29 / 04 / 2024

Alanya ve Gazipaşa'da girişimciler bilgilendirildi!

Alanya ve Gazipaşa'da girişimciler bilgilendirildi!

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı - Ekonomik Yatırımlar Tebliği hakkında Antalya'nın ilçelerinde yapılan bilgilendirme toplantıları 2 Ocak 2014 tarihinde Alanya ve Gazipaşa'da yapılan toplantılarla sona erdi...



Alanya'da Alanya Ticaret ve Sanayi Odasında öğleden önce gerçekleştirilen toplantıya Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü İzzet Kaş, Alanya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar ve yatırım yapmak isteyen Alanyalılar katıldı. Öğleden sonraki toplantı ise Gazipaşa Öğretmen Evi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya Gazipaşa İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Aslan ile yatırım yapmak isteyen müteşebbisler katıldı. 

Antalya'da 102 ekonomik yatırım projesi uygulandı Katılımcılara hibe desteği hakkında detaylı bilgi veren Şube Müdürü İzzet Kaş Programın 20 06 yılından bu yana uygulanmakta olduğunu ve 2015 yılına kadar uzatıldığını söyledi. 

Uygulanmaya başlandığı 2006 yılından bugüne kadar il bazında 102 ekonomik yatırım projesi uygulandığına işaret eden Kaş, projeler arasında mantar işlemeden keçi sütü işleme, zeytin yağı fabrikasından soğuk hava deposuna kadar çeşitli projeler olduğunu ve bu projeler için 45 milyon 456 bin lira hibe verildiğini kaydetti. 

Programın amaçları Makine ekipman alımlarının desteklenmesi programının da dahil olduğu program kapsamında 45 milyon 456 bin lira hibe desteği sağlandığına vurgu yapan Kaş programın amaçları hakkında bilgi verdi. Kaş programın amaçlarını şöyle sıraladı; "AB giriş sürecinde IPARD projelerinden katılım öncesi yardımlardan azami düzeyde yaralanmak amacıyla kapasite geliştirmek, alternatif gelir kaynakları oluşturmak, istihdam sağlamak, eksik kapasitelerin tamamlanması". 

Alternatif enerjiye hibe desteği Yeni tesis yapımına, kapasite artırımı ve teknoloji yenilemesine, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına destek verildiğini kaydeden Kaş alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biogaz, güneş ve rüzgar enerjisi kullanılan tarımsal amaçlı tesislerin, koyun keçi manda konularında sabit yatırım projelerinin, hayvansal orijinli gübrelerin işlenmesinin hibe desteğinden faydalanabileceğini belirtti. 

Gerçek ve tüzel kişilerin başvuruda bulunabileceğini kaydeden Kaş; "Bireysel başvurularda 300 bin liraya, tüzel kişilerde 800 bin liraya hibe desteği verilmekte. Bu tutarın yüzde 50 si hibe olarak desteklenmekte" dedi. Bir yatırımcının tek bir proje ile başvuruda bulunabileceğine işaret eden Kaş program kapsamında tarımsal ürün üretime, soğuk hava deposu tamamlama ve kapasite artırımına destek verilmediğini belirtti. Hibe kapsamında inşaat, makine ekipman alım giderlerine destek verildiğini söyleyen ve 27 Ocak 2014 tarihinde başvuru sürecinin tamamlandığını hatırlatan Kaş başvuruların İl Müdürlüğüne yapılması gerektiğini kaydetti. 

Ön değerlendirme ve genel değerlendirme süreci Daha önce sadece evrak halinde verilen projelerin bu yıldan itibaren elektronik ortamda da sisteme girilmesi yeniliğinin getirildiğini kaydeden Kaş projelerin nasıl değerlendirileceği hakkında bilgi verdi. Kaş şöyle devam etti;" Vali yardımcısı başkanlığında bir araya gelen ve en az beş kişiden oluşan komisyon değerlendirmeyi yapmakta. Ön değerlendirme ardından genel değerlendirme süreci işlemekte. Yatırımın nerede ve kim tarafından yapıldığı sorularını da içeren bölüm ön değerlendirme. Ön değerlendirmeden 60 ve üzeri alan, genel değerlendirmeden ise yüzde 65 üzeri puan alan projelerin nihai puanları hesaplanır. Ardından değerlendirme sonuçları Bakanlığa gönderilmektedir. 

Projeler 27 Ocak'a kadar İl Müdürlüğüne sunulacak. Komisyon bir ay içinde değerlendirecek. 

Bakanlığa gönderilecek. Tahmini olarak Haziran ayında hibe sözleşmesi aşamasına gelinecek. 

Daha sonra ise kabul gören projelerin duyurusu yapılarak hibe sözleşmesi imzalanarak yatırım süreci başlamaktadır" Puanlamanın nasıl yapıldığını anlatan Kaş ön değerlendirme ve değerlendirme kriterleri hakkında bilgi verdi. Kaş; "Ön değerlendirmede 7 kriter var ve 60 puan ve üzeri alanlar değerlendirme kriterlerine geçmekte. Başvuru sahibi eğer kooperatif gibi toplumsal hizmet sunan tüzel kişilik ise 20 puan almakta. 

Ürünün üretildiği yerde yatırım yapılacaksa puan yüksek. Genel değerlendirmede ise farklı kriter esasalınmakta". 

Canlı hayvan alımı hibe desteği kapsamında değil Projelerin neler olabileceği hakkında detaylı açıklamalarda bulunan Kaş; "Zeytinyağı fabrikalarında iki fazlı sistem olmak şartıyla kabul edilmekte. 

Alternatif enerjili seralar için ise şartlar var. İmar ve mevzi imar planları olmalı. Topraksız ve topraklı seralarda dekara farklı destekler var. Koyun keçi manda sabit yatırımlarında bireysel başvurularda en az 100 koyun ya da keçi, tüzel kişilerde ise 500 koyun ya da keçi taahhüt etmelidir. Canlı hayvan alımı hibe desteği kapsamında değildir. Süt sağım ünitesine destek mevcut değil". 

Kaş; yatırımcılar daha önce 6 ve 7. etaplarda aynı parsel ve aynı konuda proje başvurusu yapmış ise bu hibe desteğinden yararlanmazken farklı bir konuda başvuru yapabileceklerini söyledi. Yatırım yeri mülkiyeti hakkında da bilgi veren Kaş; "Yatırım yerinin mülkiyeti başvuru sahibine ait olabilir, ya da Hazine, belediye, il özel idaresinden kiralanmış olabilir. Eğer hisseli ise en az yedi yıllığına hissedarların muvaffakiyet vermesi gerekli. Başvuru sahibi de bu hissedarlardan biri olmalıdır" diye konuştu. 

Alanya ve Gazipaşa'da gerçekleştirilen bilgilendirme toplantılarında katılımcılardan gelen sorular da yanıtlandırıldı. 


Antalya Akdeniz Güncel


Geri Dön