ÇEDBİK Başkanı Mehmet Sami Kılıç: Markalı konut projelerinde yeşil binaya dönüş başladı!
ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi'22 ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte o röportaj...
5. ÇEDBİK’e göre geleceğin binaları nasıl olacak ya da olmalı?
-Geleceğin binaları tam anlamıyla kendine yeten, doğaya en ufak bir zarar vermeden yaşayabilen hatta ürettikleri enerji ile çevresini besleyebilen nitelikte olmalıdır düşüncesindeyiz. Bu sayede doğa dostu bir yaşam sağlayarak yaşadığımız gezegenin ömrünü uzatmış ve gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir ortam bırakmış olabiliriz. Diğer yandan insan merkezli olan binaların kişilerin yaşam kalitesini artırabilmesi için sosyal yaklaşımın yanında sağlık bazlı detayları içeren uygulamaların gerek yeni binalarda gerekse mevcut binalarda kullanımını arttırmayı bir diğer amaç olarak görmekteyiz. ÇEDBİK olarak tüm çalışmalarımızı sürdürülebilir yaşamı ve faydalarını anlatma hassasiyetiyle yürütüyoruz.
6. Sürdürülebilir yeşil binalar, karbonsuzlaştırma hedefleri ve döngüsel ekonomi konusundaki adımların hızlandırılması noktasında sizce neler yapılmalı?
-Öncelikle durum tespiti yapmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Hepinizin bildiği gibi yaklaşık 8 milyar insanın yaşadığı dünya nüfusunun 2050’de 9 milyarı aşması bekleniyor. Nüfusla birlikte kentleşme de artacak ki yapılan araştırmalar gelecek 30 yılda dünya nüfusunun yüzde 65’inin şehirlerde yaşayacağını gösteriyor. Nüfusun ve şehirleşmenin artması eğer önlem alınmazsa karbon emisyonlarının da artması anlamına geliyor. UNDP raporuna göre karbon emisyonlarının yüzde 70’inden kentsel alanlar sorumlu. Bu nedenle iklim kriziyle mücadelede sürdürülebilir kentlerin önemi büyük.
Diğer yandan sürdürülebilirlik kavram olarak pek çok sektör tarafından benimsense de inşaat sektörü için durumun aynı şekilde olmadığını düşünüyorum. Toplum henüz yeşil bina ve sürdürülebilir yapı kavramlarına yeterince aşina değil. Sektörün içinde olan kişiler kavramları ve sistemleri bilseler dahi dışındakiler yeterince bilgilendirilmedikleri için konudan uzaklar. Bu nedenle de taleplerin alışkın oldukları veya popüler olan şeyler üzerine geliştirildiğini gözlemliyoruz.
Müteahhit ve işveren tarafında son yıllarda özellikle marka projelerde yeşil bina yapımına ve sertifikalandırılmasına dönüş olduğunu söyleyebilirim. İşverenler kendi kullanacağı bir binanın hem enerji maliyetlerini düşürmek hem de markasının sürdürülebilirlik alanındaki imajını geliştirmek için yeşil binaları tercih ediyorlar. Müteahhitler ise sisteme ayak uydurabilmek ve yönetebilmek için yeşil bina alanında deneyimli ve eğitimli ekiplere bünyelerinde yer vermeye başladılar. Kullanıcılar için konut alanında yeşil binalara ulaşmak şu an için pek rahat değil. Çünkü yeşil bina projeleri genel olarak ofis binalarına yoğunlaşmış durumda. İlerleyen zamanlarda kullanıcıların da bilinçlenmesiyle birlikte sektördeki talepler de değişeceği için yeşil binaların herkes için daha ulaşılabilir olacağını düşünüyorum.
7. Zirveye dair son olarak vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
-ÇEDBİK olarak düzenlediğimiz tüm etkinliklerde olduğu gibi, kısa bir süre sonra gerçekleştireceğimiz Yeşil Bina Zirvesi’22 - SIFIRIN İNŞASI’nda da en büyük temennimiz, gayrimenkul sektöründe sürdürülebilirliğin hepimiz için önemini ve aciliyetini daha yüksek bir sesle duyurabilmek. Bu sesi yükseltmek bu konunun tüm disiplinlerinin bir araya gelerek görüşlerini, çalışmalarını ve katkılarını dile getirerek olacağına inanıyoruz. Bu detayların karar vericilere sunulma imkanı dışında son gelişmeleri tüm hedef kitleye iletebilme şansını da yakalamış olacağız. Yeşil Bina sistemlerinin geliştirilmesiyle; bu sistemlere sahip binaların artmasını ve gelecek nesillere daha yaşanılabilecek bir dünya bırakabilmeyi hedefliyoruz.
ÇEDBİK’TEN inşaat şirketlerine karbon hedefi çağrısı!
ÇEDBİK’ten yatırımcılara yeşil bina çağrısı!
İMSAD ve ÇEDBİK STK’ların kalkınabilmesi için bir araya geldi!