28 / 12 / 2024

Tekirdağ'da depreme dayanıklı sağlam binalar inşa edilmeli!

Tekirdağ'da depreme dayanıklı sağlam binalar inşa edilmeli!

AFAD Tekirdağ İl Müdürü Recep Erol, "Tekirdağ'da sağlam binalar inşa etmemiz gerekiyor ve sağlam binalar içerisindeki yaşam odalarımızı güvenli hale getirmemiz gerekiyor. " açıklamasında bulundu.



Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç tarafından ilçede görev yapan basın mensupları ile periyodik olarak düzenlenen basın toplantısı Çorlu Öğretmenevi`nde gerçekleştirildi. Basın toplantılarının bu ayki konuğu Afet ve Acil Durum Merkezi (AFAD) Tekirdağ İl Müdürü Recep Erol oldu.


İlk olarak AFAD nedir sorusuna yanıt veren ve bu konuda açıklamalarda bulunan Erol, “Daha önce Afet ve Acil Durum Genel Müdürlüğü`nün yaptıklarını Sivil Savunma Genel Müdürlüğü yapıyordu. Bir de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bünyesinde Afet İşleri Genel Müdürlüğü vardı. Başbakanlık bünyesinde de Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü vardı. 17 Aralık 2009 tarihinde 3 ayrı genel müdürlük lağvedildi. Direkt Başbakanlığa bağlı olarak aynen Genel Kurmay Başkanlığı gibi Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir başkanlık haline getirildi ve tüm kurumlar bir çatı altında toplandı” dedi.


“DEPREME HAZIR MIYIZ?”

“Genelde bize herkes depreme hazır mıyız sorusunu soruyor aynı soruyu ben de arkadaşlarıma soruyorum” diyen Recep Erol, “Önce kendimizden başlamamız lazım. Evinizde deprem anında devrilebilecek eşyaları duvara monte ettiniz mi bunu soruyoruz. Deprem anında en fazla yaralanma veya ölümlerin sabitlenmemiş eşyalardan meydana geldiği konusunda tecrübeler var. Uyurken dolap devriliyor altında kalıyor ya da kapıyı kapatıyor, dışarıya çıkamıyor veya dış kapılar kapanıyor. Büyük ölümlerin buralarda olduğu konusunda edinilmiş acı tecrübeler var. Onun için öncelikle bizim kendimizin hazır olması lazım. Bunun için de şu anlayışı terk etmemiz lazım. Deprem olacak binalar yıkılacak insanlar altında kalacak, devlet gelecek enkaz altından cesetleri çıkaracak. Artık bu kriz anlayışından vazgeçmemiz lazım. Biz afet olmadan önce önlemek için ne yapabiliriz, bunu değerlendirmemiz lazım. Yoksa Tekirdağ`dan arama kurtarma teknisyenlerinin Çorlu’ya gelip de enkaz altından herhangi bir cesedi yarım saatte çıkarması ile 3 saatte çıkarması arasında fark yok. Önemli olan insanları enkaz altında bırakmamak. Bunun için yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor. Biz bunun üzerinde duruyoruz. Sağlam zeminlere konut alanı açmamız gerekiyor. Sağlam binalar inşa etmemiz gerekiyor ve sağlam binalar içerisindeki yaşam odalarımızı güvenli hale getirmemiz gerekiyor. Eğer biz afetten önce kendi tedbirlerimizi alır, kendi yaşam alanımızı hazırlarsak devlete ve diğer şahıslara çok fazla gerek kalmıyor” dedi.


“KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTENİLEN ŞEKİLDE DEĞİL”

Erol, “Örneklerini diğer ülkelerde görüyoruz 6’nın üzerinde deprem oluyor, bir iki kişi farklı nedenlerle hayatını kaybediyor. Çünkü sağlam zeminler oluşturulmuş, sağlam binalar oluşturulmuş ve önlemler alınmış. Biz hala bu konularsa ayak sürümeye devam ediyoruz. Gündemimizde kentsel dönüşüm var ama istenilen şekilde değil. Şunu hepimizin kabul etmesi gerekiyor. Depremler değil, binaların insanlara zarar vereceği ve binaların hızlı bir şekilde kentsel dönüşüme tabi tutularak yenilenmesi noktasında çaba sarf etmemiz lazım. Bu konuda mesafe alan birçok şehir var, kendini yeniliyor ve kabuk değiştiriyor. Çorlu’da da görüyoruz, yeni yerleşim yerleri yapılmak suretiyle hızlı bir şekilde kabuk değiştiriyor. Arzumuz bunun daha hızlı yapılması, yerel yönetimlerin işin içine girerek özellikle eski semtlerdeki eski binaların yenilenmesi gerekiyor. Deprem deyince aklımıza sağlam bina gelmeli, afet deyince de aklımıza sağlam olmayan binada oturmamak gelmeli” diye konuştu.


Trakya Gazetesi


Geri Dön