27 / 04 / 2024

Cebri satış nedir? Cebri satış için gerekli belgeler nelerdir?

Cebri satış nedir? Cebri satış için gerekli belgeler nelerdir?

Cebri satış, borçlulara ait taşınmaz malın borcu tahsil amacı ile icra müdürlüğü kanalıyla satılarak tapuya ihale alıcısı adına tescili işlemine deniyor. Peki, Cebri satış nasıl olur? Cebri satış için gerekli belgeler nelerdir? İşte tüm merak edilenler...



Cebri icra, bir kişi borçlarını ödeyemez duruma geldikten sonra icra dairesi tarafından kişinin taşınır ya da taşınmaz mallarına el konulması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Cebri satış ise el konulan bu malların uygun alıcılara satışını ifade ediyor. 

Satışın amacı borçlunun borcunun giderilmesi olarak biliniyor. Borçlu kişinin el konulan mallarından gelen satış geliri alacaklı konumundaki kişiye peşin şekilde ödeniyor, böylece kişinin borç durumu giderilmiş oluyor. 

Cebri satış nedir? Cebri satış için gerekli belgeler nelerdir?

Ayrıca cebri satış sırasında borçlu kişinin rızasına gerek yoktur. Bu satış sırasında taşınmaz mallar artırma yoluyla satılır ve ürün veya gayrimenkullerin alıcıları ödemelerini peşin olarak yapar. En yüksek fiyatı veren alıcı ürünü almış olur. 

Taşınmaz gayrimenkullerin açık artırma usulüyle satışı elektronik ortam üzerinden ve gerçek satış gününden yirmi gün önce başlar, ihaleye katılacak kişiler bu süre içerisinde ve dolayısıyla yüz yüze yapılacak ihale öncesinde tekliflerini yapmaya başlamış olurlar. 


Geri Dön