Sonra babamın kaldırttığını öğrenince rahatladım. Çok üst düzey ve sanata önem veren bir müşteri kitlemiz var. Çalınma olayı yaşanmasını açıkcası beklemiyorum. Burada sadece kendi eserlerimiz de yok ayrıca. Bazen çağdaş sanatçılar gelip galeri haline getirdiğimiz büyük havuzun iki yanını sergi alanı gibi kullanıyorlar. Hem eserleri sergileniyor hem de satış yapılıyor. Biz de yeni sanatçıların gelişimini desteklemek için bu satışlardan galeri mantığı ile küçük bir pay alıyoruz. Bu yolla gelişme potansiyeli olan sanatçılara sanıyorum 60 bin euronun üzerinde desteğimiz oldu.”


Bu arada Ahu Büyükkuşoğlu Serter aile koleksiyonundaki eserlerin bir bölümünün de Londra’da tutulduğuna zaman zaman kısa periyodlarla otele getirip sergilediklerine dikkat çekiyor. Bunun yüzde 18’lik KDV’den kaynaklandığına dikkat çekiyor ve bu yüksek verginin sanat yatırımlarının önünde büyük bir engel olduğunun da altını çiziyor:


-Başta ABD olmak üzere birçok batı ülkesinde tablo satışında KDV yüzde 3-4 dolayında. Bizde ise yüzde 18. Bu, 1 milyon dolarlık tabloya 200 bin dolara yakın vergi ödemek anlamına geliyor. Bu vergi yükü bize ve pek çok sanatsevere fazla geliyor. Bu nedenle bazı tabloları Londra’da tutmayı yeğledik. Zaman zaman sergilemeye getirip, geri götürüyoruz.

Vatan/Ercan İnan


Geri Dön