23 / 11 / 2024
fuzul

ÇATIDER: Yeterli sağlamlıkta inşa edilmemiş çatılar depremde risk unsuru!

ÇATIDER: Yeterli sağlamlıkta inşa edilmemiş çatılar depremde risk unsuru!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği'nden (ÇATIDER), yeterli sağlamlıkta inşa edilmemiş binaların ve çatılarının da depremde risk unsuru olduğunu açıkladı, ÇATIDER depremde çok sayıda çatının ve bacanın zarar gördüğü belirtti...





Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği'nden (ÇATIDER) yapılan açıklamada, Ege ve Marmara bölgelerinde hissedilen depremde çok sayıda çatının ve bacanın zarar gördüğü belirtilerek, "Nüfusunun yüzde 95'i deprem tehdidi altında yaşayan Türkiye'de modern standartlardan uzak, geleneksel metotlarla yapılmış yaklaşık 7 milyon çatı var. Ege depremi, çatıların da önemli bir risk unsuru olduğunu bir kez daha gösterdi. Yaz aylarında başlayan tadilat dönemi fırsat olarak değerlendirilmeli ve çatılar uzman kuruluşlar tarafından kontrol edilmelidir" denildi.


Ege ve Marmara bölgesinde hissedilen 6.5 büyüklüğündeki deprem nedeniyle çatı ve bacalar zarar gördü. Çanakkale, Gökçeada ve Tekirdağ'da bazı çatı duvarları ile  bacalar yıkılarak maddi hasara yol açtı. Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz,  depremde can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu ancak birçok yapının depreme karşı yetersiz olduğunun tekrar hatırlandığını belirterek şunları söyledi:

"Türkiye'de 55 il birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Türkiye, depremin zararlarını gelişmiş ülkelere oranla çok daha ağır yaşıyor. Ege depremi nedeniyle  çatı ve bacalarda zararlar meydana geldi. Bu deprem, güvenilir çatıların ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Ülkemizde yaklaşık 7 milyon yapının standartlara uygun olmayan çatıya sahip olduğunu tahmin ediyoruz. Bu çatıların büyük bölümü, geleneksel uygulama metotları ve malzemelerle yapılmış.  Güven vermeyen çatılar, depremde oluşabilecek riskleri artırabilir. Deprem anında güvende olabilmemiz için yapıların temelden çatıya kadar her bölümünün dikkatli projelendirilmesi ve inşa edilmesi gerekiyor. Deprem ve fırtına gibi doğal afetlerde tehlike yaşanmaması için çatıların uzman kuruluşlar tarafından yapımı ve kontrolü gerekiyor."


Tadilat mevsimi başladı

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, yaz aylarının tadilat için en uygun dönem olduğunu, bu dönemin fırsat olarak görülmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Güvenli çatı yapımında yapının tipine göre mimar veya mühendis tarafından hesaplanmış, tüm detaylarıyla çizilmiş, malzemeleri tarif edilmiş bir projenin olması gerekiyor. Çatı bütünü içindeki, özellikle kalkan duvar, parapet duvarlar, baca gibi ağır yapı bileşenleri deprem sırasında yıkılmayacak, yapıdan ayrılarak çevreye savrulmayacak şekilde projelendirilmeli ve projeye uygun olarak inşa edilmelidir. Depremlerde yaşadığımız çatı yıkılmaları genelde bu sebeplerle yaşanmaktadır. Şiddetli rüzgarlı havalarda olduğu gibi depremlerde de sıklıkla rastlanan çatı uçma olaylarının önüne geçilebilmesi için özellikle çatının binaya doğru bağlanmasına özen gösterilmelidir."

Çatıların üzerindeki su depoları, çanak antenler de riski artırıyor

Tehlikeli bir çatının bulunduğu sokak için de tehdit olduğunu belirten ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, “Çatılarımızın çoğuna su depoları, çanak antenler, sıcak su sağlamak için kullanılan güneş enerjisi ısıtıcıları, hatta bazen baz istasyonlarının bile konduğunu görüyoruz. Bu ekipman ve sistemlerin çatı üzerinde yer almaları bir hesaba ve projeye dayanıyor, usulüne uygun olarak yapılıyor ve yapımları denetleniyorsa sorun yaşanmaz. Ancak maalesef ülkemizde sıkça gördüğümüz üzere izinsiz ve bilgisizce yapılan bu ilaveler, rüzgar, fırtına, deprem gibi durumlarda üzerinde bulundukları yapı ve çevredekiler için ciddi yaralanma ve ölümlere sebep olabiliyor. Çatının böyle sistemleri taşımadığı görüldüğünde tedbir alınmadan çatı üzerine ilave yükler konulmamalı. Türkiye’de çatılar sadece düşey kuvvetler göz önüne alınarak, uzman olmayan kişiler tarafından yapılabiliyor. Depremdeki yatay yükleri karşılayan çapraz bağlantıların çatı, kolon, makas düzlemlerinde yapılmaması veya eksik yapılması deprem anında hasar ve yıkımlara sebep olabilir" diye konuştu.

Uygun malzeme ve uzmanlık hayat kurtarır

Çatı imalatını yapacak firma ve çatı ustalarının önemine de değinen Yavuz, şunları söyledi:

 “Çatılarda çalışacak kişilerin çatı sistemleri, çatı yapımı ve teknikleri, yüksekte çalışma ve iş güvenliği konularında eğitimleri ve sertifikaları olmalı, sosyal sigortalar ile ilgili güncel mevzuata uyulmalı. Yapılan iş her safhasında çatı konusunda uzman bir teknik eleman tarafından kontrol altında tutulmalı. Biz ÇATIDER olarak sektörün ihtiyaç duyduğu uzman uygulama usta ve teknikerleri eğitiyoruz. Çatı konusunda toplumsal bilincin artması ve çatı sektörünün gelişmesi misyonuyla 12 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Bugüne kadar yüzlerce kişiye çatıcılık eğitimi verdik. ÇATIDER’in geliştirdiği 'Çatıcılık Mesleki Eğitim Müfredatı' okullarda referans alınarak uygulanıyor."





Geri Dön