26 / 11 / 2024

Çay Tarım Alanlarının Belirlenmesi ve Ruhsatname Verilmesi Kararı!

Çay Tarım Alanlarının Belirlenmesi ve Ruhsatname Verilmesi Kararı!

Çay Tarım Alanlarının Belirlenmesi ve Bu Alanlarda Çay Tarımı Yapan Üreticilere Ruhsatname Verilmesine Dair Karar, 27 Nisan 2012 Cuma günü, 28276 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı...




Karar Sayısı : 2012/3067

ÇAY TARIM ALANLARININ BELİRLENMESİ VE BU ALANLARDA ÇAY TARIMI YAPAN ÜRETİCİLERE RUHSATNAME VERİLMESİNE DAİR KARAR!


Amaç ve kapsam


MADDE 1 – (1) Bu Kararın amacı, çay tarım alanlarının belirlenmesi ile belirlenen bu alanlarda çay tarımı yapan üreticilerin mevcut ruhsatnamelerinin yenilenmesi ve önceden ruhsatname almadan çay bahçesi kuranlar varsa bu bahçeler için ruhsatname verilmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.


Dayanak


MADDE 2 – (1) Bu Karar, 4/12/1984 tarihli ve 3092 sayılı Çay Kanununun 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.


Tanımlar


MADDE 3 – (1) Bu Kararın uygulanmasında;


a) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,


b) Çay bahçesi: Çay tarım alanları içinde kalan ve üzerinde çay bitkisi dikili olan araziyi,


c) Çay bahçesi sahibi: Çay bahçesinin mülkiyetine haiz olan gerçek ve tüzel kişileri,


ç) ÇAY-KUR: Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünü,


d) İşletici: Çay bahçesi sahibinin izni ile çay bahçesini fiili olarak kullanan gerçek ve tüzel kişileri,


e) Ruhsatlı çaylık alan: Ruhsatnamede belirtilen ve üzerinde çay tarımı yapılan alanı,


f) Ruhsatname: Çay tarımı yapacak olanlar adına düzenlenen belgeyi,


ifade eder.


Çay tarım alanları


MADDE 4 – (1) Çay tarım alanları, aşağıda gösterilen il ve ilçelerin bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihteki idari sınırlarıyla sınırlandırılmıştır.


  Sıra No      İller              Çay Tarımı Yapılacak İlçeler


       1           Artvin          Arhavi, Borçka ve Hopa


       2           Giresun        Çanakçı, Espiye, Eynesil, Görele, Güce ve Tirebolu


       3           Rize             Merkez ve tüm ilçeler


       4           Trabzon       Merkez, Araklı, Beşikdüzü, Çaykara, Dernekpazarı, Hayrat,


                                        Köprübaşı, Of, Sürmene ve Vakfıkebir


Ruhsatname verilmesi


MADDE 5 – (1) Çay tarım alanlarına giren yerlerde çay bahçesi kuracak olanlar önceden ruhsatname almak zorundadır.


(2) Bu Kararın yürürlüğe girmesinden sonra, 4 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen yerlerde yeni çay bahçesi kuracak olanlara ruhsatname verilmesi, ÇAY-KUR’un uygun görüşü ve Bakanlığın izni ile olur.


(3) Bu Kararın yürürlüğe girmesinden önce, 4 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen yerler dışında ilgili mevzuata göre önceden kurulan çay bahçeleri için verilmiş olan ruhsatnamelerin geçerliliği devam eder.


Uygulama


MADDE 6 – (1) Çay tarım alanlarındaki çay bahçelerinin uzaktan algılama yöntemiyle tespit edilerek tapu kayıtları ile örtüştürülmesi ve ruhsatnamelerin yenilenmesi ÇAY-KUR ve Bakanlık işbirliğiyle yerine getirilir. Bu amaçla ÇAY-KUR ve Bakanlığın ilgili birimleri arasında bir protokol düzenlenir. Protokolde Bakanlığın ilgili birimleri ve ÇAY-KUR’un yapacağı işler belirlenir.          


