Kent Haberleri

Çelikten yapılan binalar depreme 8 kat daha dirençli!

Dünyada bilinen tüm depremlerde, çelik yapılar diğerlerine kıyasla çok daha az hasar aldığı belirtiliyor. Fakat Türkiye’deki yapıların çok azı çelikten meydana geliyor. Buna karşın, çelikten inşa edilen yapıların depreme 8 kat daha dayanıklı olduğu ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Daire Başkanlığı’nın 2023 yılı Mart ayı raporuna göre, deprem bölgesindeki binaların yüzde 86.7’sinin, konutların ise yüzde 95.4’ünün betonarme yapıdan üretildiği aktarılıyor. Binaların yalnızca yüzde 2.4’ü çelik iken, yüzde 3.5’i yığma ve yüzde 3.6’sı prefabrikten meydana geliyor. Geriye kalan diğer kategorisinde ise ahşap, karma ya da tanımlanamayan taşıyıcı sistemler bulunuyor.

Türk Yapısal Çelik Derneği’nin araştırması, bu yüzde 2.4’lük paya sahip çelik binalardan herhangi birinin göçüp can kaybına neden olmadığını gösteriyor. Örneğin, Hatay’ın merkezinde yer alan, modüler çelik yapı sistemiyle inşa edilen The Museum Hotel, hiçbir zarar almadan deprem felaketini atlattı. Ancak maalesef, Türkiye’de tüm çelik yapıların oranı betonarme binalara göre çok düşük. Sadece yüzde 5.

ÇOK HIZLI TAMAMLANIYOR

Consera Kurucusu ve Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, geleneksel binalara kıyasla 7-8 kat daha dayanıklı olan ve 2-3 katı hızlı tamamlanan çelik binaların, depremin yaralarını daha çabuk sarabileceğinin altını çiziyor. Şimşek, “İstanbul’da 2 bin yılı öncesi konut sayısı 4 milyon 500 bindi. Şu anda 6 milyon 384 bin adeti buldu. Bakanlık verisine göre, şu ana kadar kentsel dönüşüm yöntemiyle yalnızca 695 bin adet konutun dönüşümü sağlandı. 2 bin yılı sonrası inşa edilen tüm yapıların deprem dirençli olduğunu varsayarsak -ki değil-, hâlâ İstanbul’da 3 milyon 800 bin adet deprem riski barındıran konut var demektir” şeklinde konuşuyor.

YENİ KENTSEL DÖNÜŞÜMDE İLK REZERV ALAN HATAY’DA

Kasım ayı başında, kentsel dönüşüme yönelik değişiklikleri içeren kanunun yürürlüğe alınmasından sonra, kanun kapsamındaki rezerv yapı alanı ilan etme yetkisi öncelikle Hatay'da uygulanmaya başladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın onayıyla Hatay'ın Antakya ve Defne ilçelerine bağlı mahalleler rezerv yapı alanı oldu. 

Cumhurbaşkanının kira çıkışına rağmen VGM kiralara yüzde 800 zam yaptı!

Kentsel dönüşüm yasası tekelleşmeye mi yol açacak?

İnşaat malzemelerindeki artış iflasa neden oluyor!