27 / 12 / 2024

Çelik Test ve Araştırma Merkezi kuruluyor!

Çelik Test ve Araştırma Merkezi kuruluyor!

Çelik İhracatçıları Birliği’nin gelecek vizyonunu sektörün katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi oluşturuyor. Birlik, bu doğrultuda Türk çelik sektörünün Ar-Ge ve inovasyon konusundaki eksikliğini gidermeye artık hazır…



İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle 2013 yılında çalışmalarına başlanan “Çelik Sektörü Test ve Araştırma Merkezi (ÇETAM)”nin fiziki kurulumu için Kalkınma Bakanlığı’ndan onay alındı. 2015’te faaliyete başlayacak olan merkezin Türkiye ve dünyada örnek olması hedefleniyor.


 


Türk çelik sektörü, ülkemiz sanayisinin en çok ihracat gerçekleştiren sektörleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Üretim kapasitesi ile dünya sekizincisi ve Avrupa ikincisi olan Türk çelik sektörü, toplam ihracatıyla dünya sekizinciliğini, inşaat çeliği ihracatında ise dünya liderliğini sürdürüyor. Ancak sektör ihracat geliriyle dünyada on üçüncü sırada ve ortalama birim satış fiyatı sıralamasında ise on yedinciliğe kadar düşüyor. Oysaki sektörün potansiyeli çok daha fazla. Bu nedenle çelik sektörünün gerçek kapasitesini kullanabilmesi ve ihracat gelirini artırabilmesi için katma değerli ürün üretilmesi gerekiyor.

 

Çelik İhracatçıları Birliği, Ar-Ge ve inovasyona verdiği destek kapsamında 2013 yılında çalışmalarını başlattığı “Çelik Test ve Araştırma Merkezi” projesi için Kalkınma Bakanlığı’ndan onay aldı. Birlik tarafından Ar-Ge, inovasyon, sertifikasyon ve çevre konularında faaliyet göstermek üzere kurulan Malzeme Test ve Analiz Laboratuvarları (Matil) A.Ş.’nin yürüttüğü proje kapsamında, merkezin 2015 yılında fiziki kurulumunun tamamlanması ve çalışmalara başlanması planlanıyor.

 

"Çelik Test ve Araştırma Merkezi" ile öncelikli olarak çelik sektörünün Ar-Ge, inovasyon ve test analiz alanlarındaki mevcut ve gelecek dönemdeki ihtiyaçlarının araştırılması ve çözümler sunulabilmesi amaçlanıyor. Çelik Test ve Araştırma Merkezi’nin temel hedefi; sıvı çelik üreticileri ile başlayan zincirin halkalarını oluşturan her ölçekteki işletmeler ile işbirliği yaparak, onların çözüm ortağı olmak. Bu hedef doğrultusunda bir yanda bilimsel araştırma ve deney çalışmaları için fiziki bir ortam oluşturulurken, diğer yanda hazırlanan Matil Web Portalı ile merkeze bağlı sanal bir Ar-Ge ortamı sağlanacak.

 

Çelik Test ve Araştırma Merkezi, aynı zamanda çelik kullanan ana sektörler olan inşaat, otomotiv, makine imalat, gemi, kimya, maden gibi alanlara da hizmet verecek. Böylece bu sektörler kanalıyla Türkiye’nin çevre ülkeler açısından da bir çekim merkezi haline gelmesine de katkı sağlanacak.

 


Kalkınma Bakanlığı’nın “Çelik Test ve Araştırma Merkezi” projesinin fiziki kurulumunu onaylanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Piyasalarda yaşanan olumsuzluklar arttıkça sektörümüzün yeniliklere olan ihtiyacı da aynı ölçüde artıyor. Üretim ve ihracatta dünyanın önde gelen ülkeleri arasındayız. Ancak hedefimiz çok daha yukarılarda yer almak. Bu doğrultuda Türk çelik üreticilerinin diğer dünya üreticilerinden ayrışmaları, markalaşma ve kârlılığın artırılması yolunda önemli adımlar atmaları gerektiğinin farkındayız. Bunun içinde katma değeri yüksek ürün çeşitlendirilmesine gidilmesi şart. Dolayısıyla Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapmamız kaçınılmaz hale gelmiştir. Çelik İhracatçıları Birliği olarak; 2013 yılında Ar-Ge, inovasyon, sertifikasyon ve çevre konularında faaliyet göstermek üzere Malzeme Test ve Analiz Laboratuvarları (Matil) A.Ş.’yi kurmuştuk. Eğitim çalışmaları ile faaliyetlerine başlayan MATİL ile ‘Çelik Test ve Araştırma Merkezi’mizin fiziki kurulumu için Kalkınma Bakanlığı’ndan beklediğimiz onayı aldık ve hızla çalışmalarımıza başladık” dedi.


 



Geri Dön