(2) Bu Kararın uygulanmasıyla ilgili her türlü gider Bakanlıkça karşılanır.


Mevcut ruhsatnamelerin yenilenmesi


MADDE 7 – (1) Mevcut çay bahçeleri için önceden ruhsatname verilen üreticiler, ruhsatnamelerinin yenilenmesi için, bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç yıl içinde ÇAY-KUR’a müracaat ederler. Müracaatlar sonunda;


a) Tapulu arazilerdeki mevcut çay bahçeleri için üreticilere önceden verilen ruhsatnamelerdeki ruhsatlı çaylık alanlar, tapu kayıtlarındaki alanları dikkate alınarak yeniden belirlenir ve buna göre müracaat sahibi, çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına çay bahçesi niteliği taşıyan alanlar kadar yeni ruhsatname düzenlenir.


b) Tapusuz arazilerdeki mevcut çay bahçeleri için üreticilere önceden verilen ruhsatnamelerin yenileme işlemleri, bu arazilerde kadastro çalışmalarının tamamlanmasından sonra yapılır. Kadastro çalışması tamamlandıktan sonra, mevcut ruhsatnamelerdeki ruhsatlı çaylık alanlar tapu kayıtlarındaki alanlar dikkate alınarak yeniden belirlenir ve buna göre müracaat sahibi, çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına çay bahçesi niteliği taşıyan alanlar kadar yeni ruhsatname düzenlenir.


İlk defa ruhsatname verilmesi


MADDE 8 – (1) Bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce çay tarım alanı olarak belirlenen yerler ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen yerlerde, önceden ruhsatname alınmaksızın tesis edilmiş olan çay bahçeleri için, çay bahçesi sahipleri veya işleticileri en geç bir yıl içinde ÇAY-KUR’a müracaat ederler. Müracaatlar sonunda;


a) Tapulu arazilerde ruhsatname alınmaksızın tesis edilmiş çay bahçeleri bir defaya mahsus olmak üzere tapu kayıtlarındaki alanlar dikkate alınarak ruhsatlandırılır ve müracaat sahibi, çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına ruhsatname düzenlenir. Tapuda belirtilen alanların tamamının çay bahçesi niteliğinde olmaması halinde, çay bahçesi niteliği taşıyan alan kadar ruhsatname düzenlenir.


b) Tapusuz arazilerde ruhsatname alınmaksızın tesis edilmiş çay bahçeleri, bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç yıl içinde ölçülmek suretiyle ruhsatlandırılır ve müracaat sahibi, çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına ruhsatname düzenlenir. Düzenlenen ruhsatnamelerdeki ruhsatlı çaylık alanlar, bu alanlarda kadastro çalışması tamamlandıktan sonra, tapu kayıtlarındaki alanlar dikkate alınarak yeniden belirlenir ve buna göre müracaat sahibi, çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına çay bahçesi niteliği taşıyan alan kadar yeni ruhsatname düzenlenir.


Ruhsatnamelerin iptali


MADDE 9 – (1) Bu Kararın yürürlüğe girmesinden sonra süresi içinde önceden alınan ruhsatnamelerini yenilemeyen üreticilerin ruhsatnameleri geçici olarak iptal edilir. Geçici olarak iptal edilen ruhsatnameler tapu kayıtlarındaki alanlar dikkate alınarak yeniden düzenlendiğinde iptal işlemi sona erer.


(2) Ruhsatnamesi geçici olarak iptal edilen üreticiler yaş çay satamazlar, kamu veya özel sektör işletmeleri de bu üreticilerden yaş çay satın alamazlar.


Denetim ve idari yaptırımlar


MADDE 10 – (1) Bu Kararın uygulanmasına yönelik işlemler Bakanlık tarafından denetlenir.


(2) Çay tarım alanlarında ruhsatname alınmadan çay bahçesi kurulamaz. Ruhsatsız çay bahçesi kuranlar hakkında Çay Kanununun 2 nci maddesi uyarınca işlem yapılır.


Yürütme


MADDE 11 – (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


Yürürlük


MADDE 12 – (1) Bu Karar hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.


Geri Dön