10 / 05 / 2024

ÇEDBİK Başkanı Mehmet Sami Kılıç: Markalı konut projelerinde yeşil binaya dönüş başladı!

ÇEDBİK Başkanı Mehmet Sami Kılıç: Markalı konut projelerinde yeşil binaya dönüş başladı!

ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi'22 ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte o röportaj...



2. Zirvedeki konuşmacılar hakkında neler söylemek istersiniz? 

-Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen isimlerini ağırlayacağımız zirvemizde konularında uzman akademisyenler, kamu ve özel sektör temsilcileri yer alacak. 

Zirve'nin açılış panelinde ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Niv Garih ve Alkaş Danışmanlık Başkanı Avi Alkaş yer alacak. Sonrasında TAV Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ve Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ özel bir oturum gerçekleştiriyor olacak.

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Ulusal Yeşil Sertifika Sistemi’nin detayları Bakanlık yöneticileri tarafından aktarılırken, yapı sektöründe sürdürülebilirliğin dünya gündeminde hangi noktada olduğunu ise Dünya Yeşil Bina Konseyi (WGBC), Yeşil İş Sertifikasyon Kurumu (GBCI) ve Avrupa Bölgesel Ağı (ERN) gibi yurtdışındaki önde gelen kurumların önemli temsilcilerinden dinleyeceğiz. 


3. Gayrimenkul sektöründe sürdürebilirliğin önemi ve aciliyeti noktasında zirvenin önemi nedir? 

-Gayrimenkul sektöründe sürdürülebilirlik, yapının tasarım aşamasından işletme aşamasına kadar yaşam döngüsünün en verimli haliyle sürdürülecek şekilde işlemesini hedefliyor. Bu hedefin sürece yayılması, konutun satılması esnasında daha efektif bir rol üstlenebilir. Diğer yandan kullanıcıların yeşil bina olan bir konutu tercih etmesi ise binada yaşadığı süre boyunca daha çevreci, ekonomik ve verimli bir yaşayış tarzına adım atması anlamına geliyor. Bu yolla bina kullanıcıları iç ortam konfor koşullarının verimli bir şekilde sağlandığı yaşam alanları elde ederken daha az fatura ödeyerek hane bazında ekonomik tasarruf da sağlıyor. Aslında bu duruma birey ölçeği yerine toplum ölçeğinde bakıldığında ekonomik olarak kalkınmanın ufak da olsa bir adımı olarak görülebilir.

4. Sürdürebilirliğin günümüz ve geleceğimiz için öneminin giderek arttığı bu günlerde, yapı sektörünün üzerine düşen sorumlulukları ve ortaya çıkan fırsatlar noktasında neler söylemek istersiniz? 

-Günümüzde iklim değişikliğiyle mücadele tüm ülkelerin ve kurumların en önemli önceliklerinden biri olmasına karşın maalesef birçok sektör ve kurum bu konuya gereken hassasiyeti göstermiyor. İklim değişikliğiyle mücadele için hayata geçirilen kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları her ne kadar çok kıymetli olsa da önümüzdeki dönemde bu süreçlere adapte olamayan kurumlar hem ekonomik hem de kanuni yükümlülükler açısından ciddi dezavantajlarla karşı karşıya kalacağını belirtmek isterim. Enerji ve su gibi değerli kaynakların büyük bir kısmını tüketen binalar ve gayrimenkul sektörü ise bu tehditi en çok hissedecek sektörlerin başında geliyor. Bu nedenledir ki Türkiye’nin inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde yer alan paydaşların çok acil adımlar atması, mevcut iş yapış şekillerini değiştirmesi gerekiyor. Bu konuda adım atmak isteyen çok fazla kurum olsa da gerek uluslararası gerekse yerel mevzuatın getirdikleri karşısında netleşmemiş hala bazı noktalar var. Bu nedenle gerçekleştireceğimiz zirvede sürdürülebilirlik adına gayrimenkul ve inşaat sektörlerini etkileyebilecek en önemli başlıkları tartışmaya açarak, gerçekçi çözümleri konuşmayı amaçlıyoruz. Artık ‘mış’ gibi yapmanın, her şeyi devletten beklemenin, doğru aksiyonları almak için ek teşvikler beklemenin zamanı çoktan geçti. Sürdürülebilirlik artık olmazsa olmaz bir konu ve düzenleyeceğimiz zirvede bunun altını tüm paydaşlarımızla kuvvetli bir biçimde çizmek istiyoruz. 


Geri Dön